11.10.2023 Puhdas sisäilma

Korkealaatuinen sisäilma alkaa oikeasta ilmanvaihdosta

Vuosikausia Suomessa uskottiin, että kiinteistöissä on tärkeintä keskittyä poistamaan huonoa sisäilmaa. Pyrittiin eroon epämiellyttävistä hajuista, kuten ruoankäryistä ja suihkun ja ruuanlaiton aiheuttamasta kosteudesta ja hiilidioksidista.

Pahimmillaan haittana oli alipaineisuus, koska ei muistettu pitää huolta ilmanvaihdon tärkeämmästä puolesta, korvausilmasta. Eli siitä, mistä raitis ulkoilma tulee sisään.

Korvaavan ilman annettiin tunkeutua kiinteistöihin postiluukun, rakenteiden ja pahimmillaan viemäreidenkin kautta. Hajut levisivät huoneistoista toiseen ja ilma oli epäpuhdasta.

Nyt tiedetään jo, että ulkoilmaa ei kannata päästää rakennuksiin hallitsemattomasti.

Silti edelleen liian usein korvausilmaa saadaan liian vähän tai se kulkee likaisten suodattimien läpi. Tämä heikentää ihmisten hyvinvointia, aiheuttaa väsymystä ja lisää hiilidioksidin määrää ilmassa. Lisäksi se voi johtaa kiinteistön kosteusvaurioihin ja homeongelmiin.

Edellä kuvatut ongelmat ovat yleisiä etenkin keskitetyn poistoilmanvaihdon kiinteistöissä. Eli kiinteistöissä missä yleensä katolla sijaitsevat ilmanvaihtokoneet huolehtivat joko porraskohtaisesti tai koko kiinteistön poistoilmanvaihdosta. Vastaaavia ongelmia on myös painovoimaisissa kiinteistöissä, mitkä eivät ole edes minkään säännösten tai määräysen piirissä ilmanvaihdon osalta.

YouTube player

Cervin ilmanvaihdon erikoisasiantuntijat auttavat luomaan kiitettävät sisäilmaolosuhteet

Cervin ilmanvaihdon erikoisammattilaiset voivat auttaa tässäkin pinteessä ja luoda kiinteistölle ja kiinteistön käyttäjille kiitettävät sisäilmaolosuhteet. Näin homma kiinteistössä etenee:

  1. Aluksi tiedotamme kaikkia kiinteistön käyttäjiä tulevista huoltotoimenpiteistä.
  2. Seuraavaksi selvitämme ilmanvaihdon toiminnan mm. mittaamalla poistuvan ilmamäärän ja sisä- ja ulkoilman välisen paine-eron.
  3. Tämän jälkeen huolehdimme kanavistojen ja suodattimien puhdistamisesta.
  4. Tarvittaessa lisäämme korvausilmaventtiilejä tai päivitämme ilmanvaihtokoneiston.
  5. Lopuksi säädämme koneellisen ilmanvaihdon optimaaliseksi ja varmistamme sen toiminnan.

Tällä tavoin laadukas suomalainen ulkoilma pysyy laadukkaana myös sisätiloissa.

Huolenpitosopimuksella varmistat puhtaan ja raikkaan sisäilman jatkossakin

Jotta sisäilma on jatkossakin puhdasta ja raikasta ja kiinteistö sekä asukkaat pysyvät terveinä, tarjoamme mahdollisuuden Huolenpitosopimukseen, johon sisältyy esimerkiksi suodattimien vaihto kahdesti vuodessa.

Ammattilaisen tekemä säännöllinen ilmanvaihdon huolto takaa kiinteistön käyttäjille puhtaamman ja terveellisemmän sisäilman ja kiinteistölle tehokkaamman toiminnan ja pidemmän elinkaaren. Lisäksi huolenpitosopimus huomioi myös muut mahdolliset korjaamista vaativat tarpeet kiinteistön ilmanvaihdossa.

 

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Puhdas sisäilma

Uutisvirta

4.1.2024

Pakkassään ilmanvaihto: Säästä energiaa oikeilla käytännöillä

Ilmanvaihto on yksi kiinteistöjen merkittävimpiä energian kuluttajia, ja kovilla talvipakkasilla lämmitykseen kuluvan sähkön määrä nousee huomattavasti. Tällöin erilaiset kotikonstit sähkön säästöön ovat monelle tervetulleita. Tässä alkuvuoden pakkasiin muutama tärkeän vinkki, jotka on hyvä pitää mielessä myös hyisevillä keleillä. 1. Ilmanvaihtoventtiileitä ei saa koskaan tukkia tai sulkea, tällä on kiinteistölle vakavia ja kauaskantoisia seurannaisvaikutuksia. On hyvä […]

22.11.2023

Ilmasta asiaa: Mitä tarkoittaa syrjäyttävä ilmanvaihto?

Mitä tarkoittaa syrjäyttävä ilmanvaihto, millaisiin kohteisiin se sopii ja mitkä ovat sen olennaisimmat hyödyt? Kun puhumme syrjäyttävästä ilmanvaihdosta, tarkoitamme nykyään koneellisen ilmanvaihdon menetelmä, missä ilmaa tuodaan tilaan lattian tasossa, hallitusti ja pienellä nopeudella. Samalla ilma suodatetaan ja lämmitetään ennen kuin se leviää huoneistoon. Tuloilman lämpötila on aina alhaisempi kuin huonelämpötila, jolloin kylmempi tuloilma leviää lattiatasossa. […]

25.4.2023

Painovoimainen ilmanvaihto on villi länsi

Kantakaupunkien kalleimmissa neliöissä asuvien sisäilma on yleisesti maan huonointa – määräysten puolesta painovoimaista ilmanvaihtoa ei säädellä tai valvota Etenkin kantakaupungissa valtaosa kiinteistöistä on rakennettu 1900-luvun alkupuolella tai ennen sitä. Pääsääntöisesti niissä on edelleen sen aikainen, eli painovoimainen ilmanvaihto. Nykykäsitysten mukaan painovoimaista ilmanvaihtoa ei oikeastaan edes pidetä ilmanvaihtona, sillä sen toimivuus vaihtelee huomattavasti esimerkiksi kiinteistön kunnon, […]