Rakennusten energiankulutus on merkittävä ilmastonmuutoksen aiheuttaja – Cervi tarjoaa ratkaisuksi tarpeenmukaisen ilmanvaihdon

Suomi on sitoutunut vahvasti rakennusten energiatehokkuuden parantamiseen. Tämän tavoitteen edistämisessä avainasemassa ovat älykkääseen ilmanvaihtoon pohjautuvat ratkaisut, joiden avulla ilmanvaihdon tehoa voidaan säätää tarpeeseen sopivaksi ja näin säästää sekä kustannuksia että energiaa. Älykkäällä ilmanvaihdolla voidaan taata myös se, että nyt korona-aikaan virusriskin minimoimiseksi tehostettu ilmanvaihto säilyy optimaalisena eikä aiheuta liiallisen ilmanvaihdon ongelmia.

Rakennusten energiankulutus on yksi suurimmista yksittäisistä ilmastonmuutoksen aiheuttajista. Älykkäällä ilmanvaihdolla saavutettava tarpeenmukainen ilmanvaihto tarkoittaa muuttuvien tilanteiden ja tarpeiden huomioimista ilmanvaihdon tehossa kodeissa, toimistoissa ja julkisissa tiloissa. Etäluettava digitaalinen järjestelmä ohjaa puhdasta sisäilmaa sinne, missä sitä tarvitaan ja puolestaan laskea tehoa siellä, missä optimaaliseen ilman vaihtumiseen riittää pienempikin teho.

– Tarve ilmanvaihdolle ei ole sama vuoden jokaisena päivänä. Ilmasto vaihtelee ja esimerkiksi toimitiloissa henkilömäärä muuttuu loma-aikojen ja etätöiden mukaan, mikä tulisi myös huomioida ilmanvaihdossa. Vallitsevasta tilanteesta johtuen monissa paikoissa on nostettu ilmanvaihdon tehoa ajatuksena minimoida virusten leviäminen. Tähänkin älykäs ilmanvaihto luo optimaalisen ratkaisun, millä estetään liiallisen ilmanvaihdon ongelmalliset seuraukset, kuten home- ja terveyshaitat, ilmanvaihdon asiantuntijayritys Cervin toimitusjohtaja Petri Valve sanoo. 

Petri Valve. Cervin toimitusjohtaja.

– Asuinrakennuksissa  ilmanvaihto on suunniteltu huomioiden, että ihmiset viettävä osan aikaa päivästä kodin ulkopuolella. Koronaepidemian ollessa pahimmillaan vietimme tiiviisti aikaa kotona, mikä kuormitti ilmanvaihdon äärimmilleen. Puhtaalle sisäilmalle oli tarvetta, kun taas toisaalla sitä hukattiin. Nykypäivän moderneilla ilmanvaihtoratkaisuilla voimme vaikuttaa tähän tasapainoon, Valve jatkaa. 

Ihmisten liikkuminen ja tottumukset muuttuvat jatkuvasti, mikä tulisi huomioida myös ilmanvaihtoratkaisuja suunniteltaessa. Ilmanvaihdon modernisointi nostaa vanhemmassakin kohteessa ilmanvaihdon nykypäivään ja on myös merkittävä viihtyvyystekijä. 

– Jokainen kiinteistö on oma yksilönsä ja tarvitsee myös yksilöllisen ilmanvaihdon ratkaisun. Vanhemmissa kohteissa ilmanvaihdon modernisointi on usein ajankohtaista muiden isojen remonttien yhteydessä. Oikealla ilmanvaihdon käytöllä ja kunnossapidolla on mahdollista säästää 5–15 % taloyhtiön lämmönkulutuksessa sekä 2,5 % kiinteistösähkön kulutuksessa. Euroissa tämä tarkoittaa tuhansien säästöjä, Valve kertoo.

– Kaikista tärkeintä on ihmisten terveys. Vietämme ison osan päivästä sisätiloissa, mihin tuotamme hengitysilman mukana hiilidioksidia. Sen tilalle on saatava raitista ilmaa – liian suurina pitoisuuksina hiilidioksidi aiheuttaa väsymystä, päänsärkyä ja vetämätöntä oloa. GeoHealth-lehti ennusti kevään julkaisussaan globaalin hiilidioksiditasojen nousun johtavan pahimmillaan jopa laajamittaiseen ihmiskunnan ajattelukyvyn heikentymiseen. 

Huoltohelppous tuo kustannussäästöjä

Älykkäiden ilmanvaihtoratkaisujen etuna on helppo huolto ja etäluettavuus. Järjestelmä antaa säännöllistä tietoa ilmanvaihdon tilasta ja hälyttää, mikäli on tarvetta huollolle. 

– Tavoitteena on, että huoltotoimet on tehty ennen kuin kiinteistön käyttäjät edes huomaavat ongelmia ilmanvaihdossa. Seurannan myötä laitteen tilasta opitaan jatkuvasti, ja näin ollen tilanteita pystytään ennakoimaan sekä säästämään kustannuksia tarpeenmukaisella huollolla. 

Optimoinnissa on kuitenkin oltava tarkkana siitä, ettei energiansäästön kustannuksella tingitä sisäilman laadusta. IoT-järjestelmämme avulla voimme seurata tätä, Valve selventää.

Lue myös keinoista parantaa sisäilmaa ja saada säästöt uudelle tasolle.

 

Ota yhteyttä

Cervi on täyden palvelun ilmanvaihtoalan yritys. Siihen kuuluu luonnollisesti myös, että olemme täällä asiakkaitamme varten. Vastaamme siitä, että rakennuksissa on hyvä sisäilman laatu ja korvausilma on puhdasta. Oli tarpeesi tai toiveesi mikä tahansa, me haluamme kuulla sen.

Ota yhteyttä

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Energiansäästö Modernisointi Puhdas sisäilma

Uutisvirta

9.2.2021

Kiinteistön energiansäästö voi olla tuhansia euroja vuodessa pelkästään modernisoimalla taloyhtiön ilmanvaihtopuhaltimet– lataa käyttöösi esimerkkilaskelmat

Cervin energiaa säästävien ilmanvaihtopalveluiden avulla lisäät hallinnoimissasi kiinteistössä asumisviihtyvyyttä ja ennen kaikkea voit tarjota selkeää säästöä taloyhtiölle.
Teimme käyttöösi esimerkkilaskelmat, joilla havainnollistat ilmanvaihtopuhaltimien vaihdosta kertyvät säästöt taloyhtiöiden hallituksille ja asukkaille.

16.12.2020

Tutkimus: Suomalaiset pitävät hyvään sisäilmaan panostamista terveystekona – myös juhlapyhien tunnelmaa luodessa on hyvä kiinnittää huomiota sisäilman laatuun

Koronapandemian myötä kotona vietetty aika on lisääntynyt ja samalla kiinnostus ilmanvaihtoa kohtaan kasvanut – lähes 90 % suomalaisista pitää hyvään kodin hengitysilmaan panostamista terveystekona. Yli puolet tutkimukseen osallistuneista koki, että ilmanvaihdon merkityksestä terveyteen ja hyvinvointiin puhutaan ylipäätään liian vähän. Juhlapyhien alla myös takkaa ja kynttilöitä polttaessa on hyvä ottaa huomioon muutama sisäilmaan olennaisesti vaikuttava seikka. […]

4.12.2020

Kiinteistösijoittamisessa sijainti, kunto ja hyvä ennakoiva huolto sekä ennustettavuus ovat avainasemassa

Kiinteistösijoittaminen on taitopeliä. Meille mieluisimpia kohteita ovat sellaiset, jotka saadaan kiinteistöä päivittämällä ja tekniikkaa kohentamalla vuokralaisille houkuttelevaksi, kertoo Toimitilanne Suomen kiinteistösijoittamisesta ja vuokraamisesta vastaava Tatu Hyvärinen.

Bureau veritas

bureau veritas