Koneellisen ilmanvaihdon käyttö ja huolto – Mitä tekee asukas? Mikä on taloyhtiön vastuulla?

Koneellisen ilmanvaihdon käyttö ja huolto on vaivatonta, kunhan muistaa säännöllisyyden. Omakotitaloissa koko ilmanvaihtojärjestelmä on omistajan tai asukkaan vastuulla. Taloyhtiöissä taas huoltovastuu jakautuu sekä yhtiölle että asukkaille. Kiinteistöliiton vastuunjakotaulukon mukaisesti taloyhtiö vastaa siitä, että ilmanvaihtokoneet toimivat moitteetta ja hormit ovat asianmukaisessa kunnossa.

Taloyhtiö vastaa siitä, että ilmanvaihto toimii kuten on tarkoitettu ja että se on säädetty oikein. Esimerkiksi kesä- ja talviasetukset muutetaan laitteisiin kahdesti vuodessa. Ilmanvaihtokanavien puhdistus ja kunnon valvonta tulisi tehdä noin 7 vuoden välein ja aina jos on syytä epäillä niiden kuntoa.

Myös raitisilmasuodattimien vaihto ja laitteistojen säännöllinen puhdistus kuuluu taloyhtiön vastuulle. Nämäkin huoltotoimenpiteet tulee tehdä vähintään kahdesti vuodessa ja kannattaa ajoittaa samaan yhteyteen, kun laitteet vaihdetaan kesä- tai talviasentoon. Vaivattomimmin se hoituu huolenpitosopimuksella, jolloin Cervi käy kohteessa tekemässä työn ennalta sovitun aikataulun mukaan.

Ilmanvaihto ei kuitenkaan toimi oikein elleivät asukkaat huolehdi omasta osuudestaan eli pitävät venttiilit puhtaina eivätkä tuki niitä tai koske ilmanvaihtoventtiilien säätöihin.

Asukkaiden tulee käyttää ilmanvaihtojärjestelmää oikein ja pitää venttiilit puhtaina.

Ilmanvaihtolaitteiston käyttö ohjeen mukaan on ensiarvoisen tärkeää. Koneellinen ilmanvaihto ei esimerkiksi saa koskaan olla kokonaan pois päältä.

Mikäli asukkaan on mahdollista lisätä ilmanvaihdon tehostusta itse, tulee se hänen myös tehdä. Tehostusta käytetään esim. pesutilojen kosteuden poistoon, keittiön kärynpoistoon, asunnon viilentämiseen kesäöinä, tai kun asunnossa on normaalia enemmän ihmisiä. Koneellisen ilmanvaihdon tehotasot ovat yleisimmin 1=poissa, 2=kotona, 3-4=tehostus. Poissaolo tasoa käytetään vain esimerkiksi lomamatkojen aikana, kun asunnossa ei ole ihmisiä eikä esim. pyykkiä kuivumassa.

Asukkaan vastuulla ovat ilmanvaihtoventtiilien ja liesituulettimen tai -kuvun puhtaanapito pölystä, rasvasta ja muusta liasta.

Korvausilmaventtiilejä on oleskelutiloissa ja makuuhuoneissa ja ne ovat hyvin erityyppisiä.  Ne on voitu asentaa esimerkiksi kattoon, ulkoseinään, katonrajaan tai ikkunoiden karmeihin.

Venttiilit keräävät huonepölyä, joka vähitellen tukkii ne ja esimerkiksi suhina on selvä merkki puhdistuksen tarpeesta. Asukkaan tehtävänä on pyyhkiä korvausilmaventtiilit tai niiden ritilät ulkopinnoiltaan ja mielellään myös imuroida säännöllisesti vähintään kerran vuodessa. Säännöllisyys helpottaa puhdistusta ja mahdollistaa puhtaan ja miellyttävämmän sisäilman.

Jos venttiileissä on suodatin, niin se on joko vaihdettava tai puhdistettava kahdesti vuodessa tai jopa useamminkin esimerkiksi siitepölyaikaan. Taloyhtiöissä suodattimien vaihto on taloyhtiön vastuulla. Mikäli korvausilmaventtiilit ovat säädettäviä, niitä voi säätää tarpeen mukaan, mutta niitä ei saa tukkia kokonaan. Ei edes talvisaikaan.

Poistoilmaventtiilejä tai -säleikköjä on ns. likaisissa tiloissa eli wc- ja kylpyhuonetiloissa, keittiössä ja vaatehuoneessa.

Liesikuvun tai liesituulettimen puhdistus on syytä tehdä vähintään 3 kk välein, jottei rasva ja pöly pääse kertymään hormiin ja aiheuta paloturvallisuusriskiä. Metallinen rasvasuodatin voidaan pestä astianpesukoneessa tai liottamalla saippuavedessä ja huuhtelemalla. Noudata liesikuvun tai -tuulettimen puhdistuksessa aina valmistajan ohjeita.

Koneellisen ilmanvaihdon venttiilit puhdistetaan muutaman kerran vuodessa irrottamalla ne (kiertämällä kauluksesta) ja poistamalla ilmaraosta sinne kertynyt ylimääräinen aines. Poistoilmaventtiilien ilmaraon säätöä ei kuitenkaan saa muuttaa venttiileitä puhdistettaessa.

Näin puhdistat poistoilmaventtiilit:

  1. Irrota venttiili katosta kiertämällä kehyksen uloimmasta osasta vastapäivään.
  2. Voit irroittaa venttiilin keskiosan kehyksestä puhdistuksen ajaksi, mutta varo koskemasta venttiilin läpäisevässä kierteessä olevaan säätömutteriin.
  3. Pyyhi osat pölystä ja liasta miedolla pesuaineella, esimerkiksi kodin yleispuhdistusaineella. Kuivaa osat.
  4. Jos irroitit osat toisistaan, kierrä venttiili takaisin kehykseen aina säätömutteriin asti ja kiristä paikoilleen. Älä edelleenkään muuta säätömutterin asentoa.
  5. Asenna venttiili takaisin paikoilleen myötäpäivään kiertämällä.

 

Ota yhteyttä

Cervi on täyden palvelun ilmanvaihtoalan yritys. Siihen kuuluu luonnollisesti myös, että olemme täällä asiakkaitamme varten. Vastaamme siitä, että rakennuksissa on hyvä sisäilman laatu ja korvausilma on puhdasta. Oli tarpeesi tai toiveesi mikä tahansa, me haluamme kuulla sen.

Ota yhteyttä

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Puhdas sisäilma

Uutisvirta

22.1.2024

Kattava ilmanvaihtoremontti Helsingin Hämeentie 26:ssa: Perinteitä kunnioittaen kohti modernia tekniikkaa

Helsingin Hämeentie 26:ssa tehdään mittavaa perusparannus- ja kehittämishanketta, yli 100-vuotiaassa Asunto Oy Laaksolassa. Kiinteistöä tuodaan perinteitä kunnioittaen kohti modernia tekniikkaa. Kattava urakan yhteydessä kiinteistön talotekniikkaa uudistetaan merkittävästi esimerkiksi ilmanvaihdon osalta. Urakassa hormien sukitus ja korvausilman varmistaminen ovat keskeisessä roolissa.

4.1.2024

Pakkassään ilmanvaihto: Säästä energiaa oikeilla käytännöillä

Ilmanvaihto on yksi kiinteistöjen merkittävimpiä energian kuluttajia, ja kovilla talvipakkasilla lämmitykseen kuluvan sähkön määrä nousee huomattavasti. Tällöin erilaiset kotikonstit sähkön säästöön ovat monelle tervetulleita. Tässä alkuvuoden pakkasiin muutama tärkeän vinkki, jotka on hyvä pitää mielessä myös hyisevillä keleillä. 1. Ilmanvaihtoventtiileitä ei saa koskaan tukkia tai sulkea, tällä on kiinteistölle vakavia ja kauaskantoisia seurannaisvaikutuksia. On hyvä […]

22.11.2023

Ilmasta asiaa: Mitä tarkoittaa syrjäyttävä ilmanvaihto?

Mitä tarkoittaa syrjäyttävä ilmanvaihto, millaisiin kohteisiin se sopii ja mitkä ovat sen olennaisimmat hyödyt? Kun puhumme syrjäyttävästä ilmanvaihdosta, tarkoitamme nykyään koneellisen ilmanvaihdon menetelmä, missä ilmaa tuodaan tilaan lattian tasossa, hallitusti ja pienellä nopeudella. Samalla ilma suodatetaan ja lämmitetään ennen kuin se leviää huoneistoon. Tuloilman lämpötila on aina alhaisempi kuin huonelämpötila, jolloin kylmempi tuloilma leviää lattiatasossa. […]