Usein ilmanvaihtojärjestelmä on energiasyöppö ja nyt järjestelmiä uusitaan ennätysvauhtia – Cervi: “Kysyntä on kesän aikana kaksinkertaistunut”

Cervi älypuhaltimen asennusta.

Ilmanvaihto on yksi kiinteistöjen merkittävimpiä energian kuluttajia. Tyypillisesti kiinteistöissä ilmanvaihdon kautta haihtuu taivaan tuuliin kymmeniä prosentteja energiaa. Nykyaikaisilla menetelmillä energiahukkaan voidaan kuitenkin vaikuttaa, mikä näkyi meillä ennätysvilkkaana kesänä. 

Nopeasti lisääntynyt energiatehokkuutta parantavien ilmanvaihtoratkaisujen kysyntä tuplasi Cervin kesäkauden myynnin ja myös syksy on alkanut vilkkaana. Suomessa jopa 76 % kiinteistöistä on ilmanvaihtoratkaisut, joiden vanhentunut laitekanta kuluttaa huomattavan määrän energiaa tai hukkaa poistoilman kautta lämmitettyä ilmaa. Ilmanvaihdon modernisoinnilla voidaan saavuttaa lämmitysenergian kulutuksessa merkittävät säästöt. 

– Ilmanvaihdosta itsestään ei missään nimessä voi lähteä tinkimään. Monelle voi talvella tulla mieleen tukkia ilmanvaihdon kanavia energian säästämiseksi, mutta tällä on kiinteistölle vakavia ja kauaskantoisia seurannaisvaikutuksia. Sen sijaan ilmanvaihdon modernisoinnilla ja tarpeenmukaistamisella on kiinteistön lämmitysenergian kulutukseen iso vaikutus. Samassa suhteessa kuin energian hinta kohoaa, investoinnin takaisinmaksuaika lyhenee. Tämä on selvästi saanut ihmiset nyt liikkeelle, Cervin toimitusjohtaja Petri Valve sanoo.  

Ilmanvaihdon merkitys energiankulutuksessa on tullut monelle yllätyksenä 

Kiinteistöjen energiankulutuksesta puhuttaessa katse kääntyy usein sisäilman lämpötilaan tai kotien lämpimän veden käyttöön. Ilmanvaihdon merkitys lämmityskustannuksiin onkin näiden ohella tullut monelle yllätyksenä.  

– Suomessa lämmityksen osuus kiinteistöjen kokonaiskustannuksista oli 60 % jo ennen energiakriisiä. Tästä lämmitetystä ilmasta valtaosa nykypäivänä käytössä olevista ilmanvaihtojärjestelmistä päästää jopa 40 % hukkaan taivaan tuuliin, Valve toteaa. 

Vanhentuneet ilmanvaihtojärjestelmät ovat energiasyöppöjä ja nyt järjestelmiä uusitaankin ennätysvauhtia. Tämä kannattaa, koska ilmanvaihton modernisointi alkaa kerryttää säästöjä saman tien. Kysymys on ilmanvaihdon tarpeenmukaisuudesta ja lämmöntalteenotosta eli yksinkertaistaen siitä, että tehostettua ilmanvaihtoa ohjataan vain sinne, missä sitä aidosti sillä hetkellä tarvitaan ja lämmitetty hukkailma hyödynnetään edelleen. Samalla voidaan parantaa merkittävästi myös sisäilmaolosuhteita ja sitä kautta vaikuttaa asumisviihtyvyyteen.  

– Nykypäivän ratkaisuissa kiinteistöön asennettavat anturit havainnoivat älyteknologian avulla esimerkiksi ilman hiilidioksidipitoisuutta, kosteutta ja lämpöä, mikä indikoi niille ilmanvaihdon tehostamisen tarvetta. Vanhatkin ilmanvaihtojärjestelmät voidaan päivittää vastaamaan nykypäivän tarpeita. Jo vaihtamalla puhaltimet uusiin, saadaan huomattavaa säästöä energiankulutuksessa. Asentamalla ilmanvaihtoon myös lämmöntalteenoton, jolla esilämmitetään sisään tulevaa ilmaa, kohoavat säästöt jo merkittäviksi, Valve avaa. 

Energiatehokkuutta parantava ilmanvaihdon kevyt modernisointi on usein investointina melko pieni, ja nykyisillä sähkön hinnoilla se voi maksaa esimerkiksi taloyhtiölle itsensä takaisin alle kahdessa vuodessa. Toimenpiteet on myös kevyitä toteuttaa nopeallakin aikataululla, eikä tarvike- ja komponenttipula ole ainakaan vielä iskenyt pahasti ilmanvaihtoalaan. 

– Odotamme myös loppusyksystä vilkasta, sillä nyt ehditään vielä parantaa energiatehokkuutta ennen talven lämmityskauden alkua, Valve päättää. 

 

Pyydä tarjous

Pyrimme ymmärtämään aina aidosti asiakkaan tarpeet ja tuomaan juuri niihin sopivat ilmanvaihtoratkaisut ja -palvelut. Ota yhteyttä, niin tutkitaan ja hoidetaan homma!

Pyydä tarjous

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Energiansäästö

Uutisvirta

25.4.2023

Painovoimainen ilmanvaihto on villi länsi

Kantakaupunkien kalleimmissa neliöissä asuvien sisäilma on yleisesti maan huonointa – määräysten puolesta painovoimaista ilmanvaihtoa ei säädellä tai valvota Etenkin kantakaupungissa valtaosa kiinteistöistä on rakennettu 1900-luvun alkupuolella tai ennen sitä. Pääsääntöisesti niissä on edelleen sen aikainen, eli painovoimainen ilmanvaihto. Nykykäsitysten mukaan painovoimaista ilmanvaihtoa ei oikeastaan edes pidetä ilmanvaihtona, sillä sen toimivuus vaihtelee huomattavasti esimerkiksi kiinteistön kunnon, […]

14.3.2023

Ovatko kiinteistöt jo myöhästymässä ilmasto- ja energiatavoitteista? Jääkö säästöt saavuttamatta?

Kiinteistöjen vaikutus ilmastonmuutokseen on merkittävä: arviolta kolmannes globaaleista kasvihuonekaasupäästöistä syntyy rakennusalalla. Nyt alkaa olla viimeisiä aikoja hyvittää kiinteistöistä aiheutuvia ilmastosyntejä ja samalla säästää energiaa. Ilmaston lämpeneminen ja sen vaikutus sään ääri-ilmiöiden yleistymiseen aiheuttavat suurta rasitusta kiinteistöjen rakenteille ja sisäolosuhteille. Yksi tuntuvimmista muutoksista ovat Suomessakin lisääntyvät hellejaksot, jotka vaikeuttavat rakennusten sisälämpötilojen hallintaa. Rakenteiden lisäksi ilmanvaihto ja […]

4.10.2022

Ilmanvaihdon säätö ja tasapainotus – Helppo ja nopea keino energiansäästöön

Energiansäästö on jo pidemmän aikaa ollut kiinteistöalla kärkiaiheita sekä ilmastollisista että kustannussyistä. Tasapainottamalla ilmanvaihto suunnitelmien mukaiseksi voidaan säästää kiinteistön lämmitystarpeessa ja käyttää kertyvää säästöä johonkin muuhun.

Bureau veritas

bureau veritas