4.11.2019 Uutinen

Amiedun ja Cervin koulutusyhteistyö tuottaa ammattilaisia iv-alalle

Cervin ja Amiedun välisen koulutusyhteistyöhön aloittaminen muutama vuosi sitten oli luontevaa: Yrittäjyys ja kasvuyritykset ovat Amiedulle tärkeä asiakaskohderyhmä, koska niissä tarvitaan uutta työvoimaa ja olemassa olevan työvoiman päivittämistä. Cerviä taas vakuutti Amiedun pitkä kokemus ammatillisesta aikuiskoulutuksesta ja halu kehittää yhteistyön muotoja.

Palvelupäällikkö Matti Vesalainen Amiedun iv-työtilassa

Hurmaava Saara toi digiajan talotekniikkaan

Yhteistyön aloituksessa amiedulaisiin teki vaikutuksen etenkin Cervin digitaalinen toiminnanohjauksen alusta, Saara.

Wau! Kerrankin talotekniikka-alalla on asiakaslähtöistä kehitystä ja uudella tavalla ajattelua ja toimimista”, hehkuttaa Amiedun palvelupäällikkö Matti Vesalainen.

”Liiketoimintaa on mietitty eikä ihme, kun on pitkän linjan ammattilaiset taustalla ja kokemusta siitä, miten organisaatioita johdetaan.

Parhaat innovaatiot tapahtuvatkin toimialojen rajapinnoissa yhdistelemällä monialaista osaamista, kuten Cervissä on tehty.”

Ammattitutkinto on lisenssi työelämään ja osoitus osaamisesta

Opiskelijat hakevat Amiedun koulutuksesta ammatillista tutkintoa, joka on heille lisenssi työelämään ja osoitus osaamisesta. Perustutkinnon jälkeen heidän on mahdollista jatkaa opiskelua ammattitutkintoon esimerkiksi oppisopimuskoulutuksella. Myös yrittäjälle voidaan solmia oppisopimus. Amiedun koulutuksen laadun takaavat valtakunnalliset tutkintojen perusteet ja arviointikriteerit.

Ensisijaisesti haluamme, että opiskelijan työllistymiskynnys ylittyy nopeasti ja he pääsevät kiinni työelämään omalle alalleen”, kertoo Vesalainen.

Mestariopistossa tieto muuttuu taidoksi

Aluksi yhteistyön tarkoituksena oli kouluttaa Cervin omia työntekijöitä ja tarjota mahdollisuuksia työssäoppimiseen. Myös henkilöstökoulutukset ovat olleet alusta asti valikoimassa, esimerkiksi päivän tai parin pituiset ilmanvaihdon mittaus- ja säätökoulutukset.

Nuohouksen lakimuutos laajensi kuitenkin yhteistyötä 2019 alkaen. Aiemmin nuohoojien koulutus oli keskittynyt Tampereelle, mutta nyt se tuotiin pääkaupunkiseudulle. Cerviltä tullut tarve ja uusi idea nuohoojien kouluttamisesta sopi hyvin Amiedun koulutusvalikoimaan. Korkealla työskentely ja hormistot olivat ennestään amiedulaisille tuttuja, uutena tulivat tulisijat ja palohormien kanssa työskentely.

Tässä Cervin Mestariopisto on äärimmäisen tärkeässä roolissa.

Kun harjoitellaan käden taitoja vaativaa työtä, jossa keskeisessä roolissa ovat työturvallisuus, työmenetelmät, siisteys, asiakaspalveluosaaminen sekä katolla ja vaihtelevissa sääolosuhteissa toimiminen, onnistuu se vain aidossa ympäristössä, jonka Cervin Mestariopisto opiskelijoillemme tarjoaa”, kiittelee Vesalainen.

Parhaillaan Amiedulla on meneillään nuohoojien pilottikoulutus, jossa on mukana toistakymmentä opiskelijaa. Nuohoojan ammattia on käytännössä mahdoton opiskella koulussa. Työssä oppiminen ja mestarin kanssa eteneminen ovat siinä ehdoton edellytys. Sama malli sopii kaikkeen tekemiseen ja sitä sovelletaan jo Cervissä.

Kumppanuusmalli takaa jatkuvuuden

Yhteistyö Cervin ja Amiedun välillä on sujunut hyvin. Cervi on kasvuyritys, joka uskoo kasvuun myös koulutustarpeessa.

Hyviä tekijöitä tarvitaan aina”, kertoo Cervin HR- ja hallintopäällikkö Minna Fagerlund.

Kumppanuusmallissa ohjausryhmä asettaa vuositavoitteet, joita seurataan säännöllisissä tapaamisissa. Tapaamisissa suunnitellaan samalla tulevia yhteistyömuotoja ja mitataan vaikuttavuutta konkreettisin mittarein. Mahdolliset eteen tulleet haasteet on ratkottu heti avoimesti ja nopeasti. Esimerkiksi kun on tunnistettu uudet koulutustarpeet tai huomattu jotain muuta kehitettävää. 

Rekrytointiyhteistyötä on tarkoitus tiivistää jatkossakin, samoin nykyisen henkilökunnan jatkokoulutus on mahdollista. ”Uskomme että koulutusmahdollisuudet motivoivat työvoiman pysyvyydenkin kannalta”, jatkaa Fagerlund.

Tällä hetkellä oppisopimuksessa Cervillä on 4 opiskelijaa ja koulutussopimuksessa 5 opiskelijaa. Talotekniikan perustutkinto/iv-asentaja opiskelu kestää noin 1,5 vuotta. Työvoimakoulutukset ovat 6-8 kuukauden pituisia ja niistä voi jatkaa itse aina tutkintoon asti.

Älä tyydy huonoon sisäilmaan.

Kehittäminen ja digitaalisuus innostaa iv-alalla

Opiskelijat ovat olleet koulutukseen erittäin tyytyväisiä. Positiivista palautetta Amiedu on saanut etenkin tiloista ja kouluttajista, joilla on työelämänkokemusta sekä virtaa ja intoa kehittää koulutusta. Koska yksi kuva kertoo usein enemmän kuin tuhat sanaa, on opiskelijoiden käytössä muun muassa digitaalinen dokumentointijärjestelmä työelämän ja näyttöjen todentamiseen. Samankaltainen käyttöliittymä on myös Cervin toiminnanohjausjärjestelmä Saara. Saaraan tehty dokumentointi hyväksytäänkin Amiedussa näytön osadokumentaationa jolloin ”paperihommia”, vaikka digitaalisia ovatkin, ei tarvitse tehdä kahteen kertaan.

Mestari-oppipoika-perinne elää vahvasti

Työmarkkinoiden ja työelämän lähentyminen koulutuksen kanssa on tuonut paljon hyvää mukanaan”, kertoo Matti Vesalainen.

Uudet koulutusideat tulevat usein juuri yrityksiltä tai toimialajärjestöiltä. Koulutettavat alat ovat hyvin erikoistuneita ja korkeaa erikoisammattitaitoa vaativia. Rekrykoulutukset taas ovat aina yksilöllisiä ja yrityskohtaisesti suunniteltuja.

Cervissä työtä tehdään useimmiten mestari-oppipoika pareina. Siinä niin sanottu nokkamies vastaa taitojen siirtämisestä työparilleen.  ”On hyvä, että on tuttuja mestareita työpaikoilla ohjaamassa. Harjoitteluun ja ohjaukseen on hyvä panostaa”, painottaa Vesalainen.

Amiedu on työelämän kehittäjä, joka tarjoaa valtakunnallisesti sekä yksityishenkilöille että yrityksille koulutusta, henkilöstövalmennusta, asiantuntijapalveluita ja konsultointia. Pääkohderyhmä on aikuiskoulutus, joka voi olla työvoimakoulutusta tai omaehtoista.

Cervi on vahvassa kasvussa oleva ilmanvaihtoalan yritys, joka tarjoaa työtä ja palveluitaan pääkaupunkiseudulla ja koko Uudellamaalla sekä Pirkanmaalla, Kanta-Hämeessä, Kymenlaaksossa ja Varsinais-Suomessa.

Aiheeseen liittyvät aiheet

Uutinen

Uutisvirta

11.11.2019

Hyvä sisäilma on monen asian summa – toimivan ilmanvaihdon lisäksi merkitystä on muun muassa materiaalivalinnoilla ja lämpötilalla

Laadukkaan sisäilman peruspilari on riittävä ja hyvä ilmanvaihto. Katso videolta, mitä ilmanvaihdon erikoisasiantuntija Cervin Petri Valve kertoo puhtaasta sisäilmasta.

11.11.2019

Lisääntynyt kiinnostus sisäilmaa kohtaan on kiihdyttänyt Cervin kovaan kasvuun

Cervissä arvokkainta ovat ihmiset ja hyvä työilmapiiri, kertovat kehitysjohtaja Karl Jensen ja toimitusjohtaja Petri Valve. Yritys on kasvanut kolmessa vuodessa 8 henkilön pienyrityksestä yli 130 alan osaajaa työllistäväksi valtakunnalliseksi toimijaksi.

6.11.2019

Puhdas sisäilma on vastuullisuusasia

Digitalisaatio ei ole pelkkää puhetta kiinteistöjen ilmanvaihdossa. Teknologian nopea kehitys ja anturitekniikan halpeneminen mahdollistavat sekä energiasäästöjä että parempaa sisäilmaa.

Tilaa uutiskirje

Sähköpostiosoite

Bureau veritas

bureau veritas