Hormin massaus ja muut korjaustoimenpiteet

Hormikorjaus

Ennen hormin korjaamista on hyvä tarkistaa ammattilaiselta, onko paras menetelmä hormikorjaukseen massaus vai kenties jokin muu.

Kussakin menetelmässä on omat vahvuutensa ja ne sopivat eri tyyppisiin tilanteisiin. Meillä Cervillä kaikki menetelmät ovat tasa-arvoisia ja tarjoamme aina sitä vaihtoehtoa, joka palvelee parhaiten rakennusta.

Yleisimmin käytettyjä menetelmiä on kolme:

  1. Hormin massaus eli keraaminen liukuvalu
  2. Hormin korjaus putkittamalla
  3. Hormin korjaus sukittamalla

1. Hormin massaus eli keraaminen liukuvalu

Keraaminen liukuvalu on yleisin ja helpoin tapa korjata hieman vaurioituneita ilma- ja savuhormeja. Menetelmästä käytetään myös nimitystä Slammaus.

Yleisimmin käytetyssä menetelmässä hormin pinta ensin puhdistetaan, jonka jälkeen hormin sisälle lasketaan paloturvallisuusluokituksen saaneella keraamisella massalla täytetty, paisutettava säkki. Säkkiä vedetään hormia pitkin ylöspäin, jolloin hormin pinnalle muodostuu uusi ja kestävä pinnoite. Pinnoite sitoo mahdollisen irtoavan kiviaineksen ja halkeamat, sekä täyttää hormissa olevat aukot.

Hormin massaus pyöristää hieman neliön mallisen hormin kulmia ja tasoittaa hormin sisäpintoja, jolloin sen veto-ominaisuudet paranevat.

2. Hormin korjaus putkittamalla

Hormin korjaus putkittamalla sopii ratkaisuksi silloin kun hormin poikkipinta-alan pienenemisestä ei ole haittaa. Putkituksessa käytetään haponkestävää terästä, joka on materiaalina lähes ikuinen.

Mikäli hormi liittyy keskus-/öljylämmitykseen on putkitus käytännössä ainoa oikea vaihtoehto, koska lämpötilavaihtelut ja rikkipitoisuudet ovat tällöin liian suuria keraamiselle hormille.

Putkitus sopii korjausmenetelmäksi myös silloin kun hormi on niin huonossa kunnossa, ettei hormin massaus enää ole mahdollista. Tällainen tilanne voi olla esimerkiksi hormisortumissa, jolloin seinää ei massalle ole. Putkituksella päästään näissäkin tilanteissa usein erittäin hyvään lopputulokseen ja uusi ratkaisu kestää käyttöä ja aikaa entistä paremmin.

Putkitus toimii korjausmenetelmänä hyvin sekä savuhormissa, että painovoimaisessa ilmanvaihtohormissa.

3. Hormin korjaus sukittamalla

Silloin kun hormissa on isoja vuotoja, mutta halutaan että hormin poikkipinta-ala säilyy, voi vaihtoehtona olla hormin korjaus sukittamalla.

Sukituksessa hormin seinämille turvotetaan kuuman vesihöyryn avulla palamaton, esikyllästetty kivikomposiittisukka, joka mukailee vanhan hormin pintaa ja muotoa. Tällöin putken dimensio eli poikkipinta-ala ei juuri pienene. Vahva komposiittisukka on hyvin tiivis ja sileä, mikä vaikuttaa positiivisesti hormin veto-ominaisuuksiin ja vahvistaa rakennetta sisältä päin.

Menetelmä sopii niin tulisijoiden kuin ilmanvaihtohormienkin korjaukseen.

Toimialueena Uusimaa, Kymenlaakso ja Pirkanmaa

Toimialueenamme ovat Helsinki, Kotka ja Tampere n. 100 km säteellä.

Ota yhteyttä

Eri korjausmenetelmistä valitsemme kanssanne juuri teidän tarpeisiinne ja rakennuksellenne parhaiten sopiva ratkaisun. Täältä löytyvät yhteystiedot: Hormin massaus (Uusimaa, Pirkanmaa ja Kymenlaakso) »