Näin huolehdit painovoimaisen kiinteistön sisäilmasta

Sisäilman vaihtuminen painovoimaisissa kiinteistössä perustuu ulko- ja sisätilojen lämpötilaeroon sekä tuulen aiheuttamaan paine-eroon, kun taas koneellisen ilmanvaihdon kiinteistöissä sisäilman vaihtuminen varmistetaan koneellisesti. Kokosimme alle vinkkejä, millä varmistat puhtaan ja riittävän sisäilman myös painovoimaiseen kiinteistöön.

Painovoimainen ilman vaihtuminen huoneistoissa perustuu fysiikan lakeihin. Koska lämmin sisäilma on kylmää ilmaa kevyempää, se nousee ylöspäin. Ylöspäin nouseva lämmin ilma pääsee ulos poistoilmanvaihtohormien kautta ja samalla hormin imu aiheuttaa huoneistoon alipaineen. Syntyvän alipaineen avulla korvausilma kulkeutuu ihannetapauksessa sisään korvausilmaventtiilien kautta tai korvausilma-aukoista ja ilma vaihtuu asunnossa.

Vinkit painovoimaisen kiinteistön sisäilman parantamiseen

 • Löytyyhän keittiöstä, kylppäristä, vessasta, saunasta ja vaatehuoneesta poistoilmanvaihtohormi?
  Ilmaa kuljetetaan huoneiston sisällä näihin ns. likaisiin tiloihin päin.
 • Kantautuuko huoneistoon outoja hajuja?
  Se saattaa se olla merkki siitä, etteivät hormit ole kunnossa ja tiiviit. Huoneistoon saattaa tulla hajuja myös takaisin virtauksen vuoksi, eli hormi toimii väärinpäin. Molemmissa tapauksissa suosittelemme olemaan yhteydessä taloyhtiön hallitukseen tai isännöitsijään, jotta asia tutkittaisiin. Hormien kautta huoneistoon voi kulkeutua paitsi toisen huoneiston ruuan käryt, niin myös rakenteissa olevia vaarallisiakin epäpuhtauksia.
 • Tuleehan huoneistoon riittävästi raikasta korvausilmaa?
  Eli onko asunnossasi riittävästi korvausilmaventtiileitä? Niitä tulisi olla vähintään kaikissa oleskelutiloissa ja makuuhuoneissa, eli niin sanotuissa puhtaissa tiloissa. Useimmiten ne sijaitsevat talon ulkoseinissä. Sauna saattaa olla poikkeus, kiukaan alta voi löytyä raitisilmaventtiili.
 • Eihän korvausilmaventtiilejä ole tukittu?
  Joskus seinillä olevat venttiilit on saatettu jopa tapetoida umpeen tai tukkia muulla tavalla varsinkin talvisin mahdollisen vedon takia. Tarkastathan asian kodissasi. Tukkiminen johtaa huonompaan tilanteeseen, kun korvaava ilmaa saattaa pyrkiä tulemaan ns. epäterveellisiä reittejä pitkin ja/tai hormit alkavat toimimaan väärinpäin.
 • Onko korvausilmaventtiileissä suodatus ja ovatko ne puhtaat?
  Suodattimet poistavat korvausilmasta mm. liikenteen pienhiukkasia ja siitepölyä. Ja jotta ilmaa tulisi suodatettuna riittävästi, tulisi suodattimet vaihtaa pari kertaa vuodessa. Milloin ne on viimeksi vaihdettu asunnossasi?

Mikäli nämä kaikki ovat kunnossa, voit olla huoletta. Lopulta painovoimaisessa kiinteistössä ilman vaihtumiseen vaikuttaa merkittävästi vallitseva sää. Talvella ilma kiertää paremmin, lämpimällä säällä ja matalapaineella ilman liikkuminen on verkkaisempaa.

Luonnonolosuhteitakin pystytään kampittamaan vedonparantajilla, millä saadaan painovoimaiseen kiinteistöön toimivampi ilmanvaihto. Lisäksi säännöllinen puhdistaminen parantaa hormien toimivuutta ja perusteellinen hormikartoitus antaa pohjaa toimenpidesuunnitelmalle, jolla ilmavaihtoa voidaan kokonaisvaltaisesti parantaa.

Cervin asentamat vedonparantajat painovoimaisen kiinteistön katolla.
Vedonparantajat katolla lisäävät poistoilmanvaihtohormien imua ja tehostavat sisäilman vaihtuvuutta painovoimaisessa kiinteistössä.

 

Ota yhteyttä

Pyrimme ymmärtämään aina aidosti asiakkaan tarpeet ja tuomaan juuri niihin sopivat ilmanvaihtoratkaisut ja -palvelut. Ota yhteyttä, niin tutkitaan ja hoidetaan homma!

Ota yhteyttä

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Puhdas sisäilma

Uutisvirta

7.6.2024

Haastavat sisäolosuhteet vaativat asiantuntevaa huoltoa ympäri vuoden

Case: Merikeskus Vellamo, Kotka Merikeskus Vellamo, Kotkan Kantasataman ikoninen rakennus, tarjoaa kävijöilleen kiehtovia museonäyttelyitä ja monipuolisia tiloja tapahtumille ja kokouksille. Cervi ja Kylmähuolto Miikkulainen vastaavat keskuksen ilmanvaihdosta ja jäähdytyksestä, varmistaen optimaalisen ilmankosteuden ja lämpötilan herkille museoesineille ympäri vuoden. Rakennuksen ominaisuudet Upea Merikeskus Vellamo sijaitsee meren rannalla Kotkan perinteikkäässä ja uudistuvassa Kantasatamassa. Vuodesta 2008 toimineen rakennuksen […]

4.1.2024

Pakkassään ilmanvaihto: Säästä energiaa oikeilla käytännöillä

Ilmanvaihto on yksi kiinteistöjen merkittävimpiä energian kuluttajia, ja kovilla talvipakkasilla lämmitykseen kuluvan sähkön määrä nousee huomattavasti. Tällöin erilaiset kotikonstit sähkön säästöön ovat monelle tervetulleita. Tässä alkuvuoden pakkasiin muutama tärkeän vinkki, jotka on hyvä pitää mielessä myös hyisevillä keleillä. 1. Ilmanvaihtoventtiileitä ei saa koskaan tukkia tai sulkea, tällä on kiinteistölle vakavia ja kauaskantoisia seurannaisvaikutuksia. On hyvä […]

22.11.2023

Ilmasta asiaa: Mitä tarkoittaa syrjäyttävä ilmanvaihto?

Mitä tarkoittaa syrjäyttävä ilmanvaihto, millaisiin kohteisiin se sopii ja mitkä ovat sen olennaisimmat hyödyt? Kun puhumme syrjäyttävästä ilmanvaihdosta, tarkoitamme nykyään koneellisen ilmanvaihdon menetelmä, missä ilmaa tuodaan tilaan lattian tasossa, hallitusti ja pienellä nopeudella. Samalla ilma suodatetaan ja lämmitetään ennen kuin se leviää huoneistoon. Tuloilman lämpötila on aina alhaisempi kuin huonelämpötila, jolloin kylmempi tuloilma leviää lattiatasossa. […]