16.12.2020 Puhdas sisäilma

Tutkimus: Suomalaiset pitävät hyvään sisäilmaan panostamista terveystekona – myös juhlapyhien tunnelmaa luodessa on hyvä kiinnittää huomiota sisäilman laatuun

Koronapandemian myötä kotona vietetty aika on lisääntynyt ja samalla kiinnostus ilmanvaihtoa kohtaan kasvanut – lähes 90 % suomalaisista pitää hyvään kodin hengitysilmaan panostamista terveystekona. Yli puolet tutkimukseen osallistuneista koki, että ilmanvaihdon merkityksestä terveyteen ja hyvinvointiin puhutaan ylipäätään liian vähän. Juhlapyhien alla myös takkaa ja kynttilöitä polttaessa on hyvä ottaa huomioon muutama sisäilmaan olennaisesti vaikuttava seikka.

Hyvä sisäilma kiinnostaa laajasti suomalaisia

Koronavuosi on herättänyt monet pohtimaan ilmanvaihdon toimivuutta julkisilla paikoilla. Lisäksi kotona vietetty aika on nostanut suomalaisten arvostuksissa puhtaan sisäilman merkitystä entisestään. Ilmanvaihtoon ja puhtaaseen sisäilmaan erikoistuneen Cervin teettämän tutkimuksen mukaan puhdas sisäilma ja ilmanvaihtoon liittyvät kysymykset kiinnostavat nyt suomalaisia.

Suomalaiset viettävät nyt enemmän aikaa sisällä ja kotona kuin ehkä koskaan aiemmin, jolloin puhdas sisäilma nousee entistäkin tärkeämpään rooliin. Tilanne on haaste myös ilmanvaihtojärjestelmille, jotka on suunniteltu niin, että asunnoissa on päiväsaikaan pienempi määrä ihmisiä. Hengittämällä tuotamme ilmaan hiilidioksidia, minkä tilalle on tärkeää ohjata puhdasta, raikasta ilmaa. Ihmiset ovat selkeästi havainneet sen, että huono sisäilma vaikuttaa heikentävästi esimerkiksi jaksamiseen, Cervin toimitusjohtaja Petri Valve sanoo.

Tutkimuksen mukaan lähes 90 % suomalaisista kokee etenkin kodin hengitysilman erityisen tärkeänä ja pitää siihen ilmanvaihtoa parantamalla tehtyjä satsauksia terveystekoina. 63 % suomalaisista kuulisi mielellään ilmanvaihdon merkityksestä terveyteen ja hyvinvointiin puhuttavan enemmänkin.

Yli viidennes vastaajista puolestaan kertoo nimenomaan koronan lisänneen kiinnostusta ilmanvaihtoa kohtaan. Julkisten tilojen ilmanvaihdon rooliin viruksen mahdollisena levittäjänä suhtauduttiin kaksijakoisesti: yli neljäsosaa vastanneista asia huolestutti, kun taas vajaa puolet ei kantanut huolta viruksen leviämisestä ilmanvaihdon välityksellä.

Suuri osa suomalaisista tuntuu luottavan julkisten tilojen ilmanvaihdon toimivuuteen ja sen kykyyn poistaa epäpuhtaudet pois hengitysilmasta. Tämä on toki hieno asia, mutta samalla muistutus kiinteistöjen omistajille. Ikävä kyllä ihan jokainen kiinteistö Suomessa ei ole parhaassa kunnossa ilmanvaihdon suhteen, Valve muistuttaa.

Kynttilät ja takka palavat turvallisesti hyvän ilmanvaihdon kavereina

Vaikka hyvä ilmanvaihto koetaan laajasti tärkeänä asiana, suurelle osalle vastaajista ilmanvaihtoon liittyvä tieto ja huoltotoimenpiteiden tekeminen ovat puutteellisella tolalla.

Lähes puolet suomalaisista tarkastaa oman kotinsa ilmanvaihdon toimivuuden harvemmin kuin kerran vuodessa tai ei koskaan. Lisäksi vain 35 % tietää, mitä ilmanvaihdon vuosihuolto pitää sisällään. Kolmannes vastaajista on epävarma, mikä ylipäätään on oman kodin ilmanvaihtoratkaisu.

Jokaisen tulisi tuntea oman kotinsa ilmanvaihdon toimivuus. Taloyhtiössä huoltotoimenpiteet hoitaa todennäköisesti ammattilainen, mutta oman toiminnan vaikutukset ilmanvaihtoon on silti hyvä ymmärtää. Omakotitalossa taas on tunnettava omat ilmanvaihtoratkaisut ja huolehdittava niiden huollosta säännöllisesti, Valve huomauttaa.

Tähän aikaan vuodesta monessa suomalaiskodissa kynttilät ja takka luovat juhlapyhien tunnelman ja tuovat lämpöä. Sekä kynttilän että takan polttaminen tuottaa ilmaan muun muassa pienhiukkasia, kaasuja ja nokea. Niiden poltto on turvallista, kunhan muistaa huolehtia riittävästä ja oikein toimivasta  ilmanvaihdosta, jolloin epäpuhtaudet päätyvät ulos.

Kun perusasiat ilmanvaihdon osalta ovat kunnossa, voi tunnelmaa luoda kotiin turvallisin mielin, Valve päättää.

Juhlapyhien puhtaan sisäilman muistilista:

  • Kiinnitä huomiota kynttilöiden määrään. Jos määrä on suuri, mieti, voisiko osan korvata vaikka led-kynttilöillä.
  • Valitse ympäristömerkittyjä kynttilöitä. Esimerkiksi Joutsenmerkityillä kynttilöillä on tiukat vaatimukset haitallisten kemikaalien ja nokipäästöjen määrän suhteen.
  • Huolehdi, että takka on nuohottu. Nuohous tulee suorittaa asuinkiinteistöissä vähintään kerran vuodessa ja vapaa-ajan asunnoissa kolmen vuoden välein.
  • Anna ilman kiertää ja avaa takkapellit ajoissa. Tämä avustaa ilman kiertoa.
  • Esilämmitä tulisijaa ja savukanavia etenkin, jos takka on ollut pitkään käyttämättä. Lämmitys onnistuu esimerkiksi paperia polttamalla tai hiustenkuivaajalla puhaltamalla.
  • Jos huoneisto on alipaineinen, huolehdi riittävästä korvausilmasta esimerkiksi takkakytkintä aktivoimalla tai ikkunaa avaamalla takan polton ajaksi. Älä käytä samaan aikaan liesituuletinta tai keskuspölynimuria.
  • Takan poltto ja kylmä talvi-ilma yleisesti kuivattavat ilmaa. Kosteuta sisäilmaa tarvittaessa esimerkiksi ilmankostuttimella.
  • Polta takassa vain kuivia puita ja sytykkeitä.
  • Kierrätä joulupaperit ja muut roskat asianmukaisesti. Älä polta roskia takassa.

 

Sisäilman laatu on terveys- ja viihtyvyysasia

Hyvä sisäilman laatu on jokaisen oikeus, ja siitä huolehtiminen aina jonkun vastuulla. Cervillä on ilmanvaihtoalan laajin kokemus ja kiistattomin ammattitaito. Tavoitteemme on tuoda puhdas ja vedoton sisäilma ja korvausilma jokaiseen kotiin ja kiinteistöön.

Näin teemme puhdasta sisäilmaa

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Puhdas sisäilma

Uutisvirta

7.10.2022

Arvotalon asukkaille raikkaampaa sisäilmaa ilmanvaihtoremontilla

Vanhat painovoimaiset talot ovat aina erilaisia ja ne vaativat asiantuntevaa huomiota. Kun korjausurakkan suunnittelu ja toteutus saadaan toimimaan saumattomasti, painovoimainenkin rakennus saadaan täyttämään tämän päivän vaatimukset.

6.10.2022

Näin huolehdit painovoimaisen kiinteistön sisäilmasta

Sisäilman vaihtuminen painovoimaisissa kiinteistössä perustuu ulko- ja sisätilojen lämpötilaeroon sekä tuulen aiheuttamaan paine-eroon, kun taas koneellisen ilmanvaihdon kiinteistöissä sisäilman vaihtuminen varmistetaan koneellisesti. Kokosimme alle vinkkejä, millä varmistat puhtaan ja riittävän sisäilman myös painovoimaiseen kiinteistöön.

10.6.2021

Koneellinen ilmanvaihto

Usein kuuluu puhuttavan ilmastoinnista, kun tosiasiassa tarkoitetaan koneellista ilmanvaihtoa. Koneellisessa ilmanvaihdossa rakennuksen ilmanvaihto hoidetaan kokonaan tai osittain koneellisesti. Näihin on mahdollista liittää ilmastointi, jolloin sisäilma saadaan myös jäähdytettyä.

Bureau veritas

bureau veritas