Ilmanvaihdon modernisointi on sekä hyvinvointi- että vastuullisuusteko

Kuumenneet hellekesät ovat kouriintuntuva muistutus siitä, että rakennusten viilennyksen tarve on yleistymässä myös Suomessa.

– Myös tilan jäähdyttäminen on osa hyvää sisäilmaa. Liian kuumalla sisälämpötilalla on keskeinen vaikutus terveyteen: jaksaminen on koetuksella, työteho laskee ja unettomat yöt haittaavat palautumista, sanoo Cervin toimitusjohtaja Petri Valve.

– Monessa paikassa nykyinen rakennuskanta ei enää taivu asukkaiden hyvinvointitarpeisiin, mikäli kesien pitkät hellejaksot yleistyvät. Järjestelmien teho ei kerta kaikkiaan riitä, ja ilmanvaihtoa joudutaan uusimaan niin toimitiloissa, sairaaloissa, vanhainkodeissa kuin taloyhtiöissä, Valve jatkaa.

Valve puhuu hyvän sisäilman yhteydessä olosuhdetekniikasta, jolla voidaan paitsi parantaa sisäilmaa asukkaan tarpeiden mukaan myös pudottaa lämmityskustannuksia. Tässä perinteistä kiinteistötekniikkaa asukaslähtöisemmässä lähestymistavassa lyövät kättä asumismukavuus, säästäminen ja vastuullisuus.

– Hyvän sisäilman resepti rakentuu siitä, että puhdas ilma ohjataan tilaan luonnollista, sille suunniteltua reittiä pitkin ja optimoidaan terveyden kannalta oikeaan lämpötilaan. Myös ilman vaihtuvuus ja säätäminen tarvetta vastaavaksi ovat keskeisessä osassa.

Olosuhdetekniikalla kuvaamme tätä kokonaisuutta, mikä tarvitaan terveellisen sisäilman energiatehokkaaseen tuottamiseen.

Älykkään ilmanvaihdon merkitys korostuu tulevaisuudessa

Ensimmäinen askel sisäilman olosuhteiden parantamisessa on säätää ne tarpeenmukaisiksi. Älykäs ilmanvaihto varmistaa, että puhdas ilma ohjataan sinne, missä sitä eniten tarvitaan. Tekniikan ansiosta poikkeavuudet sisäilmassa ehditään havaitsemaan ennen kuin ne aiheuttavat ongelmatilanteita.

Hyvän ilmanvaihdon merkitys nousi koronapandemian aikana vahvasti keskusteluun. Olosuhdetekniikalla voidaan tuottaa tiloja, jotka parhaassa tapauksessa auttavat estämään jopa sairastumisia.

– Elämme murrosvaiheessa, jossa ihmisen hyvinvointi on entistä enemmän tapetilla ja rakennusteknisten ratkaisujen on palveltava ihmisen tarpeita entistä tehokkaammin. Tulevaisuudessa älykellojen tapaiset laitteet voivat mitata hyvinvointiamme myös hengitysilman näkökulmasta ja integroituina älykkääseen ilmanvaihtoon järjestelmä sitten optimoi kodin olosuhteet käyttäjän kulloistenkin hyvinvointitarpeiden mukaisiksi, Valve visioi.

Koska ilmanvaihto kuluttaa energiaa, on lisäksi ilmastovastuullista huolehtia sen optimoinnista. On laskettu, että vanhoissa järjestelmissä jopa 35–40 % kiinteistöön viedystä lämmöstä hukkaantuu talvella taivaan tuuliin. Kesällä asuntojen lämpötilat taas voivat tuntua sietämättömiltä, koska ilmanvaihdossa ei ole huomioitu jäähdytystä. Kokonaisenergiahäviötä voidaan kuroa umpeen älykkään ilmanvaihdon ja maalämpöratkaisujen yhdistelmällä.

– Tulevaisuuden olosuhdetekniikassa ovat keskiössä ennen kaikkea ihminen ja ympäristö, Valve summaa.

Cervin palveluita parempiin sisäolosuhteisiin ovat mm.

 

Cervi tekee kiinteistöistä energiatehokkaampia ja viihtyisämpiä vaikuttamalla niiden olosuhteisiin. Tämä vähentää energian kulutusta ja käyttökustannuksia sekä parantaa käyttömukavuutta.

Ota yhteyttä

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Jäähdytys Modernisointi

Uutisvirta

7.6.2024

Haastavat sisäolosuhteet vaativat asiantuntevaa huoltoa ympäri vuoden

Case: Merikeskus Vellamo, Kotka Merikeskus Vellamo, Kotkan Kantasataman ikoninen rakennus, tarjoaa kävijöilleen kiehtovia museonäyttelyitä ja monipuolisia tiloja tapahtumille ja kokouksille. Cervi ja Kylmähuolto Miikkulainen vastaavat keskuksen ilmanvaihdosta ja jäähdytyksestä, varmistaen optimaalisen ilmankosteuden ja lämpötilan herkille museoesineille ympäri vuoden. Rakennuksen ominaisuudet Upea Merikeskus Vellamo sijaitsee meren rannalla Kotkan perinteikkäässä ja uudistuvassa Kantasatamassa. Vuodesta 2008 toimineen rakennuksen […]

23.11.2023

Taitava kiinteistösijoittaja panostaa sijaintiin, kuntoon ja kestävään ylläpitoon

Kiinteistösijoittaminen vaatii harkittuja päätöksiä, joissa keskeistä ovat sijainti, kunto, ennakoiva huolto ja energiatehokkuus. Kestävät ratkaisut kuten Energiatehokkuus ja asiakastyytyväisyys käsi kädessä

26.9.2023

Säännöllinen vuosihuolto pitää oppilaitoksen kylmälaitteet kunnossa

Case: Mercuria Vantaan Martinlaaksossa sijaitseva Mercuria on laaja oppilaitos monipuolisine tiloineen ja tuhansine opiskelijoineen. Koulun arki on vilkasta, ja sen tilojen kylmälaitteet ovat olennainen osa päivittäistä toimintaa. Kuinka Mercuria pitää kylmälaitteensa kunnossa ja varmistaa, että ne toimivat moitteettomasti? Tutustu tarinaan säännöllisestä vuosihuollosta, yhteistyöstä Cervin kanssa ja kestävän kehityksen näkökulmasta. Vantaan Martinlaaksossa sijaitsevassa Mercuriassa on neliöitä […]