Ilmanvaihdon kuntotutkimus

Ilmanvaihdon kunto on hyvä tarkastaa säännöllisin väliajoin.

Me Cervillä teemme kuntotutkimuksia ilmanvaihdon puhdistustöiden ja muiden käyntien yhteydessä, sekä tietysti tarpeen mukaan myös erikseen. Kuntotutkimus antaa tärkeää tietoa ilmanvaihtojärjestelmän nykytilasta ja mahdollisista korjaus- tai uusimistarpeista.

Ilmanvaihdon kuntotutkimus puhdistuksen yhteydessä

Ilmanvaihtokanavien puhdistuksen yhteydessä kanavat ja järjestelmät käydään erilaisten harjalaitteiden ja puhaltimien kanssa sentti sentiltä läpi. Tässä yhteydessä ilmanvaihdon kuntotutkimus on helppo tehdä samalla ja tavallaan auditoidaan järjestelmä, jotta se täyttäisi vaatimukset.

Kuntotutkimus tapahtuu siis yleensä sen puhdistuksen yhteydessä, jollei jostakin syystä ole erityistä syytä tehdä erillistä tarkastuskäyntiä, jossa selvitetään ilmanlaatua ja ilmanvaihtojärjestelmän kuntoa.

Milloin tarvitaan erillinen ilmanvaihdon kuntotutkimus?

Jos kiinteistössä havaittu tai epäillään ilmanvaihdon poikkeamia, tehdään usein huoltokäynnillä ensimmäisenä toimenpiteenä ilmanvaihdon mittaus, tai ammattikielellä ilmamäärien mittaus.

Tällöin tehdään mittauksia ja tutkitaan kanava kerrallaan laitteistojen kuntoa, mittaroidaan, kuvataan ja käydään järjestelmää läpi. Ilmamäärien mittauksen avulla selvitetään, kuinka ilmanvaihtojärjestelmä toimii – toimiiko se suunnitellusti vai kenties vain puolittain tai ei ollenkaan.

Ilmamäärien mittaus on verrattavissa sydänkäyrä- tai verenpainemittaukseen: ensin tarvitaan lukemat, joista saadaan osviittaa oireiden syistä ja sen jälkeen voidaan ryhtyä etsimään itse ongelmaa, joka voidaan korjata.

Millaisia löydöksiä kuntotutkimuksessa voi ilmetä?

Erilaiset vikatilanteet ja virheet ilmastoinnin säädöissä ovat tavallisia. Tällöin ongelmat on helppo korjata pienillä korjaustoimenpiteillä, säädöillä ja huolellisella puhdistuksella.

Vanhojen järjestelmien osalta ongelman perimmäinen syy voi kuitenkin olla yksinkertaisesti järjestelmän vanheneminen. Mikäli vanhat järjestelmät eivät enää vastaa nykypäivän vaatimuksia, on syytä kartoittaa niiden uusimis- ja päivitysmahdollisuuksia.

Ilmanvaihtojärjestelmien nykytilan kartoittaminen tarpeeksi varhaisessa vaiheessa mahdollistaa kunnostustoimenpiteiden tekemisen hallitusti ja etukäteen suunnitellusti ja on ehdottoman suositeltavaa esimerkiksi ennen suuria tilanmuutoshankkeita.

Ota yhteyttä

Puhdas sisäilma on jokaisen ihmisen perusoikeus. Teetä ilmastoinnin kuntotutkimus Cervin IV-ammattilaisilla. Täältä löytyvät yhteystiedot »