Näin huolehdit painovoimaisen kiinteistön sisäilmasta

Sisäilman vaihtuminen painovoimaisissa kiinteistössä perustuu ulko- ja sisätilojen lämpötilaeroon sekä tuulen aiheuttamaan paine-eroon, kun taas koneellisen ilmanvaihdon kiinteistöissä sisäilman vaihtuminen varmistetaan koneellisesti. Kokosimme alle vinkkejä, millä varmistat puhtaan ja riittävän sisäilman myös painovoimaiseen kiinteistöön.

Painovoimainen ilman vaihtuminen huoneistoissa perustuu fysiikan lakeihin. Koska lämmin sisäilma on kylmää ilmaa kevyempää, se nousee ylöspäin. Ylöspäin nouseva lämmin ilma pääsee ulos poistoilmanvaihtohormien kautta ja samalla hormin imu aiheuttaa huoneistoon alipaineen. Syntyvän alipaineen avulla korvausilma kulkeutuu ihannetapauksessa sisään korvausilmaventtiilien kautta tai korvausilma-aukoista ja ilma vaihtuu asunnossa.

Vinkit painovoimaisen kiinteistön sisäilman parantamiseen

 • Löytyyhän keittiöstä, kylppäristä, vessasta, saunasta ja vaatehuoneesta poistoilmanvaihtohormi?
  Ilmaa kuljetetaan huoneiston sisällä näihin ns. likaisiin tiloihin päin.
 • Kantautuuko huoneistoon outoja hajuja?
  Se saattaa se olla merkki siitä, etteivät hormit ole kunnossa ja tiiviit. Huoneistoon saattaa tulla hajuja myös takaisin virtauksen vuoksi, eli hormi toimii väärinpäin. Molemmissa tapauksissa suosittelemme olemaan yhteydessä taloyhtiön hallitukseen tai isännöitsijään, jotta asia tutkittaisiin. Hormien kautta huoneistoon voi kulkeutua paitsi toisen huoneiston ruuan käryt, niin myös rakenteissa olevia vaarallisiakin epäpuhtauksia.
 • Tuleehan huoneistoon riittävästi raikasta korvausilmaa?
  Eli onko asunnossasi riittävästi korvausilmaventtiileitä? Niitä tulisi olla vähintään kaikissa oleskelutiloissa ja makuuhuoneissa, eli niin sanotuissa puhtaissa tiloissa. Useimmiten ne sijaitsevat talon ulkoseinissä. Sauna saattaa olla poikkeus, kiukaan alta voi löytyä raitisilmaventtiili.
 • Eihän korvausilmaventtiilejä ole tukittu?
  Joskus seinillä olevat venttiilit on saatettu jopa tapetoida umpeen tai tukkia muulla tavalla varsinkin talvisin mahdollisen vedon takia. Tarkastathan asian kodissasi. Tukkiminen johtaa huonompaan tilanteeseen, kun korvaava ilmaa saattaa pyrkiä tulemaan ns. epäterveellisiä reittejä pitkin ja/tai hormit alkavat toimimaan väärinpäin.
 • Onko korvausilmaventtiileissä suodatus ja ovatko ne puhtaat?
  Suodattimet poistavat korvausilmasta mm. liikenteen pienhiukkasia ja siitepölyä. Ja jotta ilmaa tulisi suodatettuna riittävästi, tulisi suodattimet vaihtaa pari kertaa vuodessa. Milloin ne on viimeksi vaihdettu asunnossasi?

Mikäli nämä kaikki ovat kunnossa, voit olla huoletta. Lopulta painovoimaisessa kiinteistössä ilman vaihtumiseen vaikuttaa merkittävästi vallitseva sää. Talvella ilma kiertää paremmin, lämpimällä säällä ja matalapaineella ilman liikkuminen on verkkaisempaa.

Luonnonolosuhteitakin pystytään kampittamaan vedonparantajilla, millä saadaan painovoimaiseen kiinteistöön toimivampi ilmanvaihto. Lisäksi säännöllinen puhdistaminen parantaa hormien toimivuutta ja perusteellinen hormikartoitus antaa pohjaa toimenpidesuunnitelmalle, jolla ilmavaihtoa voidaan kokonaisvaltaisesti parantaa.

Cervin asentamat vedonparantajat painovoimaisen kiinteistön katolla.
Vedonparantajat katolla lisäävät poistoilmanvaihtohormien imua ja tehostavat sisäilman vaihtuvuutta painovoimaisessa kiinteistössä.

 

Ota yhteyttä

Pyrimme ymmärtämään aina aidosti asiakkaan tarpeet ja tuomaan juuri niihin sopivat ilmanvaihtoratkaisut ja -palvelut. Ota yhteyttä, niin tutkitaan ja hoidetaan homma!

Ota yhteyttä

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Puhdas sisäilma

Uutisvirta

7.10.2022

Arvotalon asukkaille raikkaampaa sisäilmaa ilmanvaihtoremontilla

Vanhat painovoimaiset talot ovat aina erilaisia ja ne vaativat asiantuntevaa huomiota. Kun korjausurakkan suunnittelu ja toteutus saadaan toimimaan saumattomasti, painovoimainenkin rakennus saadaan täyttämään tämän päivän vaatimukset.

10.6.2021

Koneellinen ilmanvaihto

Usein kuuluu puhuttavan ilmastoinnista, kun tosiasiassa tarkoitetaan koneellista ilmanvaihtoa. Koneellisessa ilmanvaihdossa rakennuksen ilmanvaihto hoidetaan kokonaan tai osittain koneellisesti. Näihin on mahdollista liittää ilmastointi, jolloin sisäilma saadaan myös jäähdytettyä.

10.6.2021

Koneellisen ilmanvaihdon käyttö ja huolto – Mitä tekee asukas? Mikä on taloyhtiön vastuulla?

Koneellisen ilmanvaihdon käyttö ja huolto on vaivatonta, mutta huoltovastuu jakautuu asukkaille ja taloyhtiölle. Ensiarvoisen tärkeää on ilmanvaihtojärjestelmän oikea käyttö ja puhtaanapito.

Bureau veritas

bureau veritas