Usein ilmanvaihtojärjestelmä on energiasyöppö ja nyt järjestelmiä uusitaan ennätysvauhtia – Cervi: “Kysyntä on kesän aikana kaksinkertaistunut”

Cervi älypuhaltimen asennusta.

Ilmanvaihto on yksi kiinteistöjen merkittävimpiä energian kuluttajia. Tyypillisesti kiinteistöissä ilmanvaihdon kautta haihtuu taivaan tuuliin kymmeniä prosentteja energiaa. Nykyaikaisilla menetelmillä energiahukkaan voidaan kuitenkin vaikuttaa, mikä näkyi meillä ennätysvilkkaana kesänä. 

Nopeasti lisääntynyt energiatehokkuutta parantavien ilmanvaihtoratkaisujen kysyntä tuplasi Cervin kesäkauden myynnin ja myös syksy on alkanut vilkkaana. Suomessa jopa 76 % kiinteistöistä on ilmanvaihtoratkaisut, joiden vanhentunut laitekanta kuluttaa huomattavan määrän energiaa tai hukkaa poistoilman kautta lämmitettyä ilmaa. Ilmanvaihdon modernisoinnilla voidaan saavuttaa lämmitysenergian kulutuksessa merkittävät säästöt. 

– Ilmanvaihdosta itsestään ei missään nimessä voi lähteä tinkimään. Monelle voi talvella tulla mieleen tukkia ilmanvaihdon kanavia energian säästämiseksi, mutta tällä on kiinteistölle vakavia ja kauaskantoisia seurannaisvaikutuksia. Sen sijaan ilmanvaihdon modernisoinnilla ja tarpeenmukaistamisella on kiinteistön lämmitysenergian kulutukseen iso vaikutus. Samassa suhteessa kuin energian hinta kohoaa, investoinnin takaisinmaksuaika lyhenee. Tämä on selvästi saanut ihmiset nyt liikkeelle, Cervin toimitusjohtaja Petri Valve sanoo.  

Ilmanvaihdon merkitys energiankulutuksessa on tullut monelle yllätyksenä 

Kiinteistöjen energiankulutuksesta puhuttaessa katse kääntyy usein sisäilman lämpötilaan tai kotien lämpimän veden käyttöön. Ilmanvaihdon merkitys lämmityskustannuksiin onkin näiden ohella tullut monelle yllätyksenä.  

– Suomessa lämmityksen osuus kiinteistöjen kokonaiskustannuksista oli 60 % jo ennen energiakriisiä. Tästä lämmitetystä ilmasta valtaosa nykypäivänä käytössä olevista ilmanvaihtojärjestelmistä päästää jopa 40 % hukkaan taivaan tuuliin, Valve toteaa. 

Vanhentuneet ilmanvaihtojärjestelmät ovat energiasyöppöjä ja nyt järjestelmiä uusitaankin ennätysvauhtia. Tämä kannattaa, koska ilmanvaihton modernisointi alkaa kerryttää säästöjä saman tien. Kysymys on ilmanvaihdon tarpeenmukaisuudesta ja lämmöntalteenotosta eli yksinkertaistaen siitä, että tehostettua ilmanvaihtoa ohjataan vain sinne, missä sitä aidosti sillä hetkellä tarvitaan ja lämmitetty hukkailma hyödynnetään edelleen. Samalla voidaan parantaa merkittävästi myös sisäilmaolosuhteita ja sitä kautta vaikuttaa asumisviihtyvyyteen.  

– Nykypäivän ratkaisuissa kiinteistöön asennettavat anturit havainnoivat älyteknologian avulla esimerkiksi ilman hiilidioksidipitoisuutta, kosteutta ja lämpöä, mikä indikoi niille ilmanvaihdon tehostamisen tarvetta. Vanhatkin ilmanvaihtojärjestelmät voidaan päivittää vastaamaan nykypäivän tarpeita. Jo vaihtamalla puhaltimet uusiin, saadaan huomattavaa säästöä energiankulutuksessa. Asentamalla ilmanvaihtoon myös lämmöntalteenoton, jolla esilämmitetään sisään tulevaa ilmaa, kohoavat säästöt jo merkittäviksi, Valve avaa. 

Energiatehokkuutta parantava ilmanvaihdon kevyt modernisointi on usein investointina melko pieni, ja nykyisillä sähkön hinnoilla se voi maksaa esimerkiksi taloyhtiölle itsensä takaisin alle kahdessa vuodessa. Toimenpiteet on myös kevyitä toteuttaa nopeallakin aikataululla, eikä tarvike- ja komponenttipula ole ainakaan vielä iskenyt pahasti ilmanvaihtoalaan. 

– Odotamme myös loppusyksystä vilkasta, sillä nyt ehditään vielä parantaa energiatehokkuutta ennen talven lämmityskauden alkua, Valve päättää. 

 

Pyydä tarjous

Pyrimme ymmärtämään aina aidosti asiakkaan tarpeet ja tuomaan juuri niihin sopivat ilmanvaihtoratkaisut ja -palvelut. Ota yhteyttä, niin tutkitaan ja hoidetaan homma!

Pyydä tarjous

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Energiansäästö

Uutisvirta

29.2.2024

Espoon Nupurin päiväkotiin mittava energiaremontti – “Ekoteko, mikä mahdollistaa myös jäähdytyksen kesähelteillä”

Cervi Group käynnistää Espoon Nupurin päiväkotiin mittavan energiaremontin ja ilmanvaihdon modernisoinnin. Päiväkodin lämmitysmuoto vaihtuu ympäristöystävällisempään maalämpöön, mikä mahdollistaa myös viilennyksen kesähelteillä. Uudistustyö ei aiheuta käyttöhaittaa, ja päiväkoti toimii remontin ajan normaalisti. Hanke on osa Espoon kaupungin tavoitetta korvata kiinteistöjensä hiilipohjaisia lämmitysmuotoja maalämmöllä.

4.1.2024

Pakkassään ilmanvaihto: Säästä energiaa oikeilla käytännöillä

Ilmanvaihto on yksi kiinteistöjen merkittävimpiä energian kuluttajia, ja kovilla talvipakkasilla lämmitykseen kuluvan sähkön määrä nousee huomattavasti. Tällöin erilaiset kotikonstit sähkön säästöön ovat monelle tervetulleita. Tässä alkuvuoden pakkasiin muutama tärkeän vinkki, jotka on hyvä pitää mielessä myös hyisevillä keleillä. 1. Ilmanvaihtoventtiileitä ei saa koskaan tukkia tai sulkea, tällä on kiinteistölle vakavia ja kauaskantoisia seurannaisvaikutuksia. On hyvä […]

23.11.2023

Taitava kiinteistösijoittaja panostaa sijaintiin, kuntoon ja kestävään ylläpitoon

Kiinteistösijoittaminen vaatii harkittuja päätöksiä, joissa keskeistä ovat sijainti, kunto, ennakoiva huolto ja energiatehokkuus. Kestävät ratkaisut kuten Energiatehokkuus ja asiakastyytyväisyys käsi kädessä