22.11.2023 Puhdas sisäilma

Ilmasta asiaa: Mitä tarkoittaa syrjäyttävä ilmanvaihto?

Mitä tarkoittaa syrjäyttävä ilmanvaihto, millaisiin kohteisiin se sopii ja mitkä ovat sen olennaisimmat hyödyt? Kun puhumme syrjäyttävästä ilmanvaihdosta, tarkoitamme nykyään koneellisen ilmanvaihdon menetelmä, missä ilmaa tuodaan tilaan lattian tasossa, hallitusti ja pienellä nopeudella. Samalla ilma suodatetaan ja lämmitetään ennen kuin se leviää huoneistoon. Tuloilman lämpötila on aina alhaisempi kuin huonelämpötila, jolloin kylmempi tuloilma leviää lattiatasossa. Ilman leviämiseen vaikuttavat tilan lämmönlähteet, joiden vaikutuksesta tuloilma virtaa ylöspäin. Lämmönlähteen ympärille virtaa siis puhdasta ilmaa ja likainen ilma nousee ylöspäin ja se poistetaan koneellisesti poistoilmana.

Millaisiin kohteisiin syrjäyttävä ilmanvaihto sopii?

Syrjäyttävä ilmanvaihto on hyvä ja energiatehokas valinta esimerkiksi

  • suuriin tiloihin kuten teollisuustilat, lentokentät ja kahvilat
  • kuntosalit ja liikuntatilat
  • koululuokat, kirjastot, kokoustilat ja vanhainkotien tai palvelutalojen yleiset tilat
  • kun tilan kattokorkeus on matala tai keskisuuri esimerkiksi käytävät
  • tiloihin, joissa on suuria lämmönlähteitä esimerkiksi ravintolakeittiöt

Asiantuntijapalvelut suunnittelun tueksi

Kun mietinnässä on ilmanvaihdon uudistaminen ovat asiantuntijapalvelumme saatavilla heti alkumetreiltä korjaustapaehdotuksien ja budjetin suunnittelun tueksi. Käymme kohteessa, teemme ilmanvaihtoa koskevat kartoitukset, arvioimme ja vertaamme eri vaihtoehdot, laskemme kustannusarviot ja ehdotamme parhaiten soveltuvan toteutuksen aina kohdekohtaisesti. 

Syrjäyttävän ilmanvaihdon hyötyjä

  1. Tehokkuus: Hyvin suunniteltu ja toteutettu syrjäyttävä ilmanvaihto on usein tehokkaampi kuin tavanomainen sekoittava järjestelmä.
  2. Äänitaso: Syrjäyttävä ilmanvaihtojärjestelmä on hiljainen ja mahdollistaa suurten ilmavirtojen tuomisen alhaisilla äänitasoilla, mikä takaa tehokkaan toiminnan ilman käyttäjien häiritsemistä.
  3. Energiansäästö: Tehokas syrjäyttävä ilmanvaihto tuo energiansäästöä.
  4. Ilmanlaatu: Syrjäyttävä ilmanvaihto parantaa ilmanlaatua oleskeluvyöhykkeellä.
  5. Viihtyisyys ja tehokas työympäristö: Parempi ilmanlaatu luo viihtyisyyttä ja edistää tehokasta työympäristöä.
  6. Terveellisyys: Syrjäyttävää ilmanvaihtoa pidetään terveellisenä, koska epäpuhtaudet eivät sekoitu ja leviä samalla tavalla kuin sekoittavassa ilmanvaihdossa. Partikkelit, aerosolit ja bakteerit nousevat ilmavirran mukana ylös syrjäyttävässä ilmanvaihdossa, rajoittaen tehokkaammin virusten leviämistä oleskeluvyöhykkeellä.

On kuitenkin tärkeää huomata, että syrjäyttävän ilmanvaihdon tehokkuus ja saavutettavat hyödyt riippuvat järjestelmän suunnittelusta, asennuksesta ja ylläpidosta. Myös ympäristötekijät ja käyttöolosuhteet voivat vaikuttaa järjestelmän suorituskykyyn. Lisäksi kunkin rakennuksen tai tilan vaatimukset voivat vaihdella, joten syrjäyttävää ilmanvaihtoa tulisi harkita aina tapauskohtaisesti.

 

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Puhdas sisäilma

Uutisvirta

4.1.2024

Pakkassään ilmanvaihto: Säästä energiaa oikeilla käytännöillä

Ilmanvaihto on yksi kiinteistöjen merkittävimpiä energian kuluttajia, ja kovilla talvipakkasilla lämmitykseen kuluvan sähkön määrä nousee huomattavasti. Tällöin erilaiset kotikonstit sähkön säästöön ovat monelle tervetulleita. Tässä alkuvuoden pakkasiin muutama tärkeän vinkki, jotka on hyvä pitää mielessä myös hyisevillä keleillä. 1. Ilmanvaihtoventtiileitä ei saa koskaan tukkia tai sulkea, tällä on kiinteistölle vakavia ja kauaskantoisia seurannaisvaikutuksia. On hyvä […]

11.10.2023

Korkealaatuinen sisäilma alkaa oikeasta ilmanvaihdosta

Cervin ilmanvaihdon erikoisasiantuntijat auttavat luomaan kiitettävät sisäilmaolosuhteet kohteeseen kuin kohteeseen.

25.4.2023

Painovoimainen ilmanvaihto on villi länsi

Kantakaupunkien kalleimmissa neliöissä asuvien sisäilma on yleisesti maan huonointa – määräysten puolesta painovoimaista ilmanvaihtoa ei säädellä tai valvota Etenkin kantakaupungissa valtaosa kiinteistöistä on rakennettu 1900-luvun alkupuolella tai ennen sitä. Pääsääntöisesti niissä on edelleen sen aikainen, eli painovoimainen ilmanvaihto. Nykykäsitysten mukaan painovoimaista ilmanvaihtoa ei oikeastaan edes pidetä ilmanvaihtona, sillä sen toimivuus vaihtelee huomattavasti esimerkiksi kiinteistön kunnon, […]