Pelastustoimen velvoitteisiin kuulunut nuohouspalveluiden järjestäminen purettiin koko Suomessa vuonna 2019, ja nuohousta tarjoavat nykyään ainoastaan yksityiset yritykset kuten Cervi.

Nuohoojan toimenkuvaan kuuluu paitsi nuohous myös tulisijan ja hormiston katsastus. Lain mukaan tämä pitää teettää asuinkiinteistöissä ammattilaisella vähintään kerran vuodessa.

Itsekin siis toki voi nuohota aika ajoin, mutta se ei poista lakisääteistä tarvetta ammattilaisen vuosittaiseen tai vähäisessä käytössä olevan vapaa-ajan asuntojen osalta kolmen vuoden välein tapahtuvaan vierailuun. Osa loma-asunnoista tehdään vuosittain, mm. ympärivuotisessa käytössä olevat.

Tilaa nuohous

nuohoojan suti.

Voit tilata meiltä nuohouksen jättämällä yhteydenottopyynnön lomakkeella tai arkisin puhelimitse klo 8 – 15.

Nuohous Helsinki: Panu Airila 040 145 6882

Hinnasto Helsingin alueelle (pdf)

Hinnasto Tampereen seudulle (pdf)

Nuohous Kotka: Kimmo Lanki 050 310 0122

Hinnasto Kotkan seudulle (pdf)

Mistä erottaa ammattilaisen?

Cervillä työskentelee yli 20 henkilöä, jotka täyttävät nuohoojan vaatimukset. Nuohoojamestarit Petri Valve ja Mika Mähönen kisälleineen huolehtivat yhteensä noin 15 000 tulisijaa vuodessa.

Tiesithän, että nuohoojalla tulee olla jokin näistä:

  • Nuohoojamestarin erikoisammattitutkinto (edellyttää yli 5-vuoden kokemusta)
  • Nuohoojan ammattitutkinto
  • Nuohoustyön ja kiinteistöturvallisuuden näytöt suoritettuna (nuohoojaoppilas, joka toimii valvonnan alaisena)

Nuohouksen hankkimisesta puolestaan vastaa rakennuksen omistaja itse ja palveluita saa pelastuslain mukaan tarjota vain nuohoojan ammattitutkinnon suorittanut henkilö.

Säännöllinen nuohous on ennaltaehkäisevä paloturvallisuustoimi

Säännöllinen nuohous parantaa merkittävästi  paloturvallisuutta. Kun tulisija nuohotaan, vähennetään noen määrää ja siten myös hormissa ja tulisijassa olevaa palokuormaa.

Jos palokuormaa eli nokea on hormeissa ja tulisijoissa paljon, paloaika on mahdollisen nokipalon syttyessä pitkä ja palo saattaa vahingoittaa piippuja ja tulisijoja. Tällöin tulisijassa oleva noki alkaa ensin kyteä ja piipun päästä voi tulla soihtu.

Lämpötila piipussa saattaa nousta jopa tuhanteen asteeseen ja rakenteet joutuvat koville, koska niitä ei ole tarkoitettu kestämään näin korkeita lämpötiloja. On myös vaarana, että noki palaa piipussa ”tukkoon”, mitä saattaa johtaa hormistojen ja tulisijojen rakenteita rikkovaan räjähdykseen.

Nuohoojalta saat neuvoa ja opastusta

Käytännössä nuohous on yhtä paljon tarkastus- kuin nuohouskäynti. Nuohoojan tehtävä on varmistaa, että nokipalon sattuessa palokuormaa olisi mahdollisimman vähän, mutta auttaa myös käyttämään tulisijaa oikein.

Nuohoojalta rakennuksen omistaja saa erilaisia vinkkejä ja ohjeita muun muassa takan ja tulisijan turvallisesta käytöstä. Opastuksen osuus toimenkuvasta painottuu, sillä päivittäinen puilla lämmittäminen on yhä harvinaisempaa. Häkä ja savu kuitenkin voivat aiheuttaa suurtakin vaaraa, joten opastuksella on suuri merkitys terveyden ja turvallisuuden kannalta.

Säännöllinen nuohous säästää kukkaroa, luontoa ja terveyttä

Nuohous on tärkeää myös energianäkökulmasta, sillä nokiset tulipinnat estävät lämmön siirtymisen varaaviin pintoihin. Esimerkiksi uunissa, jonka ”posket” eli savusolat ovat liian nokiset, lämpö ei pääse tarttumaan kiveen. Tällöin joudutaan polttamaan monta pesällistä ennen kuin saadaan otettua lämpö talteen kiveen.

Vastaavasti monen ylimääräisen pesällisen polttaminen lisää turhaa noen määrää entisestään eikä ole ympäristön puolesta järkevää.

Näin valmistaudut nuohoojan tuloon

Huolehdithan, että tulisija voidaan nuohota esteettä ja turvallisesti.

  • Savupiipuille pitää päästä vaivatta ja turvallisesti.
  • Rakennuksessa tai sen välittömässä läheisyydessä tulee olla palamisjätettä varten kannellinen, palamaton astia paloturvallisessa paikassa.
  • Katolla sijaitseville savupiipuille on järjestettävä turvallinen ja tarkoituksenmukainen, katkeamaton kulkutie rakennukseen kiinteästi asetettuja, ehjiä talo- ja lapetikkaita ja kattosiltoja käyttäen.

Huomioittehan, että kiinteistön omistaja vastaa ensisijaisesti katolle nousemisen turvallisuudesta.

Tarkista myös palovaroittimen kunto!

Tilaa savuhormien nuohous

Nuohoamme savuhormeja pääkaupunkiseudulla, Kotkassa ja Pirkanmaalla vuosien ammattitaidolla.

Tilaa nuohous

Bureau veritas

bureau veritas