Cervillä on lupaus: Parannamme elämänlaatua parantamalla sisäilmanlaatua – Kyllä, heti kun vain pääsemme hommiin.
Kiinteistöjen ilmanvaihto vaatii säännöllistä huoltoa, puhdistusta eikä aina pikku vioiltakaan voida välttyä. Joskus voi myös olla niin, että koko ilmanvaihto pitää laittaa kiinteistössä uusiksi. Selvittää mistä viat johtuvat tai korjata hormit ja vaihtaa laitteistot. Parhaimpaan lopputulokseen päästään, kun Cervi on mukana jo remonttien suunnitteluvaiheessa.
Mutta tässä on vasta toinen puoli totuutta parempaan sisäilmaan.
Puoli totuutta parempaan sisäilmaan
Toinen puoli on taloyhtiöiden päätöksenteossa. Eli milloin sitä huoltoa tarvitaan tai koska on viisainta huomioida isommat remontit? Kuka päättää, koska ja mistä saada oikeat tekijät? Taloyhtiöiden hallituksilla on tässä merkittävä rooli. Ja isännöitsijällä.
Valtaosa ilmanvaihtoon liittyvistä töistä on Kiinteistöliiton vastuunjakotaulukon suositusten mukaan taloyhtiön vastuulla. Esimeriksi ilmanvaihtosuodatinten vaihdot vähintään kahdesti vuodessa. Koneellisessa ilmanvaihdossa asukkaiden vastuulla on lähinnä liesituulettimen rasvasuodattimen puhdistus.
Useimmiten taloyhtiön hallitusjäsenet ovat myös kiinteistön käyttäjiä ja havaitsevat pienemmät korjaustarpeet jo arjessaan. Kaikkea ei kuitenkaan havaitse aistinvaraisesti, vaan siihen vaaditaan mittauksia ja vanhojen kiinteistöjen osalta tarkempiakin kartoituksia.
Isännöitsijä taas tuntee parhaiten kiinteistön hyvään ylläpitoon liittyvät suositukset ja säädökset, sekä omaa laajan verkoston ammattilaisia varmistamaan kiinteistön arvon säilyminen.
Samaan suuntaan on helpompi soutaa
Taloyhtiön hallituksen, isännöitsijän ja töitä suorittavan ammattilaistahon yhteispelin pitäisikin olla suunnitelmallista ja mutkatonta. Hyvä korjausohjelma huomioi sekä rakennuksen tekniset tarpeet että käyttäjien asumismukavuuden.
On arvioitu, että jopa 30 – 40 % päästöistä tulee kiinteistöistä. Oikealla kiinteistön ylläpidolla onkin tärkeä merkitys myös kestävän kehityksen kannalta. Kiinteistön arvon säilyminen, käyttömukavauus ja energiatehokkuus voivat olla yllättävän pienestä kiinni – Kuten ilmanvaihdon toimivuudesta.