Kiinteistöissä, joissa tarvitaan jäähdytystä, kuten esimerkiksi logistiikka-, liike- ja toimitiloissa, käytetään lauhduttimia. Lauhduttimet ovat olennainen osa kiinteistön jäähdytysjärjestelmän toimintaa, ja niiden käyttämä energiamäärä on yleensä huomattava.
Aina näihin päiviin asti lauhduttimien puhaltimet ovat käyneet vaihtovirtamoottoreilla (AC). Uusimmat puhaltimet tasavirtamoottoreineen (EC) ovat kuitenkin huomattavasti energiapihimpiä ja hiljaisempia.
”EC-moottori tarvitsee n. 30 % vähemmän tehoa täydellä kierrosnopeudella. Kierrosnopeuden laskiessa ero EC- ja AC-moottorin tehon kulutuksessa vain kasvaa. EC-moottorin hyötysuhde on siis paljon parempi kaikilla nopeuksilla ja erityisesti pienillä nopeuksilla.” kertoo Ville Aarnio, Cervin asiakkuusjohtaja.
Cervi mittaa ja tekee takaisinmaksuarvion asiakkailleen
Selvitämme asiakkaillemme lauhduttimien nykytilanteen mittaamalla niiden paineen, virtauksen ja ottotehon maksimipisteessään. Tämän perusteella laskemme takaisinmaksuarvion vaihdosta uusiin energiatehokkaisiin puhaltimiin. Laskelmista selviää myös hiilijalanjälki.
Vaihtamalla lauhduttimien moottorit saavutetaan kiinteistön jäähdytyksessä keskimäärin 30 % energiasäästö, joka pystytään todentamaan edellä mainituilla menetelmillä. EC-puhaltimien siipien innovatiivinen rakenne mahdollistaa lisäksi huomattavasti alhaisemman äänenvoimakkuuden ja korkeamman tehon perinteisiin siipiin verrattuna. Rahan lisäksi äänihaitat pienenevät.
Koska lauhduttimet sijaitsevat kiinteistöjen vesikatolla, on niiden tehojen mittaus ja vaihtotyö mahdollista tehdä häiritsemättä kiinteistön käyttäjiä – kontaktittomasti ja turvallisesti.
”30 % energiansäästö on merkittävä hyöty etenkin isoissa kiinteistöissä. Silloin puhutaan tuhansista, jopa kymmenien tuhansien eurojen säästöstä vuodessa. Suuren lauhduttimen modernisoinnin takaisinmaksu voi olla alle 2 vuotta ”, summaa Aarnio.

Mikäli ilmanvaihdon vanhat järjestelmät eivät muutoinkaan enää vastaa nykypäivän vaatimuksia, on syytä kartoittaa niiden uusimis- ja päivitysmahdollisuuksia. Tutustu ilmanvaihdon kuntotutkimukseen.