Energiavaroitus – Kiinteistöjen lämmitystarve kasvaa ja lämpöhukka konkretisoituu.

Ilmojen kylmettyä kiinteistöjen lämmitystarve kasvaa ja lämpöhukka konkretisoituu. Samalla energiahintojen nousu kirpaisee.

Lähes 80 prosenttia, isännöitsijöistä näkee, että taloyhtiöt hukkaavat eniten energiaa siksi, ettei ilmanvaihto toimi optimaalisesti. Järjestelmiä ei huolleta kuten pitäisi, eikä niiden toiminnasta olla kovinkaan kiinnostuneita. Cervin tutkimuksen mukaan vain 35 prosenttia suomalaisista tietää, mitä ilmanvaihdon vuosihuolto pitää sisällään. Lisäksi lähes puolet (46 %) suomalaisista tarkastaa oman kotinsa ilmanvaihdon toimivuuden harvemmin kuin kerran vuodessa tai ei koskaan. 

Vasta viime aikoina on alettu aidosti kiinnittämään huomiota, siihen miten hukataan rahaa. Vielä on kuitenkin tehty varsin vähän asian hyväksi.

Kuitenkin jo monessa taloyhtiössä on todennetusti onnistuttu saamaan merkittäviä säästöjä pelkästään ilmanvaihtoa säätämällä ja toimintojen tarkistamisella. Järeämpiäkin keinoja löytyy.

Pohdintaa energiaparannuksista on ollut mutta onko tietoa vaihtoehdoista?

Isännöitsijät kokevat älyteknologian ja digitaaliset palvelut tärkeiksi energiatehokkuuden parantamisessa. Vaikka tietoisuus älyteknologiasta ja digitaalisuudesta energiatehokkuuden parantamisessa on hyvällä tasolla, on käytännön toimenpiteisiin vielä matkaa.

Miksi vain pohditaan mutta ei ole ryhdytty tuumasta toimeen? Joka päivä hukataan merkittävästi rahaa, ihmettele Cervin toimitusjohtaja Petri Valve.

Haasteena saattaa olla tiedon jakaminen eri vaihtoehdoista ammattilaisilta myös taloyhtiökenttään. Taloyhtiöissä tietoa ajanmukaisesta ilmanvaihdosta on yllättävän vähän ja lisää tietoa aiheesta tarvitaan myös ammattilaisille. Etenkin ratkaisut ilmanvaihdon energiatehokkuuden parantamiseksi eivät ole kovinkaan tuttuja.

Ilmanvaihdolla on merkitystä energiatehokkuuteen eikä sen parantaminen ole edes kallista

Ilmanvaihdon parannukset on helppo aloittaa säätämällä ilmanvaihto tasapainoon. Hyvä peukkusääntö on: jos voit yhdellä asteella vähentää lämmitystä, säästät viisi prosenttia kuluissa.

Vieläkin tehokkaampaa on siirtyä tarpeenmukaiseen ilmanvaihtoon tai huoneistokohtaiseen lämmöntalteenottoon, jotka ovat aivan perusasioita energiansäästön kannalta.

Uudempi teknologia, joka on ehkä tullut tutuksi muista yhteyksistä, on ilmanvaihdossa vielä vieraampaa.

Kulutusseurannan ja anturoinnin reaaliaikaisuus auttaa isännöitsijöitä ja taloyhtiöitä reagoimaan muutoksiin välittömästi tai jopa niitä ennakoiden. Näin myös kulut ovat ennakoitavissa.

Energiatehokkuuden merkitys on kasvanut taloyhtiöissä

Energiatehokkuus on noussut keskusteluissa vahvasti taloyhtiöiden hallituspöytiin. Osakkaat ovat myös valmiita panostamaan energiatehokkuuteen aiempaa enemmän. Kaiken kaikkiaan ilmapiiri taloyhtiöissä on muuttunut myönteisemmäksi energiaremontteja kohtaan.

Energiatehokkuusinvestointien takasisinmaksuaikojen odotetaan taloyhtiöissä olevan suhteellisen lyhyet, viidestä kymmeneen vuotta. Iloinen uutinen on, että ilmanvaihdon parantamisen osalta takaisinmaksuaika voi usein olla paljon lyhyempi! Lisäksi on varmaa, että energian hinnan noustessa myös energiaa parantavien investointien takaisinmaksuaika lyhenee.

Vastuullisuuskin on mukavampaa, kun sillä säästää rahaa????

Lähteet: Isännöintiliiton jäsenistölleen helmikuussa 2021 teettämä Energiabarometri ja Cervin marraskuussa 2020 teettämä Suuri ilmanvaihto -tutkimus, johon osallistui 1019 suomalaista iältään 18–85 vuotta. Tutkimus tehtiin Norstatin kuluttajapaneelissa.

 

Haluatko lisätietoja?

Meillä tehdään energiatekoja sisäilmaa parantaen.

Ota yhteyttä

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Energiansäästö

Uutisvirta

4.1.2024

Pakkassään ilmanvaihto: Säästä energiaa oikeilla käytännöillä

Ilmanvaihto on yksi kiinteistöjen merkittävimpiä energian kuluttajia, ja kovilla talvipakkasilla lämmitykseen kuluvan sähkön määrä nousee huomattavasti. Tällöin erilaiset kotikonstit sähkön säästöön ovat monelle tervetulleita. Tässä alkuvuoden pakkasiin muutama tärkeän vinkki, jotka on hyvä pitää mielessä myös hyisevillä keleillä. 1. Ilmanvaihtoventtiileitä ei saa koskaan tukkia tai sulkea, tällä on kiinteistölle vakavia ja kauaskantoisia seurannaisvaikutuksia. On hyvä […]

23.11.2023

Taitava kiinteistösijoittaja panostaa sijaintiin, kuntoon ja kestävään ylläpitoon

Kiinteistösijoittaminen vaatii harkittuja päätöksiä, joissa keskeistä ovat sijainti, kunto, ennakoiva huolto ja energiatehokkuus. Kestävät ratkaisut kuten Energiatehokkuus ja asiakastyytyväisyys käsi kädessä

25.4.2023

Painovoimainen ilmanvaihto on villi länsi

Kantakaupunkien kalleimmissa neliöissä asuvien sisäilma on yleisesti maan huonointa – määräysten puolesta painovoimaista ilmanvaihtoa ei säädellä tai valvota Etenkin kantakaupungissa valtaosa kiinteistöistä on rakennettu 1900-luvun alkupuolella tai ennen sitä. Pääsääntöisesti niissä on edelleen sen aikainen, eli painovoimainen ilmanvaihto. Nykykäsitysten mukaan painovoimaista ilmanvaihtoa ei oikeastaan edes pidetä ilmanvaihtona, sillä sen toimivuus vaihtelee huomattavasti esimerkiksi kiinteistön kunnon, […]