Ilmanvaihto on merkittävä osa taloyhtiön energiatehokkuutta

Kiinteistö, jossa on huonosti toimiva ilmanvaihto ei voi olla energiatehokas. Arviolta 20 – 40 % asuinrakennusten lämmitysenergiankulutuksesta kuluu korvausilman lämmittämiseen. Käytännössä siis puhalletaan rahaa taivaan tuuliin. Se on valtava määrä, jonka voisi sijoittaa järkevämmin.

Uudet rakennukset rakennetaan jo energiatehokkaiksi, mutta vanhoissa rakennuksissa riittää korjattavaa ja ylläpidettävää. Erittäin iso osa rakennuskannastamme koostuu 1960–80-luvuilla rakennetuista asuintaloista, joihin vain pieneen osaan on tehty energiaremontti. Kiinteistöjen energiakorjausvelka onkin suuri, eikä se ole pienentynyt. Ellei kiinteistöistä pidetä huolta, niiden arvo laskee ja omaisuus hupenee käsistä.

Ongelmana on kuitenkin tiedon puute eri parannusvaihtoehdoista ja osittain myös rahoitus. Ilmanvaihdon osalta parannusten kustannukset ovat yleensä maltilliset ja takaisinmaksuaikakin nopea.

Vanhankin kiinteistön energiatehokkuutta saadaan parannettua

Talotekniikkaan kiinnitetään yllättävän vähän huomioita suhteessa siihen, kuinka paljon se vaikuttaa kiinteistön olosuhteisiin, ylläpitoon ja terveyteen. Nykyiset laitteet vanhenevat teknologialtaan nopeammin kuin niiden mekaaninen vanheneminen tapahtuu ja kuluttavat siksi huomattavan määrän turhaa energiaa. Kiinteistö, jossa on huonosti toimiva ilmanvaihto ei voi olla energiatehokas.

Keski-ikään tulleissa taloissa on mahdollisuus järkeistää energian kulutusta esimerkiksi ilmanvaihtoa modernisoimalla ja saada ne siltä osin vastaamaan nykypäivän vaatimuksia. Toimivalla ilmanvaihdolla on energiatehokkuuden lisäksi suotuisa vaikutus asuinviihtyvyyteen.

Energiansäästö ja ilmaston kuormitus sekä ilmastonmuutoksesta aiheutuvat ääriolosuhteet säätiloissa ovat yhä enemmän pinnalla kiinteistöjen ylläpidossa. Öljyn polttaminen ei ole enää järkevää eikä edullista, kuten ei ole sähkökään. Lämmitysmuodot, viilennys ja ilmanvaihtokoneisiin liitetyt toimivat lämmöntalteenotot ja ohjaukset ovat asioita, joihin taloyhtiöiden olisi hyvä keskittyä jo nyt.

Esimerkki lämpöenergiataseesta 60–70-luvun kerrostaloissa:

Kuva: Taloyhtiön energiakirja, 2011.

Jokainen kiinteistö on yksilö, johon Cervi etsii parhaan mahdollisen ratkaisun ilmanvaihdon parantamiseksi

Ilmanvaihdon energiatehokkuuden parantaminen on aina talokohtaista. Se voi tarkoittaa esimerkiksi

  • vanhentuneiden laitteiden uusimista tulo-poisto-ilmanvaihtolaitteisiin
  • poistoilman lämmön talteenoton hyödyntämistä
  • siirtymistä tarpeenmukaiseen ilmanvaihtoon
  • puhaltimien uusimista vähemmän sähköä kuluttaviin
  • korvausilmaventtiilien lisäystä ja ilmanvaihdon säätöä.

Näillä toimenpiteillä saavutetaan jo selkeitä säästöjä, parannetaan asuinviihtyisyyttä ja sisäilman laatua.

Rakennusten ja rakentamisen energiankulutus tuottaa Suomen kasvihuonepäästöistä yli kolmanneksen. Jokainen energiatehokkuutta parantava remontti on samalla siis myös ilmastoteko!

 

Ota yhteyttä

Cervi on täyden palvelun ilmanvaihtoalan yritys. Siihen kuuluu luonnollisesti myös, että olemme täällä asiakkaitamme varten. Vastaamme siitä, että rakennuksissa on hyvä sisäilman laatu ja korvausilma on puhdasta. Oli tarpeesi tai toiveesi mikä tahansa, me haluamme kuulla sen.

Ota yhteyttä

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Energiansäästö Modernisointi

Uutisvirta

17.4.2024

Rahoitusmahdollisuus Cervi Groupin asiakkaille: Helppo tie energiatehokkuuteen

Energiaremontin tai muun projektin rahoittaminen voi olla haasteellinen askel monelle yritykselle, erityisesti taloyhtiöille. Mutta älä huoli, meillä on ratkaisu tähän pulmaan. Cervi Group on solminut yhteistyösopimuksen rahoituskumppani Funder Financen kanssa, tarjoten asiakkaillemme helpon pääsyn rahoitukseen tarpeidensa mukaan.

29.2.2024

Espoon Nupurin päiväkotiin mittava energiaremontti – “Ekoteko, mikä mahdollistaa myös jäähdytyksen kesähelteillä”

Cervi Group käynnistää Espoon Nupurin päiväkotiin mittavan energiaremontin ja ilmanvaihdon modernisoinnin. Päiväkodin lämmitysmuoto vaihtuu ympäristöystävällisempään maalämpöön, mikä mahdollistaa myös viilennyksen kesähelteillä. Uudistustyö ei aiheuta käyttöhaittaa, ja päiväkoti toimii remontin ajan normaalisti. Hanke on osa Espoon kaupungin tavoitetta korvata kiinteistöjensä hiilipohjaisia lämmitysmuotoja maalämmöllä.

4.1.2024

Pakkassään ilmanvaihto: Säästä energiaa oikeilla käytännöillä

Ilmanvaihto on yksi kiinteistöjen merkittävimpiä energian kuluttajia, ja kovilla talvipakkasilla lämmitykseen kuluvan sähkön määrä nousee huomattavasti. Tällöin erilaiset kotikonstit sähkön säästöön ovat monelle tervetulleita. Tässä alkuvuoden pakkasiin muutama tärkeän vinkki, jotka on hyvä pitää mielessä myös hyisevillä keleillä. 1. Ilmanvaihtoventtiileitä ei saa koskaan tukkia tai sulkea, tällä on kiinteistölle vakavia ja kauaskantoisia seurannaisvaikutuksia. On hyvä […]