Ilmanvaihdon ja ilmastoinnin säätö

Oikein säädetyt ja huolletut ilmanvaihtojärjestelmät jakavat ilman tasaisesti koko kiinteistöön energiatehokkaasti ja turvallisesti.

Laadukas sisäilma lisää asuinmukavuutta ja -viihtyvyyttä, mutta on myös terveysasia.

Miksi ilmastoinnin säätö on tärkeää?

Ilmastoinnin säätö on tärkeää, koska väärin säädetty ilmastointijärjestelmä altistaa häiriöille kosteustasapainossa ja sisäilman laadussa.

Uutta ilmaa pitäisi tulla tiloihin samaa tahtia kuin sitä poistuu. Jos taas poistoilmaa on liikaa, mutta korvaavaa ilmaa liian vähän, syntyy kiinteistöön alipaine, joka alkaa imeä korvausilmaa epäterveitä reittejä pitkin mm. rakenteista ja viemäreistä.

Home, radon, viemäri-ilma sekä naapurin tupakan ja ruoanlaiton hajut voivat tällöin kulkeutua asuntoon, hengitysilmaan ja sitä kautta keuhkoihin, joka ei ole hyvä asia.

Epätasapaino ilmanvaihdossa voi siis pahimmassa tapauksessa aiheuttaa terveysongelmia, jotka voidaan välttää, kun ilmanvaihtojärjestelmästä huolehditaan hyvin.

Cervi Talotekniikka toteuttaa ammattitaidolla kaikki ilmastoinnin ja ilmanvaihdon ylläpitoon liittyvät työt (ilmanvaihtokanavien puhdistus, ilmanvaihdon huolto, ilmanvaihdon säätö, ilmanvaihdon kuntotutkimus), oli kyseessä sitten kertakäynti taikka suurempi urakka.

Miten ilmanvaihdon säätö tapahtuu?

Koneellisissa ilmanvaihtojärjestelmissä säätövaraa on todella paljon ja tehtävän menestyksellinen hoitaminen edellyttää lähtökohtaisesti ammattimiestä.

Jokainen venttiili, eli pääte-elin on säädettävissä, minkä lisäksi järjestelmässä on esisäätöä varten mm. erilaisia linjasäätöpeltejä.  Lisäksi itse puhallinlaitteen asetuksia ja pyörimisnopeutta voi säätää.

Tarkastus ja säätökierrosten avulla varmistetaan laadukas lopputulos, jossa rakennus jää tilaan, jossa kosteus poistuu tehokkaasti ja ilma kulkee jokaisessa huoneessa, ja tuloilmaa tulee tarpeeksi. Ilmastoinnin oikean tasapainon löytäminen edellyttää tarkkoja mittalaitteita ja ammattiosaamista mittaustulosten tulkitsemiseen, joten se kannattaa teettää aina ammattilaisella.

Mitä jos ilmastointi on rikki?

Ilmastointilaitteet hajoilevat siinä missä muutkin laitteistot ja valmistajat lupaavat puhaltimille n. 7-10 vuoden käyttöikää. Cervi korjaa ja vaihtaa laitteita tarvittaessa, mikäli vikatilanteita ilmenee.

Teho voi laskea ajan kanssa ja esim. kondensaattori- tai laakerivika voi hidastaa pyörimisnopeutta. Tarvittaessa vanha puhallin voidaan päivittää nykyaikaiseen EC-puhaltimeen (Electronically Commutated), joka käyttää vähemmän sähköä ja jonka avulla pyörimisnopeutta voidaan säätää entistä tarkemmin.

Tällaiseen matalavirtapuhaltimeen siirtyminen on usein taloudellisestikin järkevää, sillä sen energiankulutus voi olla jopa 50 prosenttia alhaisempi kuin perinteisellä puhaltimella jolloin sijoitetut eurot tulee nopeasti säästettyä takaisin.

Säännölliset ilmanvaihdon tarkastukset ovat paikallaan

Me Cervillä teemme asiakkaidemme kansa usein huolenpitosopimuksia, jotka kattavat säännölliset ilmastointilaitteistojen ja kanavien tarkastukset. Näin ongelmia voidaan ehkäistä ennalta ja vikatilanteet huomataan ajoissa.

Ota yhteyttä

Anna ilmastoinnin säätö ammattilaisen hoitoon ja jätä meille tarjouspyyntö.

Täältä löytyvät yhteystiedot »