Ilmanvaihdon säätö ja tasapainotus – Helppo ja nopea keino energiansäästöön

Energiansäästö on jo pidemmän aikaa ollut kiinteistöalla kärkiaiheita sekä ilmastollisista että kustannussyistä. Eikä mikään ihme: Lämmityksen osuus kiinteistön kokonaiskustannuksista oli keskimäärin 60 % luokkaa jo ennen energiakriisiä, ja siitä jopa 40 % hukataan vääränlaisen tai vanhentuneen ilmanvaihdon takia!

Ilmanmäärien mittausta virastotalossa.

Tasapainottamalla ilmanvaihto suunnitelmien mukaiseksi voidaan säästää kiinteistön lämmitystarpeessa ja käyttää kertyvää säästöä johonkin muuhun.

Kiinteistöjen ilmanvaihdon energiatehokkuuteen voidaan vaikuttaa eniten puhaltimien ajanmukaisuudella ja että ilmanvaihto on säädetty suunnitelmien mukaisiksi. Uusien puhaltimien energiatehokkuuden ja ominaisuuksista koostuvan hyödyn huomaa varsin nopeasti ja useimmiten ne ovatkin maksaneet itsensä takaisin jopa parissa vuodessa.

Ilmanvaihdon säädöllä varmistat kiinteistöjen ilmanvaihdon tasapainon ja samalla energiatehokkuuden

Jos puhaltimien uusimiselle ei ole mahdollisuutta tai tarvetta, pelkästään ilmanvaihdon säätämiselläkin voidaan saada selkeitä säästöjä energiakustannuksissa.

Esimerkiksi jos kiinteistö on alipaineessa, niin puhaltimet suoltavat ilmaa ulos turhan tehokkaasti, jolloin patterit puolestaan yrittävät lämmittää tulevaa ilmaa minkä ehtivät. Mikäli ilmanvaihto on epätasapainossa, yrittää kiinteistön lämmitysverkosto automaattisesti lämmittää liian suurta ilmamäärää asetettuun lämpötilaan ja siihen käytetään turhaan energiaa. Kun ilmamäärät on säädetty kohdilleen, alkaa turha lämmityskin rauhoittua.

Ilmanvaihdon epätasapainon voi helposti huomata itsekin

Jokainen voi aistinvaraisesti tuntea, kun jostakin vetää tai ovea tai ikkunoita avatessa kuuluu vihellystä tai niitä on ilmavirran takia vaikea sulkea tai avata. Toimistorakennuksissa alipaineen voi huomata etenkin vilkkailla pääovilla – tuulikaapissa puhaltaa ja talvella voi jopa lunta virrata sisään ovien avautuessa. Ravintolat ovat myös yleinen esimerkki alipaineisista tiloista – ravintolan ovea ei meinaa saada auki, kun keittiön huuvat imevät täysillä käryjä ulos.

Jo näiden perusteella kiinteistön omistajat voivat helposti päätellä, ettei kaikki ole kunnossa ja ottaa yhteyttä meihin. Ravintoloissa tuloilman kapasiteetti ei mahdollisesti ole riittävässä suhteessa isoihin huuviin ja asunnoissa ei mahdollisesti ole tarpeeksi korvausilmaventtiileitä. Tilannetta voidaan parantaa ilmanvaihtoa tasapainottamalla ja varmistamalla, että kiinteistössä on tehty ilmanvaihdon huoltotyöt säännöllisesti.

Cervillä on laaja kokemus erilaisista ilmanvaihdon säätökohteista

Cervillä on mittava kokemus ilmanvaihdon osalta erilaisista kiinteistöistä, kuten toimistoista, ravintoloista ja jopa kulttuurihistoriallisista kohteista. Olemme toteuttaneet onnistuneesti ilmanvaihdon säätöjä niin uudisrakennus- kuin saneerauskohteissakin. Myös käytössä olevissa kiinteistöissä, esimerkiksi juuri toimistoissa ja ravintoloissa. Kohteina ovat usein myös virastotalot ja jopa kulttuurihistoriallisiset kohteet kuten Ateneum vuonna 2022-2023.

Yksityisten tilojen lisäksi Cervi on päässyt toteuttamaan esimerkiksi Myllypuron ison kampuksen rengaskanavajärjestelmän suunnitelmaa ja Espoon Opinmäen kampusta, joka on laaja urbaani kokonaisuus. Uudiskohteista mielenkiintoinen kohde oli Kalasataman Lumo 1 tornin säätö, joka valmistui kesällä 2022.

Ilmanvaihdon säätöä asuinkerrostalossa.

Jokainen kiinteistö on oma projektinsa. Tasapainottamalla ilmanvaihto suunnitelmien mukaiseksi voidaan säästää kiinteistön lämmitystarpeessa ja käyttää kertyvää säästöä johonkin muuhun. Säästöt näkyvät kaikissa kohteissa etenkin pitkässä juoksussa. Tämän lisäksi sisäilmaolosuhteet ovat heti miellyttävämmät ja esimerkiksi vedon tunne vähenee.

Esimerkkejä Cervin ilmanvaihdon säätökohteista

  • Ateneum vuosina 2022-2023
  • Myllypuron ison kampuksen rengaskanavajärjestelmän suunnitelman toteutus
  • Espoon Opinmäen kampus
  • Kalasataman Lumo 1 tornin säätö kesä 2022

 

Ota yhteyttä

Pyrimme ymmärtämään aina aidosti asiakkaan tarpeet ja tuomaan juuri niihin sopivat ilmanvaihtoratkaisut ja -palvelut. Meiltä laadukas ilmanvaihdon säätö ja puhdistus. Ota yhteyttä, niin tutkitaan ja hoidetaan homma!

Ota yhteyttä

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Energiansäästö

Uutisvirta

17.4.2024

Rahoitusmahdollisuus Cervi Groupin asiakkaille: Helppo tie energiatehokkuuteen

Energiaremontin tai muun projektin rahoittaminen voi olla haasteellinen askel monelle yritykselle, erityisesti taloyhtiöille. Mutta älä huoli, meillä on ratkaisu tähän pulmaan. Cervi Group on solminut yhteistyösopimuksen rahoituskumppani Funder Financen kanssa, tarjoten asiakkaillemme helpon pääsyn rahoitukseen tarpeidensa mukaan.

29.2.2024

Espoon Nupurin päiväkotiin mittava energiaremontti – “Ekoteko, mikä mahdollistaa myös jäähdytyksen kesähelteillä”

Cervi Group käynnistää Espoon Nupurin päiväkotiin mittavan energiaremontin ja ilmanvaihdon modernisoinnin. Päiväkodin lämmitysmuoto vaihtuu ympäristöystävällisempään maalämpöön, mikä mahdollistaa myös viilennyksen kesähelteillä. Uudistustyö ei aiheuta käyttöhaittaa, ja päiväkoti toimii remontin ajan normaalisti. Hanke on osa Espoon kaupungin tavoitetta korvata kiinteistöjensä hiilipohjaisia lämmitysmuotoja maalämmöllä.

4.1.2024

Pakkassään ilmanvaihto: Säästä energiaa oikeilla käytännöillä

Ilmanvaihto on yksi kiinteistöjen merkittävimpiä energian kuluttajia, ja kovilla talvipakkasilla lämmitykseen kuluvan sähkön määrä nousee huomattavasti. Tällöin erilaiset kotikonstit sähkön säästöön ovat monelle tervetulleita. Tässä alkuvuoden pakkasiin muutama tärkeän vinkki, jotka on hyvä pitää mielessä myös hyisevillä keleillä. 1. Ilmanvaihtoventtiileitä ei saa koskaan tukkia tai sulkea, tällä on kiinteistölle vakavia ja kauaskantoisia seurannaisvaikutuksia. On hyvä […]