Sisäilman laatu nousee entistä tärkeämmäksi, kun vietämme paljon aikaa kotona

Poimi talteen vinkit raikkaampaan sisäilmaan

Sisäilmalla on merkittävää vaikutusta yksilön terveyteen, viihtyvyyteen ja jaksamiseen. Kun vietämme enemmän aikaa kotona, on ilmanvaihto koetuksella. Kokosimme asiantuntijan vinkit siihen, miten kodin sisäilmaan voi itse vaikuttaa ja näin tehostaa omaa hyvinvointia. 

Hengittämällämme ilmalla on merkittävä yhteys hyvinvointiimme. Koronapandemia sai meidät viettämään poikkeuksellisen paljon aikaa kotona ja esimerkiksi etätyöt yleistyivät huomattavasti. Kun sisätiloissa vietetään enemmän aika, on syytä varmistaa ilmanvaihdon tarkoituksenmukainen toimivuus. Hengittäessä, tuotamme ilmaan hiilidioksidia, minkä tilalle on saatava riittävästi raitista ja suodatettua ilmaa. Hiilidioksidi liian suurina pitoisuuksina aiheuttaa väsymystä, päänsärkyä ja vetämätöntä oloa. 

– Ilmanvaihdolle on haaste, että aikaa vietetään kotona lähes ympäri vuorokauden koko perheen voimin. Poikkeustilan aikana oli erityisen tärkeää huolehtia siitä, että kodin ilmanvaihto on kunnossa ja on sitä edelleen. Osa asioista on ammattilaisen vastuulla, mutta myös itse voi tehdä paljon, Cervin toimitusjohtaja ja ilmanvaihdon asiantuntija Petri Valve sanoo. 

Talon sisäilman olisi hyvä vaihtua parin tunnin välein. Energiansäästön, vedon tunteen tai muun syyn vuoksi moni kuitenkin kytkee ilmanvaihdon pienemmälle tai sulkee korvausilmaventtiilit, jolloin ilmanvaihto häiriintyy eikä ilma vaihdu riittävän usein. 

– Kotona kannattaa käydä säädöt läpi ja tarkistaa, että ilmanvaihto on asianmukaisesti päällä. Korvausilmaventtiilit löytyvä kotoa usein ikkunan karmista tai sen lähettyviltä.  Asunnoissa, joissa on koneellinen tulo-poistojärjestelmä (LTO), sisäilma tulee huoneista löytyvän venttiilin kautta. Taloyhtiön vastuulla on huolehtia, että näissä ovat suodattimet ja tiivisteet kunnossa ja että suodattimet vaihdetaan kahdesti vuodessa. Kuntotarkastuksen ja painesuhteiden mittaukset voi ammattilainen tehdä useimmiten ilmankin, että tarvitsee mennä huoneistoihin sisälle, Valve jatkaa. 

Cervin vinkit hyvään sisäilmaan – avaa tästä pdf

 1. Poistoilmanvaihto päälle. 
  Huolehdi siitä, että poistoilmanvaihto on koko ajan päällä. Vedon ehkäisemiseksi moni kääntää venttiilit kiinni, jolloin kodin ilmanvaihto häiriintyy. 
 2. Siivoa säännöllisesti.
  Imuroi ja pyyhi tasot pölystä ja muusta liasta. Pesuaineilla lika irtoaa tehokkaasti, mutta älä käytä aineita liikaa. Vältä aineita, jotka sisältävät ärsyttäviä ainesosia tai voimakkaita tuoksuja.  
 3. Säädä kodin sisälämpötila 20–22 asteeseen.
  Makuuhuoneessa lämpötila voi olla hieman tätäkin alhaisempi. Alhaisempi sisälämpötila on myös energiatehokkaampi. 
 4. Varmista, että suodattimet vaihdetaan säännöllisesti.
  Puhtaat ja laadukkaat suodattimet pitävät tuloilman raikkaana. Meneillään oleva erityistilanne ei sinällään vaadi suodattimien vaihtoa, pääasia, että suodattimet on vaihdettu säännöllisen rytmin mukaisesti. Suositus suodattimien vaihdolle on kaksi kertaa vuodessa. Taloyhtiöissä ilmanvaihdon suodattimien vaihto kuuluu Kiinteistöliiton vastuunjakotaulukon suositusten mukaan taloyhtiölle. 
 5. Tarkista LTO-laitteen kunto. 
  Energian säästämiseksi useissa taloissa käytetään nykyään lämmöntalteenottojärjestelmää (LTO). Mikäli LTO-laitteessa on vuotoja, pienhiukkaset kulkeutuvat helposti takaisin huoneilmaan. Laitteen painesuhteiden ja tiivisteiden tarkistaminen on nyt ajankohtaista.  
 6. Tarkkaile ilmankosteutta
  Etenkin talvikuukausina ja jos kodissasi on koneellinen ilmanvaihto, on hyvä kevyesti kostuttaa ilmaa. Käytä kuitenkin ilmankostuttimia maltilla, sillä liika kosteus voi kertyä rakenteisiin. 
 7. Minimoi vedon tunne.
  Vedon tunnetta syntyy, kun iho jäähtyy paikallisesti. Vedon tunnetta voidaan vähentää ilmanvaihdon säädöillä ja hallitulla koneellisella ilmanvaihdolla. Vetoisuutta pienentämällä myös huoneen lämpötilaa voidaan laskea, mikä taas laskee lämmitysenergian kulutusta.  
 8. Kiinnitä huomiota materiaalivalintoihin.
  M1-luokitus takaa turvalliset ja päästöttömät materiaalit, joista haihtuu mahdollisimman vähän mitään yhdisteitä huonetilaan. Huomioi tämä esimerkiksi maalia valittaessa. Luokitus koskee nykyään myös pehmustamattomia kalusteita.  
 9. Tilaa ammattilainen puhdistamaan ilmanvaihtokanavat vähintään 7 vuoden välein 
  Samalla ammattilainen tarkastaa koneellisen ilmanvaihdon riittävän tehon ja tekee tarvittaessa muita huoltotöitä. Puhtaat ilmanvaihtokanavat näkyvät sisäilman laadun lisäksi myös pienempänä energian kulutuksena. 

 

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Puhdas sisäilma

Uutisvirta

4.1.2024

Pakkassään ilmanvaihto: Säästä energiaa oikeilla käytännöillä

Ilmanvaihto on yksi kiinteistöjen merkittävimpiä energian kuluttajia, ja kovilla talvipakkasilla lämmitykseen kuluvan sähkön määrä nousee huomattavasti. Tällöin erilaiset kotikonstit sähkön säästöön ovat monelle tervetulleita. Tässä alkuvuoden pakkasiin muutama tärkeän vinkki, jotka on hyvä pitää mielessä myös hyisevillä keleillä. 1. Ilmanvaihtoventtiileitä ei saa koskaan tukkia tai sulkea, tällä on kiinteistölle vakavia ja kauaskantoisia seurannaisvaikutuksia. On hyvä […]

22.11.2023

Ilmasta asiaa: Mitä tarkoittaa syrjäyttävä ilmanvaihto?

Mitä tarkoittaa syrjäyttävä ilmanvaihto, millaisiin kohteisiin se sopii ja mitkä ovat sen olennaisimmat hyödyt? Kun puhumme syrjäyttävästä ilmanvaihdosta, tarkoitamme nykyään koneellisen ilmanvaihdon menetelmä, missä ilmaa tuodaan tilaan lattian tasossa, hallitusti ja pienellä nopeudella. Samalla ilma suodatetaan ja lämmitetään ennen kuin se leviää huoneistoon. Tuloilman lämpötila on aina alhaisempi kuin huonelämpötila, jolloin kylmempi tuloilma leviää lattiatasossa. […]

11.10.2023

Korkealaatuinen sisäilma alkaa oikeasta ilmanvaihdosta

Cervin ilmanvaihdon erikoisasiantuntijat auttavat luomaan kiitettävät sisäilmaolosuhteet kohteeseen kuin kohteeseen.