Ilmanvaihto on merkittävä osa taloyhtiön energiatehokkuutta

Erittäin iso osa rakennuskannastamme koostuu 1960–80-luvuilla rakennetuista asuintaloista, joista vain pieni osa on peruskorjattu. Kiinteistöjen korjausvelka on suuri, eikä se ole pienentynyt. Ellei kiinteistöistä pidetä huolta, niiden arvo laskee ja omaisuus hupenee käsistä.

Näissä keski-ikään tulleissa taloissa on mahdollisuus järkeistää energian kulutusta esimerkiksi ilmanvaihtoa modernisoimalla ja saada ne siltä osin vastaamaan nykypäivän vaatimuksia. Taloyhtiö, jossa on huonosti toimiva ilmanvaihto ei voi olla energiatehokas.

Vanhankin taloyhtiön energiatehokkuuteen saadaan parannusta

Arviolta 20 – 40 % asuinrakennusten lämmitysenergiankulutuksesta kuluu korvausilman lämmittämiseen. Käytännössä siis puhalletaan rahaa taivaan tuuliin. Se on valtava määrä, jonka voisi sijoittaa järkevämmin. Uudet rakennukset rakennetaan jo energiatehokkaiksi, mutta vanhoissa rakennuksissa riittää korjattavaa ja ylläpidettävää.

Nykyiset talotekniset laitteet vanhenevat nopeammin kuin niiden mekaaninen vanheneminen tapahtuu ja kuluttavat huomattavan määrän turhaa energiaa.

Talotekniikkaan kiinnitetään yllättävän vähän huomioita suhteessa siihen, kuinka paljon se vaikuttaa kiinteistön ylläpitoon, arvoon ja hintakehitykseen. Toimivalla ilmanvaihdolla on energiatehokkuuden lisäksi suotuisa vaikutus myös asuinviihtyvyyteen.

Jokainen kiinteistö on yksilö, johon Cervi etsii parhaan mahdollisen ratkaisun ilmanvaihdon parantamiseksi

Ilmanvaihdon energiatehokkuuden parantaminen voi tarkoittaa esimerkiksi vanhentuneiden laitteiden uusimista tulo-poisto-ilmanvaihtolaitteisiin, poistoilman lämmön talteenoton hyödyntämistä ja siirtymistä tarpeenmukaiseen ilmanvaihtoon. Se voi tarkoittaa myös pelkästään puhaltimien uusimista vähemmän sähköä kuluttaviin ja korvausilmaventtiilien lisäystä, millä niilläkin saavutetaan jo säästöjä ja parannetaan asuinviihtyisyyttä ja sisäilman laatua.

Rakennusten ja rakentamisen energiankulutus tuottaa Suomen kasvihuonepäästöistä yli kolmanneksen. Jokainen energiatehokkuutta parantava remontti on samalla siis myös ilmastoteko!

Esimerkki lämpöenergiataseesta 60–70-luvun kerrostaloissa:

Kuva: Taloyhtiön energiakirja, 2011.

 

Ota yhteyttä

Cervi on täyden palvelun ilmanvaihtoalan yritys. Siihen kuuluu luonnollisesti myös, että olemme täällä asiakkaitamme varten. Vastaamme siitä, että rakennuksissa on hyvä sisäilman laatu ja korvausilma on puhdasta. Oli tarpeesi tai toiveesi mikä tahansa, me haluamme kuulla sen.

Ota yhteyttä

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Energiansäästö Modernisointi

Uutisvirta

4.12.2020

Kiinteistösijoittamisessa sijainti, kunto ja hyvä ennakoiva huolto sekä ennustettavuus ovat avainasemassa

Kiinteistösijoittaminen on taitopeliä. Meille mieluisimpia kohteita ovat sellaiset, jotka saadaan kiinteistöä päivittämällä ja tekniikkaa kohentamalla vuokralaisille houkuttelevaksi, kertoo Toimitilanne Suomen kiinteistösijoittamisesta ja vuokraamisesta vastaava Tatu Hyvärinen.

3.12.2020

Ville Aarnio – Cervin ilmanvaihdon energiaremonttien edelläkävijä

”Teemme energiaremontit aina kohteen ja asiakkaan ehdoilla, emmekä edes tyrkytä mitään vakiokonseptia. Pelkästään vaihtamalla energiatehokkaat ilmanvaihtolaitteet kiinteistöissä on saavutettu yli 30 %:n vuosisäästöjä.”

1.12.2020

Energiaremonttien yleistyessä Cervin asiantuntija muistuttaa: ”Kaikkien korjaustoimien yhteydessä on tarkastettava mikä vaikutus tehdyillä toimenpiteillä on ilmanvaihtoon”

Puhtaan sisäilman asiantuntija Petri Valve Cerviltä muistuttaa, että rakennusten ilmatiiviyttä parantaessa on ensiarvoisen tärkeää tarkastaa myös ilmanvaihdon toimivuus.

Bureau veritas

bureau veritas