Erittäin iso osa rakennuskannastamme koostuu 1960–80-luvuilla rakennetuista asuintaloista, joista vain pieni osa on peruskorjattu. Kiinteistöjen korjausvelka on suuri, eikä se ole pienentynyt. Ellei kiinteistöistä pidetä huolta, niiden arvo laskee ja omaisuus hupenee käsistä.
Näissä keski-ikään tulleissa taloissa on mahdollisuus järkeistää energian kulutusta esimerkiksi ilmanvaihtoa modernisoimalla ja saada ne siltä osin vastaamaan nykypäivän vaatimuksia. Taloyhtiö, jossa on huonosti toimiva ilmanvaihto ei voi olla energiatehokas.
Vanhankin taloyhtiön energiatehokkuuteen saadaan parannusta
Arviolta 20 – 40 % asuinrakennusten lämmitysenergiankulutuksesta kuluu korvausilman lämmittämiseen. Käytännössä siis puhalletaan rahaa taivaan tuuliin. Se on valtava määrä, jonka voisi sijoittaa järkevämmin. Uudet rakennukset rakennetaan jo energiatehokkaiksi, mutta vanhoissa rakennuksissa riittää korjattavaa ja ylläpidettävää.
Nykyiset talotekniset laitteet vanhenevat nopeammin kuin niiden mekaaninen vanheneminen tapahtuu ja kuluttavat huomattavan määrän turhaa energiaa.
Talotekniikkaan kiinnitetään yllättävän vähän huomioita suhteessa siihen, kuinka paljon se vaikuttaa kiinteistön ylläpitoon, arvoon ja hintakehitykseen. Toimivalla ilmanvaihdolla on energiatehokkuuden lisäksi suotuisa vaikutus myös asuinviihtyvyyteen.
Jokainen kiinteistö on yksilö, johon Cervi etsii parhaan mahdollisen ratkaisun ilmanvaihdon parantamiseksi
Ilmanvaihdon energiatehokkuuden parantaminen voi tarkoittaa esimerkiksi vanhentuneiden laitteiden uusimista tulo-poisto-ilmanvaihtolaitteisiin, poistoilman lämmön talteenoton hyödyntämistä ja siirtymistä tarpeenmukaiseen ilmanvaihtoon. Se voi tarkoittaa myös pelkästään puhaltimien uusimista vähemmän sähköä kuluttaviin ja korvausilmaventtiilien lisäystä, millä niilläkin saavutetaan jo säästöjä ja parannetaan asuinviihtyisyyttä ja sisäilman laatua.
Rakennusten ja rakentamisen energiankulutus tuottaa Suomen kasvihuonepäästöistä yli kolmanneksen. Jokainen energiatehokkuutta parantava remontti on samalla siis myös ilmastoteko!
Esimerkki lämpöenergiataseesta 60–70-luvun kerrostaloissa:
