Suomessa on maailman puhtain ulkoilma, mutta miksi se ei pysy puhtaana sisällä?

Kun ulkoilma tuodaan kiinteistöön uuden, langattoman älypuhallinteknologian avulla, sisäilman laatu paranee ja kiinteistöt säästävät energiaa.

Nenä ei ole paras mittari. Ihmisen nenä tottuu ajan kuluessa huonoon sisäilman laatuun ja alkaa pitää sitä hyvänä.

”Tästä syystä ei kannata luottaa pelkästään nenään, kun halutaan selvittää, millainen rakennuksen sisäilman laatu on”, sanoo Cervin toimitusjohtaja Petri Valve.

Vuosikausia Suomessa uskottiin, että kiinteistöissä on tärkeintä keskittyä poistamaan huonoa sisäilmaa. Haluttiin eroon silakankäryistä ja suihkun ja ruuanlaiton aiheuttamasta kosteudesta ja hiilidioksidista. Ei muistettu pitää huolta ilmanvaihdon tärkeämmästä puolesta, korvausilmasta, eli siitä, mistä raitis ulkoilma tulee sisään.

Suomessa on laadukas ulkoilma, mutta sen pitäminen ja tuominen puhtaana sisätiloihin on ollut haastavaa.

”Korvaavan ilman annettiin tunkeutua kiinteistöihin rakenteiden ja viemäreidenkin kautta ja vielä vannottiin alipaineisen kiinteistön nimeen – aina viime vuosiin asti”, Valve sanoo.

Nyt tiedetään jo, että ulkoilmaa ei kannata päästää rakennuksiin hallitsemattomasti.

Langaton älypuhallintekniikka apuun

Viime vuosina sisäilman laatua on alettu arvioida älypuhallintekniikan avulla. Aivan uusin teknologia on langatonta. Cervin käyttämä uusi teknologia perustuu anturointiin ja digitalisoimiseen. Sen avulla korvaava ilma saadaan tuotua kiinteistöihin hallitummin.

Uuden älypuhallintekniikan ansiosta kiinteistöt säästävät energiaa, ja asumisen mukavuus paranee. Vedon tunne asunnoissa vähenee ja ilmanvaihdosta johtuva melu vaimenee.

Uusi teknologia säästää energiaa, koska lämmityskustannukset vähenevät merkittävästi”, Valve sanoo.

Järjestelmää voidaan valvoa ja ohjata verkon kautta, mobiilisti. Anturit seuraavat reaaliajassa muun muassa lämpötilaa, kosteutta, hiilidioksidipitoisuutta ja painetta. Jos järjestelmän toimintaan tulisi ongelma, se käynnistää hälytyksen, eikä ilmanvaihto kärsi edes poikkeustilanteessa. Hallitussa ilmanvaihdossa ei synny myöskään kulutuspiikkejä.

”Näin laadukas suomalainen ulkoilma pysyy laadukkaana myös sisätiloissa”, Petri Valve sanoo.

Mikäli vastuullinen, energiatehokas ja käyttäjäystävällinen ilmanvaihto kiinnostaa, lue lisää täältä.

 

Kiinnostaako puhdas sisäilma?

Ota yhteyttä

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Energiansäästö Puhdas sisäilma

Uutisvirta

25.4.2023

Painovoimainen ilmanvaihto on villi länsi

Kantakaupunkien kalleimmissa neliöissä asuvien sisäilma on yleisesti maan huonointa – määräysten puolesta painovoimaista ilmanvaihtoa ei säädellä tai valvota Etenkin kantakaupungissa valtaosa kiinteistöistä on rakennettu 1900-luvun alkupuolella tai ennen sitä. Pääsääntöisesti niissä on edelleen sen aikainen, eli painovoimainen ilmanvaihto. Nykykäsitysten mukaan painovoimaista ilmanvaihtoa ei oikeastaan edes pidetä ilmanvaihtona, sillä sen toimivuus vaihtelee huomattavasti esimerkiksi kiinteistön kunnon, […]

13.4.2023

Painovoimaisen kiinteistön ilmanvaihdon parantaminen

Painovoimaisen kiinteistön ilmanvaihdon parantaminen voi tuntua haastavalta, mutta siihenkin löytyy fiksummat ratkaisut kuin ikkunasta tuulettaminen. Esimerkiksi mekaaniset vedonparantajat voidaan asentaa ilman suurempia rakennusteknisiä töitä ja vieläpä edullisesti. Tästä hyvänä esimerkkikohteena on 1960-luvulla rakennettu Asunto-osakeyhtiö Lokkisaarentie Helsingin Vuosaaressa, missä Cervi tehosti kuuden painovoimaisen talon ilmanvaihtoa asentamalla kaikkiin hormeihin Turbovent-vedonparantajat – yhteensä 700 kappaletta!

14.3.2023

Ovatko kiinteistöt jo myöhästymässä ilmasto- ja energiatavoitteista? Jääkö säästöt saavuttamatta?

Kiinteistöjen vaikutus ilmastonmuutokseen on merkittävä: arviolta kolmannes globaaleista kasvihuonekaasupäästöistä syntyy rakennusalalla. Nyt alkaa olla viimeisiä aikoja hyvittää kiinteistöistä aiheutuvia ilmastosyntejä ja samalla säästää energiaa. Ilmaston lämpeneminen ja sen vaikutus sään ääri-ilmiöiden yleistymiseen aiheuttavat suurta rasitusta kiinteistöjen rakenteille ja sisäolosuhteille. Yksi tuntuvimmista muutoksista ovat Suomessakin lisääntyvät hellejaksot, jotka vaikeuttavat rakennusten sisälämpötilojen hallintaa. Rakenteiden lisäksi ilmanvaihto ja […]

Bureau veritas

bureau veritas