Tekoäly halutaan valjastaa sisäilman laadun kehittämiseen – Cervi kumppaneineen tekee yhteistyötä Aalto-yliopiston ja Uumajan yliopiston kanssa

Tiedote – 13.4.2021

Aalto-yliopisto ja Uumajan yliopisto aloittivat tutkimuksen tekoälyn hyödyntämismahdollisuuksista ilmanvaihdon huoltotoimenpiteiden tehostamiseksi. Tekoäly halutaan valjastaa sisäilman laadun kehittämiseen. Yliopistot tekevät tutkimustyön meneillään olevan tutkimuksensa osana yhdessä Cervi Talotekniikka Oy:n, Asuntosäätiön ja ControlThings Oy Ab kanssa. Kiinteistöjen ilmanvaihtokoneista ja niiden huoltotoimenpiteistä kerätty tieto antaa tutkijoille uudenlaisen mahdollisuuden soveltaa ja kehittää uusia menetelmiä, joista on suoraa hyötyä rakennusten asukkaille, omistajille, ylläpitäjille sekä koneiden valmistajille.

tutkimus tekoälyn hyödyntämismahdollisuuksista sisäilman laadun kehittämiseen
Kuva: Unsplash

Projektissa kehitetään menetelmiä, joilla tekoälyä voidaan opettaa tunnistamaan mahdollisia tulevia vikoja ennen kuin niistä pääsee syntymään ongelmia. Tekoäly voi oppia ennustamaan tulevia huoltotarpeita, mikä mahdollistaa huoltotoimintojen optimoinnin, kun kyseessä on järjestelmien toimintavarmuus, sisäilman laatu sekä laitteen elinkaaren kokonaiskustannus.

Tulevien vikojen tunnistamisen ja ennustamisen lisäksi projektissa hyödynnetään myös uusinta tutkimustietoa niin sanotusta ”selittävästä tekoälystä” (Explainable AI). Selittävän tekoälyn avulla voidaan tunnistaa tarkalleen mitkä anturi-, käyttö- ja olosuhdetiedot olivat oleellisimmat vikaennusteen syntymiselle. Käytännössä tämä tarkoittaa, että huoltomies voi päätellä paljon entistä tarkemmin vian laadun ja syyn, jolloin tarvittava huoltotoimenpide ja varaosat voidaan suunnitella entistä paremmin ennen työmaalle lähtemistä.

– Suurin haaste AI-projekteissa on useimmiten hyvän ja käytettävän datan saaminen. Siksi tämä yhteistyö on erityisen arvokasta, jopa uniikki tilaisuus. Käytämme tutkimusaineistona ControlThingsin Cerville rakentaman Ilmatilavalvomon keräämää aitoa ilmanvaihdon olosuhde- ja huoltodataa Asuntosäätiön kiinteistöistä. Asukkaiden yksityisyys on taattu. Data toimitetaan yliopistoille tietoturvallisesti ja kaikki henkilökohtainen data on siitä poistettu, kertoo tutkimuksen johtaja Kary Främling, jolla on tekoälyn ja koneoppimisen professuuri Uumajan yliopistossa (Professor, Data Science) sekä tietotekniikan professuuri Aalto-yliopistossa (Adjunct Professor, Computer Science).

– Asuntosäätiö on Suomen neljänneksi suurin asuinkiinteistöjen omistaja Suomessa. Yhteistyö AI-projektissa tarjoaa meille mahdollisuuden vaikuttaa koko kiinteistöalan kehitykseen. Näen tässä projektissa ison mahdollisuuden parantaa asukkaidemme asumisviihtyvyyttä ja toimintamme kustannustehokkuutta tekoälyä hyödyntämällä, iloitsee kiinteistöpäällikkö Teemu Jalomäki Asuntosäätiöltä.

– Cervin Ilmatilavalvomo on kehitetty huollon varmistamiseen ja se perustuu IoT-datan keräämiseen ilmanvaihtopuhaltimista ja muista iv-järjestelmistä. Toimimme tässä projektissa tiedon välittäjänä ja innokkaana partnerina viemässä akateemista osaamista markkinoille. Tutkimuksen aikana voidaan oppia hyviä tapoja ja viedä niitä käytännön tasolle siinä missä yliopiston resurssit päättyvät, ControlThings Oy Ab:n toimitusjohtaja Kristian Bäckström vahvistaa.

– Pyrimme olemaan ilmanvaihtoalan edelläkävijä ja tuomaan uusia parempia palveluita asiakkaillemme esimerkiksi ennakoivan huollon osalta. Tutkimusprojekti tuo yhteen alan toimijat ja mahdollistaa alan tieteellisen kehittämisen. Näemme tässä kehitettävän valmiuksia ennustavaan ongelmien tunnistamiseen ja mahdollisuuteen palvella asiakkaitamme peremmin. Olemme enemmän kuin innolla mukana kehittämässä huoletonta asumista, sanoo kehitysjohtaja Karl Jensen Cervi Talotekniikka Oy:stä.

Sekä ControlThingsin että Cervin taustalla toimivan sijoittajayhtiö Saari Partnersin Mikael Lönnroth on mielissään yhteistyöstä yliopistojen kanssa.

– Useimmiten tekoäly on vain esitelmien sanahelinää, mutta nyt näemme, mitä sillä oikeasti voisi käytännön elämässä toteuttaa.

Tutkimusprojekti käynnistyi maaliskuussa ja ensimmäisiä tuloksia on odotettavissa vielä tämän vuoden aikana. Tutkimus toteutetaan osana yliopistoissa jo meneillään olevia tutkimuksia: Aalto-yliopistossa Suomen ja EU:n yhteistä Finest Twins-projektia ja Uumajan yliopistossa osana Wallenberg AI, Autonomous Systems and Software Program (WASP) -ohjelmaa. WASP-ohjelma on oletettavasti Ruotsin suurin yksittäinen tutkimusohjelma kautta aikojen. WASP-ohjelman rahoitus on jopa satoja miljoonia, josta suurin osa tulee Wallenbergin suvun säätiöiltä. Främlingin Uumaja-professuuri on ensimmäinen WASP-rahoitettu professuuri Uumajan-yliopistossa.

Lisätiedot:

Kary Främling, Adjunct Professor, Aalto-yliopisto, p. 050 598 0451, kary.framling@aalto.fi

Teemu Jalomäki, kiinteistöpäällikkö, Asuntosäätiö, p. 040 630 3722, teemu.jalomaki@asuntosaatio.fi

Karl Jensen, kehitysjohtaja, Cervi Talotekniikka Oy, p. 040 087 8666, karl.jensen@cervi.fi

Kristian Bäckström, toimitusjohtaja, ControlThings Oy Ab, p. 040 516 6116, kristian.backstrom@controlthings.fi

Mikael Lönnroth, Saari Partners, p. 045 120 0011, mikael.lonnroth@saaripartners.fi


Aalto-yliopisto. Kohti parempaa maailmaa. Aalto-yliopisto on rohkeiden ajattelijoiden yhteisö, jossa tiede ja taide kohtaavat tekniikan ja talouden. Tunnistamme ja ratkaisemme yhteiskunnan suuria haasteita ja rakennamme innovatiivista tulevaisuutta. Yliopistossa on kuusi korkeakoulua, 12 000 opiskelijaa ja 400 professoria. Kampuksemme sijaitsee Espoon Otaniemessä.

Vuonna 2014 perustettu Cervi toimii pääkaupunkiseudulla, Kymenlaaksossa, Pirkanmaalla, Kanta-Hämeessä ja Varsinais-Suomessa. Palveluksessamme on lähes 170 ilmanvaihtoalan ammattialaista. Cervin palvelut kattavat kaikki ilmanvaihdon huoltamiseen, korjaamiseen, saneeraamiseen tarvittavat työt. Teemme myös konsultointia ja yhteistyötä mm. ilmanvaihdon suunnittelun kanssa. Missiomme on olla asiakkaille paras ilmanvaihdon kumppani. Haluamme ymmärtää aidosti asiakkaan tarpeet ja tuoda heille ratkaisuja ja palveluja, joilla parannamme ilman laatua ja siten elämänlaatua. Taloudellisen säästön lisäksi säästyy energiaa ja luonnonvaroja, ja hiilijalanjälki pienenee.

Asuntosäätiö on neljänneksi suurin asuinkiinteistöjen omistaja Suomessa. Tarjoamme lähes 18 000 kotia 31 paikkakunnalla; asokoteja, vuokrakoteja ja omistuskoteja. Vuosittain käynnistämme noin 400 uuden asunnon tuotannon. Liikevaihtomme vuonna 2019 oli noin 200 miljoonaa euroa. Kaiken toimintamme ytimessä ovat vastuullisuus ja yleishyödyllisyys: emme tavoittele välitöntä voittoa tai taloudellista etua.

ControlThings on vuonna 2010 perustettu porvoolainen IoT-yritys, joka konsultoi ja kehittää ohjelmistoja muun muassa ilmanvaihtoalan yrityksille. Yritys on kehittänyt Cerville räätälöidyn ilmatilavalvomo-ohjelmiston, joka automaattisesti seuraa asennettuja laitteita etänä ja tunnistaa poikkeamia. ControlThings kehittää myös IoT-laitteille todentamisratkaisuja ja tietojen peukalointisuojausta.

Saari Partners on 2018 perustettu suomalainen pääomasijoittaja joka luo menestystä yhdessä sijoituskohteidensa kanssa. Saari Partnersin hallinnoima pääomasijoitusrahasto perustuu perinteisesti toimivien suomalaisten palvelusektorin PK-yritysten arvonnostoon.

 

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Puhdas sisäilma Uutinen

Uutisvirta

8.7.2024

Cervi ostaa forssalaisen Air-Tikki Oy:n – vuoden kuudes yritysosto

Cervi on ostanut forssalaisen Air-Tikki Oy:n. Tämä on yhtiön kuudes yritysosto tänä vuonna. Cervi on johtava suomalainen olosuhdetekniikan toimittaja, joka tunnetaan innovatiivisista ratkaisuistaan ja korkeasta asiakastyytyväisyydestään. Yrityskaupallaan Cervi Group jatkaa kasvustrategiaansa vahvistaen asemaansa ilmanvaihdon, jäähdytyksen ja lämmityksen markkinoilla.

27.6.2024

Cervi ostaa turkulaisen ilmanvaihtourakoitsija Modul-Kanava Oy:n

Ilmanvaihtoon, jäähdytykseen ja lämmitykseen erikoistunut Cervi on ostanut turkulaisen Modul-Kanava Oy:n koko osakekannan. Cervi on johtava suomalainen olosuhdetekniikan toimittaja, joka tunnetaan innovatiivisista ratkaisuistaan ja korkeasta asiakastyytyväisyydestään. Yrityskauppa on Cerville jo viides tänä vuonna ja osa strategian mukaista kasvua. Kaupan myötä Cervi Group saa lisää osaamista ja vakiinnuttaa asemaansa Varsinais-Suomen talousalueella. – Modul-Kanava täydentää Cervi Groupin […]

27.6.2024

Cervi on nyt Cervi

Cervi on nyt virallisesti, lyhyesti ja ytimekkäästi Cervi Oy. Y-tunnus ja tilinumero säilyvät ennallaan.  Nimen muutoksella ei ole vaikutusta Cervin toimintaan tai palveluihin ja Cervi Oy vastaa kaikista aiemmin Cervi Talotekniikka Oy:n nimissä tehdyistä tarjouksista ja sopimuksista. Uudet sopimukset ja tarjoukset tehdään Cervi Oy:n nimissä. Virallisiin lomakkeisiin ja muuhun materiaaliin nimen muutos tullaan tekemään vaiheittain […]