Painovoimaisen kiinteistön ilmanvaihdon parantaminen

Painovoimaisen kiinteistön ilmanvaihdon parantaminen voi tuntua haastavalta, mutta siihenkin löytyy fiksummat ratkaisut kuin ikkunasta tuulettaminen. Esimerkiksi mekaaniset vedonparantajat voidaan asentaa ilman suurempia rakennusteknisiä töitä ja vieläpä edullisesti. Tästä hyvänä esimerkkikohteena on 1960-luvulla rakennettu Asunto-osakeyhtiö Lokkisaarentie Helsingin Vuosaaressa, missä Cervi tehosti kuuden painovoimaisen talon ilmanvaihtoa asentamalla kaikkiin hormeihin Turbovent-vedonparantajat – yhteensä 700 kappaletta!

Vedonparantajat painovoimaisen kiinteistön katolla.
Cervi paransi painovoimaisen talon ilmanvaihtoa asentamalla kaikkiin hormeihin vedonparantajat.

Painovoimaisten kiinteistöjen haasteena olivat etenkin tunkkaisuus ja pyykkien hidas kuivuminen

AsOy Lokkisaarentien asukkaat olivat valittaneet, että ilma ei kunnolla vaihdu, eivätkä pyykit kuivu kylpyhuoneessa. Painovoimaisissa kiinteistöissä ilmanvaihtoa ei voi mitata eikä säätää. Sisäilma vaihtuu sään lämpötila- ja paineolosuhteita mukaillen, ollen parhaimmillaan talvella lämpötilaerojen ollessa suurimmillaan. Myös tuuli parantaa ilmanvaihtoa ja mitä pidempi hormi, sitä parempi veto. Ilman vaihtumiselle voi olla haasteita siis etenkin painovoimaisten kiinteistöjen ylimmissä kerroksissa.

Ratkaisuna hormikartoitus ja vedonparantajat

Cervi teki kohteessa ensin hormikartoituksen, jossa tarkistettiin, etteivät hormit eivät ole tukossa. Aluksi tarkoituksena oli vain ongelmahuoneistojen ilmanvaihdon parantaminen, mutta taloyhtiö päätti kuitenkin, että kaikkiin painovoimaisiin hormeihin asennetaan vedonparantajat ja kohennetaan näin ilmanvaihtoa.

Työn laajuus asetti haasteita – miten saada yhteen piippuun riittävä määrä tilakohtaisia vedonparantajia, kun hormien lukumäärä piipussa on suuri ja hormit lähellä toisiaan? Tämä ratkaistiin teettämällä erikoisasennusosia ja asentamalla vedonparantajat eri tasoihin. Yhteensä Turbovent-vedonparantajia asennettiin 3-kerroksisten talojen katoille 700 kappaletta!

Hyvää palautetta asukkailta toimivuudesta

Saimme hankkeesta positiivista palautetta sekä hallituksen puheenjohtajalta että isännöitsijältä. Asukkaat olivat kertoneet, että nyt huomaa selkeän eron ja pyykitkin kuivuvat paremmin. Edelleen painovoimaisessa kiinteistössä täytyy ottaa huomioon riittävä korvausilma ja sään vaikutukset ilman kiertoon. Tyynellä säällä ja helteellä vedonparantajatkin liikkuvat laiskasti, mutta silti parantavat olosuhteita huomattavasti, verrattuna luontaiseen vetoon.

Korvausilmaa ei saa unohtaa

Kun ilman poistumista saadaan tehostettua, ei saa unohtaa riittävää ja laadukasta korvausilmaa. Taloyhtiö teki erillisenä hankkeena ikkunoiden kunnostuksen, minkä yhteydessä niihin lisättiin uudet korvausilmaventtiilit. Kun korvausilma tulee puhtaana ja suodatettuna ja vieläpä esilämmitettynä, vältytään vedon tunteelta viileällä säällä ja saadaan sisäilmanlaatu kuntoon.

Lue myös: Näin huolehdit painovoimaisen kiinteistön sisäilmasta

Mikä ihmeen vedonparantaja?

Vedonparantaja on laite, joka käyttää tuulen voimaa kasvattamaan hormin vetoa. Turbiini pyörii aina samaan suuntaan riippumatta tuulen voimakkuudesta tai suunnasta. Vedonparantajan voi asentaa halkaisijaltaan 150-300 mm painovoimaan perustuvan hormin tai savupiipun päälle.

Vedonparantajan toiminta

Käyttötarkoitukset

  • Kun piipun kohdalla on tuulen vaihteluita, mitkä aiheutuvat esimerkiksi piipun huonosta sijainnista.
  • Kun maasto estää tuulen suotuisat vaikutukset piipulle.
  • Kun hormi ei vedä tai vetää vain huonosti.
  • Luontaisen eli painovoimaisen tuuletuksen parantaminen, kuten tässäkin kohteessa.

Ilmanvaihdon parantamisessa vedonparantajan huoltoväli on noin kolme vuotta, jolloin laite puhdistetaan.

 

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Puhdas sisäilma Referenssi

Uutisvirta

29.2.2024

Espoon Nupurin päiväkotiin mittava energiaremontti – “Ekoteko, mikä mahdollistaa myös jäähdytyksen kesähelteillä”

Cervi Group käynnistää Espoon Nupurin päiväkotiin mittavan energiaremontin ja ilmanvaihdon modernisoinnin. Päiväkodin lämmitysmuoto vaihtuu ympäristöystävällisempään maalämpöön, mikä mahdollistaa myös viilennyksen kesähelteillä. Uudistustyö ei aiheuta käyttöhaittaa, ja päiväkoti toimii remontin ajan normaalisti. Hanke on osa Espoon kaupungin tavoitetta korvata kiinteistöjensä hiilipohjaisia lämmitysmuotoja maalämmöllä.

4.1.2024

Pakkassään ilmanvaihto: Säästä energiaa oikeilla käytännöillä

Ilmanvaihto on yksi kiinteistöjen merkittävimpiä energian kuluttajia, ja kovilla talvipakkasilla lämmitykseen kuluvan sähkön määrä nousee huomattavasti. Tällöin erilaiset kotikonstit sähkön säästöön ovat monelle tervetulleita. Tässä alkuvuoden pakkasiin muutama tärkeän vinkki, jotka on hyvä pitää mielessä myös hyisevillä keleillä. 1. Ilmanvaihtoventtiileitä ei saa koskaan tukkia tai sulkea, tällä on kiinteistölle vakavia ja kauaskantoisia seurannaisvaikutuksia. On hyvä […]

22.11.2023

Ilmasta asiaa: Mitä tarkoittaa syrjäyttävä ilmanvaihto?

Mitä tarkoittaa syrjäyttävä ilmanvaihto, millaisiin kohteisiin se sopii ja mitkä ovat sen olennaisimmat hyödyt? Kun puhumme syrjäyttävästä ilmanvaihdosta, tarkoitamme nykyään koneellisen ilmanvaihdon menetelmä, missä ilmaa tuodaan tilaan lattian tasossa, hallitusti ja pienellä nopeudella. Samalla ilma suodatetaan ja lämmitetään ennen kuin se leviää huoneistoon. Tuloilman lämpötila on aina alhaisempi kuin huonelämpötila, jolloin kylmempi tuloilma leviää lattiatasossa. […]