4.11.2019 Uutinen

Taitotalon ja Cervin koulutusyhteistyö tuottaa ammattilaisia iv-alalle

Cervin ja Taitotalon (entinen Amiedu) välisen koulutusyhteistyöhön aloittaminen muutama vuosi sitten oli luontevaa: Yrittäjyys ja kasvuyritykset ovat Taitotalolle tärkeä asiakaskohderyhmä, koska niissä tarvitaan uutta työvoimaa ja olemassa olevan työvoiman päivittämistä. Cerviä taas vakuutti pitkä kokemus ammatillisesta aikuiskoulutuksesta ja halu kehittää yhteistyön muotoja.

Palvelupäällikkö Matti Vesalainen Taitotalon Pitäjänmäen iv-työtilassa

Hurmaava Saara toi digiajan talotekniikkaan

Yhteistyön aloituksessa amiedulaisiin teki vaikutuksen etenkin Cervin digitaalinen toiminnanohjauksen alusta, Saara.

Wau! Kerrankin talotekniikka-alalla on asiakaslähtöistä kehitystä ja uudella tavalla ajattelua ja toimimista”, hehkuttaa Taitotalon palvelupäällikkö Matti Vesalainen.

”Liiketoimintaa on mietitty eikä ihme, kun on pitkän linjan ammattilaiset taustalla ja kokemusta siitä, miten organisaatioita johdetaan.

Parhaat innovaatiot tapahtuvatkin toimialojen rajapinnoissa yhdistelemällä monialaista osaamista, kuten Cervissä on tehty.”

Ammattitutkinto on lisenssi työelämään ja osoitus osaamisesta

Opiskelijat hakevat koulutuksesta ammatillista tutkintoa, joka on heille lisenssi työelämään ja osoitus osaamisesta. Perustutkinnon jälkeen heidän on mahdollista jatkaa opiskelua ammattitutkintoon esimerkiksi oppisopimuskoulutuksella. Myös yrittäjälle voidaan solmia oppisopimus. Taitotalon koulutuksen laadun takaavat valtakunnalliset tutkintojen perusteet ja arviointikriteerit.

Ensisijaisesti haluamme, että opiskelijan työllistymiskynnys ylittyy nopeasti ja he pääsevät kiinni työelämään omalle alalleen”, kertoo Vesalainen.

Mestariopistossa tieto muuttuu taidoksi

Aluksi yhteistyön tarkoituksena oli kouluttaa Cervin omia työntekijöitä ja tarjota mahdollisuuksia työssäoppimiseen. Myös henkilöstökoulutukset ovat olleet alusta asti valikoimassa, esimerkiksi päivän tai parin pituiset ilmanvaihdon mittaus- ja säätökoulutukset.

Nuohouksen lakimuutos laajensi kuitenkin yhteistyötä 2019 alkaen. Aiemmin nuohoojien koulutus oli keskittynyt Tampereelle, mutta nyt se tuotiin pääkaupunkiseudulle. Cerviltä tullut tarve ja uusi idea nuohoojien kouluttamisesta sopi hyvin silloisen Amiedun koulutusvalikoimaan. Korkealla työskentely ja hormistot olivat ennestään amiedulaisille tuttuja, uutena tulivat tulisijat ja palohormien kanssa työskentely.

Tässä Cervin Mestariopisto on äärimmäisen tärkeässä roolissa.

Kun harjoitellaan käden taitoja vaativaa työtä, jossa keskeisessä roolissa ovat työturvallisuus, työmenetelmät, siisteys, asiakaspalveluosaaminen sekä katolla ja vaihtelevissa sääolosuhteissa toimiminen, onnistuu se vain aidossa ympäristössä, jonka Cervin Mestariopisto opiskelijoillemme tarjoaa”, kiittelee Vesalainen.

Nuohoojakoulutuksessa on mukana toistakymmentä opiskelijaa ja ensimmäiset nuohoojat valmistuivat jo joulukuussa 2019. Nuohoojan ammattia on käytännössä mahdoton opiskella koulussa. Työssä oppiminen ja mestarin kanssa eteneminen ovat siinä ehdoton edellytys. Sama malli sopii kaikkeen tekemiseen ja sitä sovelletaan jo Cervissä.

Kumppanuusmalli takaa jatkuvuuden

Yhteistyö on sujunut hyvin. Cervi on kasvuyritys, joka uskoo kasvuun myös koulutustarpeessa.

Hyviä tekijöitä tarvitaan aina”, kertoo Cervin HR- ja hallintopäällikkö Minna Fagerlund.

Kumppanuusmallissa ohjausryhmä asettaa vuositavoitteet, joita seurataan säännöllisissä tapaamisissa. Tapaamisissa suunnitellaan samalla tulevia yhteistyömuotoja ja mitataan vaikuttavuutta konkreettisin mittarein. Mahdolliset eteen tulleet haasteet on ratkottu heti avoimesti ja nopeasti. Esimerkiksi kun on tunnistettu uudet koulutustarpeet tai huomattu jotain muuta kehitettävää. 

Rekrytointiyhteistyötä on tarkoitus tiivistää jatkossakin, samoin nykyisen henkilökunnan jatkokoulutus on mahdollista. ”Uskomme että koulutusmahdollisuudet motivoivat työvoiman pysyvyydenkin kannalta”, jatkaa Fagerlund.

Syksyllä 2019 oppisopimuksessa Cervillä oli 4 opiskelijaa ja koulutussopimuksessa 5 opiskelijaa. Talotekniikan perustutkinto/iv-asentaja opiskelu kestää noin 1,5 vuotta. Työvoimakoulutukset ovat 6-8 kuukauden pituisia ja niistä voi jatkaa itse aina tutkintoon asti.

Älä tyydy huonoon sisäilmaan.

Kehittäminen ja digitaalisuus innostaa iv-alalla

Opiskelijat ovat olleet koulutukseen erittäin tyytyväisiä. Positiivista palautetta Taitotalo on saanut etenkin tiloista ja kouluttajista, joilla on työelämänkokemusta sekä virtaa ja intoa kehittää koulutusta. Koska yksi kuva kertoo usein enemmän kuin tuhat sanaa, on opiskelijoiden käytössä muun muassa digitaalinen dokumentointijärjestelmä työelämän ja näyttöjen todentamiseen. Samankaltainen käyttöliittymä on myös Cervin toiminnanohjausjärjestelmä Saara. Saaraan tehty dokumentointi hyväksytäänkin näytön osadokumentaationa jolloin ”paperihommia”, vaikka digitaalisia ovatkin, ei tarvitse tehdä kahteen kertaan.

Mestari-oppipoika-perinne elää vahvasti

Työmarkkinoiden ja työelämän lähentyminen koulutuksen kanssa on tuonut paljon hyvää mukanaan”, kertoo Matti Vesalainen.

Uudet koulutusideat tulevat usein juuri yrityksiltä tai toimialajärjestöiltä. Koulutettavat alat ovat hyvin erikoistuneita ja korkeaa erikoisammattitaitoa vaativia. Rekrykoulutukset taas ovat aina yksilöllisiä ja yrityskohtaisesti suunniteltuja.

Cervissä työtä tehdään useimmiten mestari-oppipoika pareina. Siinä niin sanottu nokkamies vastaa taitojen siirtämisestä työparilleen.  ”On hyvä, että on tuttuja mestareita työpaikoilla ohjaamassa. Harjoitteluun ja ohjaukseen on hyvä panostaa”, painottaa Vesalainen.

Artikkeli päivitetty 18.2. Taitotalon nimen osalta.

Amiedu ja AEL ovat yhdistyneet ja toimivat v. 2020 alkaen nimellä Taitotalo. Suomen suurimpiin kuuluvana työelämän kehittäjänä se tarjoaa valtakunnallisesti sekä yksityishenkilöille että yrityksille koulutusta, henkilöstövalmennusta, asiantuntijapalveluita ja konsultointia. Pääkohderyhmä on aikuiskoulutus, joka voi olla työvoimakoulutusta tai omaehtoista.

Cervi on vahvassa kasvussa oleva ilmanvaihtoalan yritys, joka tarjoaa työtä ja palveluitaan pääkaupunkiseudulla ja koko Uudellamaalla sekä Pirkanmaalla, Kanta-Hämeessä, Kymenlaaksossa ja Varsinais-Suomessa.

 

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Uutinen

Uutisvirta

11.9.2023

Cervi vahvistaa liiketoimintaansa Varsinais-Suomessa ja ostaa Topi Riivari Oy:n

Cervi vahvistaa liiketoimintaansa Varsinais-Suomessa ostamalla Topi Riivari Oy:n koko osakekannan. Yrityskauppa on osa Cervin strategian mukaista kasvua ja toiminnan laajentamista.

Solmittu yrityskauppa pitkään alalla toimineen Riivarin kanssa tuo vahvaa paikallista asiantuntijuutta etenkin energiahankkeiden osalta.

1.9.2023

Cervi vahvistaa hallintoaan – talousjohtajaksi Sami Karppi.

Cervin talousjohtajaksi on nimitetty 1.9.2023 alkaen KTM, CFA Sami Karppi. Cervi Group on nopeasti kasvava ilmanvaihtoon ja jäähdytykseen keskittyvä toimija, jonka tavoitteena on tuoda asiakkaittensa käyttöön alan uusimmat ilmanvaihdon energiansäästö- ja modernisointiratkaisut. Taloustiimin vahvistamisella pystymme varmistamaan entistä vahvemman tuen nykyiselle liiketoiminnalle ja uusille konserniyhtiöille. – Strategiamme on edelleen kasvaa vahvasti ja laajentua maantieteellisesti. Olemmekin iloisia […]

19.6.2023

Nimitysuutinen: Cervin uusi henkilöstöjohtaja on Sari Hagelberg

Cervin henkilöstöjohtajana on aloittanut 12.6.2023 Sari Hagelberg. Sari on pitkän linjan HR-konkari ja rakennusalan toimintakenttä on hänelle perin pohjin tuttu. Hän on toimi aiemmin YIT:ssä 19 vuoden ajan monipuolisissa HR- tehtävissä. Cervin tulevaisuuden näkymät ja yrityksen sopivan kompakti koko herättivät kiinnostuksen siirtymään Cerviin. – Jo tämän lyhyen ajankin jälkeen on selvää, että Cervissä on paljon […]

Bureau veritas

bureau veritas