Sisäilman laatu nousee nyt entistä tärkeämmäksi, kun vietämme paljon aikaa kotona

Poimi talteen vinkit raikkaampaan sisäilmaan

Sisäilmalla on merkittävää vaikutusta yksilön terveyteen, viihtyvyyteen ja jaksamiseen. Nyt kun olemme vetäytyneet koteihin entistä tiiviimmin, on ilmanvaihto koetuksella. Kokosimme asiantuntijan vinkit siihen, miten kodin sisäilmaan voi itse vaikuttaa ja näin tehostaa omaa hyvinvointia. 

Hengittämällämme ilmalla on merkittävä yhteys hyvinvointiimme. Meneillään oleva koronapandemia on ajanut meidät viettämään aikaa poikkeuksellisen paljon kotona, jolloin on ajankohtaista myös tarkistaa kodin sisäilman tilanne. Kun hengitämme, tuotamme ilmaan hiilidioksidia, minkä tilalle on saatava raitista ilmaa. Hiilidioksidi liian suurina pitoisuuksina aiheuttaa väsymystä, päänsärkyä ja vetämätöntä oloa. 

– Ilmanvaihdolle on haaste, että aikaa vietetään nyt kotona lähes ympäri vuorokauden koko perheen voimin. Tänä poikkeustilan aikana on erityisen tärkeää huolehtia siitä, että kodin ilmanvaihto on kunnossa. Osa asioista on ammattilaisen vastuulla, mutta myös itse voi tehdä paljon, Cervin toimitusjohtaja ja ilmanvaihdon asiantuntija Petri Valve sanoo. 

Talon sisäilman olisi hyvä vaihtua parin tunnin välein. Energiansäästön, vedon tunteen tai muun syyn vuoksi moni kuitenkin kytkee ilmanvaihdon pienemmälle tai sulkee korvausilmaventtiilit, jolloin ilmanvaihto häiriintyy eikä ilma vaihdu riittävän usein. 

– Kotona kannattaa käydä säädöt läpi ja tarkistaa, että ilmanvaihto on asianmukaisesti päällä. Korvausilmaventtiilit löytyvä kotoa usein ikkunan karmista tai sen lähettyviltä.  Asunnoissa, joissa on koneellinen tulo-poistojärjestelmä (LTO), sisäilma tulee huoneista löytyvän venttiilin kautta. Taloyhtiön vastuulla on huolehtia, että näissä ovat suodattimet ja tiivisteet kunnossa. Kuntotarkastuksen ja painesuhteiden mittaukset voi ammattilainen tehdä ilmankin, että tarvitsee mennä huoneistoihin sisälle, Valve jatkaa. 

Cervin vinkit hyvään sisäilmaan – avaa tästä pdf

 1. Poistoilmanvaihto päälle. 
  Huolehdi siitä, että poistoilmanvaihto on koko ajan päällä. Vedon ehkäisemiseksi moni kääntää venttiilit kiinni, jolloin kodin ilmanvaihto häiriintyy. 
 2. Siivoa säännöllisesti.
  Imuroi ja pyyhi tasot pölystä ja muusta liasta. Pesuaineilla lika irtoaa tehokkaasti, mutta älä käytä aineita liikaa. Vältä aineita, jotka sisältävät ärsyttäviä ainesosia tai voimakkaita tuoksuja.  
 3. Säädä kodin sisälämpötila 20–22 asteeseen.
  Makuuhuoneessa lämpötila voi olla hieman tätäkin alhaisempi. Alhaisempi sisälämpötila on myös energiatehokkaampi. 
 4. Varmista, että suodattimet vaihdetaan säännöllisesti.
  Puhtaat ja laadukkaat suodattimet pitävät tuloilman raikkaana. Meneillään oleva erityistilanne ei sinällään vaadi suodattimien vaihtoa, pääasia, että suodattimet on vaihdettu säännöllisen rytmin mukaisesti. Suositus suodattimien vaihdolle on kaksi kertaa vuodessa. Taloyhtiöissä ilmanvaihdon suodattimien vaihto kuuluu Kiinteistöliiton vastuunjakotaulukon suositusten mukaan taloyhtiölle. 
 5. Tarkista LTO-laitteen kunto. 
  Energian säästämiseksi useissa taloissa käytetään nykyään lämmöntalteenottojärjestelmää (LTO). Mikäli LTO-laitteessa on vuotoja, pienhiukkaset kulkeutuvat helposti takaisin huoneilmaan. Laitteen painesuhteiden ja tiivisteiden tarkistaminen on nyt ajankohtaista.  
 6. Tarkkaile ilmankosteutta
  Etenkin talvikuukausina ja jos kodissasi on koneellinen ilmanvaihto, on hyvä kevyesti kostuttaa ilmaa. Käytä kuitenkin ilmankostuttimia maltilla, sillä liika kosteus voi kertyä rakenteisiin. 
 7. Minimoi vedon tunne.
  Vedon tunnetta syntyy, kun iho jäähtyy paikallisesti. Vedon tunnetta voidaan vähentää ilmanvaihdon säädöillä ja hallitulla koneellisella ilmanvaihdolla. Vetoisuutta pienentämällä myös huoneen lämpötilaa voidaan laskea, mikä taas laskee lämmitysenergian kulutusta.  
 8. Kiinnitä huomiota materiaalivalintoihin.
  M1-luokitus takaa turvalliset ja päästöttömät materiaalit, joista haihtuu mahdollisimman vähän mitään yhdisteitä huonetilaan. Huomioi tämä esimerkiksi maalia valittaessa. Luokitus koskee nykyään myös pehmustamattomia kalusteita.  
 9. Tilaa ammattilainen puhdistamaan ilmanvaihtokanavat vähintään 7 vuoden välein 
  Samalla ammattilainen tarkastaa koneellisen ilmanvaihdon riittävän tehon ja tekee tarvittaessa muita huoltotöitä. Puhtaat ilmanvaihtokanavat näkyvät sisäilman laadun lisäksi myös pienempänä energian kulutuksena. 

 

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Puhdas sisäilma

Uutisvirta

16.12.2020

Tutkimus: Suomalaiset pitävät hyvään sisäilmaan panostamista terveystekona – myös juhlapyhien tunnelmaa luodessa on hyvä kiinnittää huomiota sisäilman laatuun

Koronapandemian myötä kotona vietetty aika on lisääntynyt ja samalla kiinnostus ilmanvaihtoa kohtaan kasvanut – lähes 90 % suomalaisista pitää hyvään kodin hengitysilmaan panostamista terveystekona. Yli puolet tutkimukseen osallistuneista koki, että ilmanvaihdon merkityksestä terveyteen ja hyvinvointiin puhutaan ylipäätään liian vähän. Juhlapyhien alla myös takkaa ja kynttilöitä polttaessa on hyvä ottaa huomioon muutama sisäilmaan olennaisesti vaikuttava seikka. […]

8.9.2020

Lymyileekö talosi hormeissa merkittävä energiahukka?

Erityisesti 60-, 70- ja vielä 80-luvun taloissa on yleistä, että ilmanvaihtohormit vuotavat ja koko ilmanvaihto on epätasapainossa. Asukas huomaa ilmanvaihdon epätasapainon siitä, kun ilma tuntuu seisovalta ja tunkkaiselta tai kodissa on vetoisaa ja viileää.

7.9.2020

Rakennusten energiankulutus on merkittävä ilmastonmuutoksen aiheuttaja – Cervi tarjoaa ratkaisuksi tarpeenmukaisen ilmanvaihdon

Jokainen kiinteistö on oma yksilönsä ja tarvitsee myös yksilöllisen ilmanvaihdon ratkaisun. Oikealla ilmanvaihdon käytöllä ja kunnossapidolla on mahdollista säästää 5–15 % taloyhtiön lämmönkulutuksessa sekä 2,5 % kiinteistösähkön kulutuksessa. Euroissa tämä tarkoittaa tuhansien säästöjä, Cervin toimitusjohtaja Petri Valve kertoo.

Bureau veritas

bureau veritas