Haastavat sisäolosuhteet vaativat asiantuntevaa huoltoa ympäri vuoden

Case: Merikeskus Vellamo, Kotka

Merikeskus Vellamo, Kotkan Kantasataman ikoninen rakennus, tarjoaa kävijöilleen kiehtovia museonäyttelyitä ja monipuolisia tiloja tapahtumille ja kokouksille. Cervi ja Kylmähuolto Miikkulainen vastaavat keskuksen ilmanvaihdosta ja jäähdytyksestä, varmistaen optimaalisen ilmankosteuden ja lämpötilan herkille museoesineille ympäri vuoden.

Merikeskus Vellamon edustalla Cervi Groupinn Jukka Miikkulainen ja Pekko Porkka.

Rakennuksen ominaisuudet

Upea Merikeskus Vellamo sijaitsee meren rannalla Kotkan perinteikkäässä ja uudistuvassa Kantasatamassa. Vuodesta 2008 toimineen rakennuksen aaltoa muistuttava arkkitehtuuri kätkee sisäänsä useita merellisiä ja seudun tarinoita kertovia museonäyttelyitä, varattavia kokous- ja juhlatiloja sekä muun muassa Suomen merimuseon ja Merivartiomuseon. Rakennuksessa on lisäksi 100-paikkainen ravintola, museokauppa, 200-paikkainen auditorio ja opetus- ja seminaaritiloja. Pinta-alaa rakennuksessa on yhteensä 14 366 m², josta näyttelyalaa on 4600 m².

Ilmanvaihdon ja jäähdytyksen haasteet

Merikeskus Vellamo on ilmastoinnin osalta suuri ja haastava kohde. Kiinteistön sisäolosuhteista on huolehdittava kokonaisvaltaisesti lämmityksen, jäähdytyksen ja kosteuden osalta. Erityisesti näyttelytiloissa tulee olla erityisen tasapainoiset olosuhteet, sillä herkät museoesineet vaativat optimaalisen ilmankosteuden ja lämpötilan ympäri vuoden. Kesällä tarvitaan viilennystä ja talvella lämpöä ja sopivaa kosteutta, jotta museoesineet eivät vaurioidu.

Cervin ja Kylmähuolto Miikkulaisen ratkaisut

Cervi ja sen tytäryhtiö Kylmähuolto Miikkulainen ovat tehneet Merikeskus Vellamossa vaativia ilmanvaihdon huoltotoimia ja laiteuusintoja sekä ilmanvaihdon jäähdytykseen, lämmitykseen ja ilmankosteustasapainon ylläpitämiseen liittyviä määräaikaishuoltoja.

Pääilmanvaihdon jäähdytystä varten on useampi 900 kW jäähdytystehon laite, jotka ovat Kotkan alueen isoimpia ja tehokkaimpia. Huollettuun järjestelmään kuuluu mm. 11 isoa tuloilmakonetta, 7 erillistä vakioilmastointikonetta ja IV-koneiden yhteydessä olevat jäähdytyskennostot jotka tarpeen mukaan jäähdyttävät, lämmittävät, kuivattavat tai kostuttavat ilmaa pitäen kiinteistön olosuhteet aina samana. Tiloista löytyy myös lukuisia kylmälaitteita ja jopa suuri pakastinhuone, jossa -35 asteessa desinfioidaan saapuvia näyttelyesineitä ja tarvikkeita mahdollisilta tuholaisilta.

Säännölliset kylmälaitteiden huoltotoimet ja ilmanvaihtokoneiden ja kanavistojen puhdistus, varmistavat kiinteistön oikeat olosuhteet. Suurten vedenjäähdyttimien huoltotarkastus tehdään 6 kk välein ja ravintolan kylmälaitteiden määräaikaishuolto vuosittain, jonka yhteydessä tehdään myös laitteiston lakisääteinen vuototarkistus.

Ilmanvaihtokanavistot ovat valtavia, ja niiden puhdistus vaatii erityistä huolellisuutta ja yhteistyötä museohenkilökunnan kanssa. Museohenkilökunnan tulee esimerkiksi olla paikalla siirtelemässä näyttelyesineitä puhdistettavien kohteiden alta. Kanavistot ovat kooltaan myös suuria, jolloin työ on normaalia hitaampaa. Kanavistoa ei puhdisteta pelkästään harjaamalla, vaan IV-huoltohenkilöt konttaavat isojen iv-kanavien sisällä ja puhdistavat pintoja käsin harjojen ja rättien kanssa. Ravintolakeittiön rasvakanavat ovat osa ilmanvaihtokanavistoa ja paloturvallisuusmääräysten mukaisesti ne puhdistetaan kahdesti vuodessa.

Asiakkaan palaute

Mika Jokimies, Kotkan Julkiset Kiinteistöt Oy:n kiinteistöinsinööri, kertoo olevansa tyytyväinen Cervin ja Kylmähuolto Miikkulaisen palveluun:

”Kaikki on toiminut todella hyvin ja yhteistyö on sujunut moitteettomasti jo vuodesta 2017. He ovat kekseliäitä ja löytävät aina säästökohteita. En ole koskaan joutunut tekemään reklamaatiota, ja aina on löytynyt sujuva ratkaisu.”

Merikeskus Vellamo on esimerkki siitä, miten vaativat sisäolosuhteet ja niiden hallinta vaativat asiantuntevaa ja monipuolista huoltoa. Cervi ja Kylmähuolto Miikkulainen varmistavat yhdessä Kotkan Julkisten Kiinteistöjen kanssa, että kävijät voivat nauttia näyttelyistä ja tapahtumista parhaissa mahdollisissa olosuhteissa ympäri vuoden.

Mikäli kiinnostuit, autamme mielellämme kiinteistöjenne energiatehokkaissa ilmanvaihto- ja jäähdytyshankkeissa sekä niiden rahoituksessa.

 

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Huolenpitosopimus Jäähdytys Puhdas sisäilma Referenssi

Uutisvirta

29.2.2024

Espoon Nupurin päiväkotiin mittava energiaremontti – “Ekoteko, mikä mahdollistaa myös jäähdytyksen kesähelteillä”

Cervi Group käynnistää Espoon Nupurin päiväkotiin mittavan energiaremontin ja ilmanvaihdon modernisoinnin. Päiväkodin lämmitysmuoto vaihtuu ympäristöystävällisempään maalämpöön, mikä mahdollistaa myös viilennyksen kesähelteillä. Uudistustyö ei aiheuta käyttöhaittaa, ja päiväkoti toimii remontin ajan normaalisti. Hanke on osa Espoon kaupungin tavoitetta korvata kiinteistöjensä hiilipohjaisia lämmitysmuotoja maalämmöllä.

4.1.2024

Pakkassään ilmanvaihto: Säästä energiaa oikeilla käytännöillä

Ilmanvaihto on yksi kiinteistöjen merkittävimpiä energian kuluttajia, ja kovilla talvipakkasilla lämmitykseen kuluvan sähkön määrä nousee huomattavasti. Tällöin erilaiset kotikonstit sähkön säästöön ovat monelle tervetulleita. Tässä alkuvuoden pakkasiin muutama tärkeän vinkki, jotka on hyvä pitää mielessä myös hyisevillä keleillä. 1. Ilmanvaihtoventtiileitä ei saa koskaan tukkia tai sulkea, tällä on kiinteistölle vakavia ja kauaskantoisia seurannaisvaikutuksia. On hyvä […]

22.11.2023

Ilmasta asiaa: Mitä tarkoittaa syrjäyttävä ilmanvaihto?

Mitä tarkoittaa syrjäyttävä ilmanvaihto, millaisiin kohteisiin se sopii ja mitkä ovat sen olennaisimmat hyödyt? Kun puhumme syrjäyttävästä ilmanvaihdosta, tarkoitamme nykyään koneellisen ilmanvaihdon menetelmä, missä ilmaa tuodaan tilaan lattian tasossa, hallitusti ja pienellä nopeudella. Samalla ilma suodatetaan ja lämmitetään ennen kuin se leviää huoneistoon. Tuloilman lämpötila on aina alhaisempi kuin huonelämpötila, jolloin kylmempi tuloilma leviää lattiatasossa. […]