Vain hyvin toimiva ilmanvaihto on energiatehokas ja viihtyisä

Kiinteistö, jossa on huonosti toimiva ilmanvaihto, ei voi olla energiatehokas. Lisäksi sisäilmaolosuhteet vaikuttavat merkittävästi asumisviihtyvyyteen ja jopa kiinteistön käyttäjien terveyteen.

Puhdas sisäilma ei tule itsekseen. Uuttakin ilmanvaihtolaitteistoa pitää huoltaa, puhdistaa ja vaihtaa korvausilmasuodattimet säännöllisesti.

Vanhat ilmanvaihtolaitteet ilman lämmöntalteenottoa tai älykkäästi reagoivaa puhallinta hukkaavat valtavasti rakennusten kalliisti lämmitettyä sisäilmaa taivaan tuuliin. Kyse on isosta rahamäärästä, jonka voisi sijoittaa järkevämmin. Fiksummat ja energiatehokkaammat laitteet kykenevät mukautumaan ilmanvaihtotarpeeseen ja hyödyntämään esimerkiksi jäteilman lämpöä sisään tulevan ilman lämmittämiseen.

YouTube player

Cervi on erikoistunut energiatehokkaisiin ilmanvaihtoratkaisuihin

Olemme kyenneet tuottamaan merkittäviä säästöjä niin taloyhtiöille kuin liike- ja toimitila-asiakkaille ilmanvaihtolaitteiden uusimisella, ilmamäärien säätämisellä ja etenkin älykästä IoT-teknologiaa hyödyntämällä. Aina ei vaadita koko järjestelmän uusimista, vaan pienemmätkin toimenpiteet voivat olla riittäviä selkeiden säästöjen saamiseksi. Tällöin investoinnin takaisinmaksuaika on maltillinen ja säästöä alkaa kertyä nopeammin.

Energiansäästöratkaisut

Näin tarpeenmukainen ja älykäs ilmanvaihto säästää energiaa

Rakennusten energiankulutus on suurin yksittäinen ilmastonmuutoksen aiheuttaja. Myös Suomi on sitoutunut vahvasti rakennusten energiatehokkuuden parantamiseen. Älykkäällä ilmanvaihdolla saavutettu energiansäästö on yhä tärkeämmässä roolissa sekä ilmastonmuutoksen että kustannussäästöjen näkökulmasta. Energiatehokas ilmanvaihto, sen oikea käyttö ja kunnossapito voivat vähentää 5–15 % taloyhtiön lämmönkulutusta ja 2,5 % kiinteistösähkön kulutuksesta. Euroissa tämä tarkoittaa tuhansien säästöjä.

Jokainen kiinteistö on oma yksilönsä, joka tarvitsee siihen parhaiten sopivan ilmanvaihdon ratkaisun. Cervin innovatiiviset ilmanvaihtoratkaisut tuovat selkeää säästöä jo pienillä toimenpiteillä. Toimialan edelläkävijöinä hyödynnämme vahvasti digitaalisuutta ja IoT teknologiaa ilma-anturointiin, lämmön talteenottoon ja energiansäästöön. 

Energiansäästöön tähtääviin ratkaisuihimme luottavat kiinteistösijoittajat ja -omistajat, kiinteistöjohdon yritykset, kiinteistöjen omistajat sekä instituutiosijoittajat ympäri Suomen. Yhdessä kiinteistöhallinnon ja isännöinnin kanssa löydämme aina kiinteistökohtaisesti parhaan ratkaisun.

Referenssikohteitamme

Energiatehokas ilmanvaihto säästää rahaa

Jopa 40 % lämmitykseen käytetystä energiasta katoaa poistoilman mukana. Toimiva ilmanvaihtojärjestelmä on energiatehokkaampi, joten laitteet kannattaa tarkistuttaa ja huoltaa säännöllisesti. 

Energiatehokkuus kiinteistöissä kannattaa ja kaikilla teoilla on merkitystä. Esimerkiksi näin:

  •  Ilmanvaihdon huolto ja tarkistus 2,5 %  säästöt = 1 000 – 2 500 €
  •  Älypuhallin 12-18% säästöt =  12 000 – 18 000 €
  •  LTO säästöt  60 000 – 70 000 €

Cervin tavoitteena on aina kunnollisten sisäilmaolosuhteiden varmistaminen kiinteistöissä, sekä energian ja rahan säästäminen. Siksi kehitämme ilmanvaihdon digitaalisuutta ja hyödynnämme muun muassa IoT-teknologiaa sekä automaatiota tarpeenmukaisen ilmanvaihdon ja -huollon tuottamiseksi. Toimintamme on teknologian avulla asiakkaalle läpinäkyvää, ja raportit sekä seurantanäkymä ovat saatavilla myös asiakkaamme käyttöön.

Asiakkaamme kertovat

Asiakaspalvelu

Energiatehokas ilmanvaihto on viihtyvyystekijä ja ilmastoteko

Ihmisten liikkuminen ja tottumukset muuttuvat jatkuvasti, mikä tulisi huomioida myös ilmanvaihtoratkaisuja suunniteltaessa. Älykkäällä, käyttäjien tarpeeseen reagoivalla ilmanvaihdolla luodaan miellyttävät sisäilmaolosuhteet niin koteihin, toimistoihin kuin julkisiin tiloihin.

Ilmanvaihdon modernisointi nostaa vanhemmassakin kohteessa ilmanvaihdon nykypäivään ja tuo kiinteistölle merkittävää energiansäästöä, mistä luontokin kiittää. Koska rakennusten energiankulutus on merkittävä ilmastonmuutoksen aiheuttaja, tarjoaa Cervi ratkaisuksi tarpeenmukaisen ilmanvaihdon.

Liike- ja toimitilojen energiasaneeraukset

Energiasaneerauksella tarkoitamme esimerkiksi kiinteistön lämmitysmuodon vaihtoa, lämmön talteenottojärjestelmää, jäähdytystä sekä automaattista etävalvontaa. Kaikilla toimilla voidaan vähentää energiankulutusta, pienentää hiilijalanjälkeä ja parantaa merkittävästi kiinteistön käyttäjien viihtyvyyttä. Kevyimmillään energiasaneeraus voi tarkoittaa ilmanvaihdon modernisointia ja tarpeenmukaiseen ilmanvaihtoon siirtymistä.

Lämmöntalteenotto (LTO) osana kiinteistön energiaparannuksia on osoittautunut toimivaksi ratkaisuksi ilman että koko ilmanvaihtojärjestelmää tarvitsee muuttaa. Olemme vaihtaneet esimerkiksi uudet ajanmukaiset huippuimurit ja tuloilmakoneiden patterit Kauppakeskus Jumbon energiatehokkuushankkeessa.

Liike- ja toimitiloissa sekä logistiikan tiloissa tarvitaan usein jäähdytystä. Lauhduttimet ovat olennainen osa kiinteistön jäähdytysjärjestelmän toimintaa, ja niiden käyttämä energiamäärä on yleensä huomattava. Niinkin pienellä toimenpiteellä kuin lauhduttimien puhaltimien uusimisella on mahdollista säästää energiaa merkittävästi ja hyvin lyhyellä takaisinmaksuajalla. Uudet energiapihit puhaltimet ovat lisäksi hiljaisempia.

Usein kysytyt kysymykset

Kiinteistössämme on koneellinen poistoilmanvaihto. Miten voimme säästää energiakuluissa?

Nopein tapa on tarkistuttaa ilmanvaihdon tasapaino ja teettää tarvittavat säädöt.
Jos haluaa selkeämpiä säästöjä kannattaa kiinteistöön asennuttaa uudet älypuhaltimet tai nykyisiin puhaltimiin liitettävät älykkäät ohjaimet. Niiden automatiikka säätää ilmanvaihdon tehoa automaattisesti sisäilman lämpötilan, hiilidioksidipitoisuuden, kosteuden tai muun kuormitusta aiheuttavan mukaan jolloin mm.

  • vedon tunne asunnoissa vähenee
  • ilmanvaihdosta johtuva melu vaimenee ja
  • saavutetaan huomattava energiansäästö.

Merkittävimmät säästöt saavutetaan yhdistämällä tarpeenmukainen ilmanvaihto kiinteistön lämmityksensäätöjärjestelmään. Katso esimerkki

Vaikuttaako lämpötila sisäilman laatuun?

Kyllä. Liian lämmin sisäilma aiheuttaa tunkkaisen tunteen ja voi olla myös terveysriski etenkin hellejaksoina. Liian korkea lämpötila voi aiheuttaa väsymystä, keskittymisvaikeuksia ja heikentynyttä suorituskykyä, kun taas sopiva jäähdytys auttaa ylläpitämään virkeyttä ja keskittymiskykyä.  

Säädä sisälämpötila lämmityskaudella 20–22 asteeseen. Makuuhuoneessa lämpötila voi olla hieman tätäkin alhaisempi. Talviaikana alhaisempi huonelämpötila laskee myös lämmitysenergian kulutusta ja siitä syntyviä kustannuksia.  

Mistä tietää onko ilmanvaihto tasapainossa vai ei?

Asukas huomaa ilmanvaihdon epätasapainon siitä, kun ilma tuntuu seisovalta ja tunkkaiselta tai asunnossa on vetoisaa ja viileää. Tällöin on syytä tutkia asiaa tarkemmin. Kun kiinteistöjen ilmanvaihtoa aletaan tutkia ja korjata, on huomattava, että pelkkien korvausilmaventtiilien uusiminen tai ilmanvaihdon aikaohjelmien asetusten ja tehon säätäminen ei välttämättä yksin riitä korjaamaan tilannetta. Mahdolliset vuodot hormeissa pitää ensin tutkia ja tukkia ja vasta sen jälkeen päästään tasapainottamaan koko kiinteistön ilmanvaihtoa.

Miten ilmanvaihtohormien tiiveys vaikuttaa kiinteistön energiankulutukseen?

Vuotavien ilmanvaihtohormien ongelmaa esiintyy erityisesti 60-, 70- ja vielä 80-luvun taloissa. Mikäli ilmanvaihtohormit olisivat tiiviitä, ilmanvaihtolaitteen tehoa voitaisiin laskea ja kone voi käydä jopa puolta pienemmällä teholla. Näin korvausilma kulkeutuisi hallitusti raitisilmaventtiilien kautta huoneistoon. Energiaa säästyisi, ja sisäilma olisi puhtaampaa.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

17.4.2024

Rahoitusmahdollisuus Cervi Groupin asiakkaille: Helppo tie energiatehokkuuteen

Energiaremontin tai muun projektin rahoittaminen voi olla haasteellinen askel monelle yritykselle, erityisesti taloyhtiöille. Mutta älä huoli, meillä on ratkaisu tähän pulmaan. Cervi Group on solminut yhteistyösopimuksen rahoituskumppani Funder Financen kanssa, tarjoten asiakkaillemme helpon pääsyn rahoitukseen tarpeidensa mukaan.

29.2.2024

Espoon Nupurin päiväkotiin mittava energiaremontti – “Ekoteko, mikä mahdollistaa myös jäähdytyksen kesähelteillä”

Cervi Group käynnistää Espoon Nupurin päiväkotiin mittavan energiaremontin ja ilmanvaihdon modernisoinnin. Päiväkodin lämmitysmuoto vaihtuu ympäristöystävällisempään maalämpöön, mikä mahdollistaa myös viilennyksen kesähelteillä. Uudistustyö ei aiheuta käyttöhaittaa, ja päiväkoti toimii remontin ajan normaalisti. Hanke on osa Espoon kaupungin tavoitetta korvata kiinteistöjensä hiilipohjaisia lämmitysmuotoja maalämmöllä.

4.1.2024

Pakkassään ilmanvaihto: Säästä energiaa oikeilla käytännöillä

Ilmanvaihto on yksi kiinteistöjen merkittävimpiä energian kuluttajia, ja kovilla talvipakkasilla lämmitykseen kuluvan sähkön määrä nousee huomattavasti. Tällöin erilaiset kotikonstit sähkön säästöön ovat monelle tervetulleita. Tässä alkuvuoden pakkasiin muutama tärkeän vinkki, jotka on hyvä pitää mielessä myös hyisevillä keleillä. 1. Ilmanvaihtoventtiileitä ei saa koskaan tukkia tai sulkea, tällä on kiinteistölle vakavia ja kauaskantoisia seurannaisvaikutuksia. On hyvä […]

Ota yhteyttä

Cervi on energiatehokkaan olosuhdetekniikan erikoisasiantuntijayritys. Siihen kuuluu luonnollisesti myös, että olemme täällä asiakkaitamme varten. Vastaamme siitä, että rakennuksissa on hyvä sisäilman laatu ja korvausilma on puhdasta. Oli tarpeesi tai toiveesi mikä tahansa, me haluamme kuulla sen.

Ota yhteyttä