Ilmanvaihdon määräaikaishuoltojen väli on usein liian pitkä: välissä tehty ”kevythuolto” korjaa asian
Kun ilmanvaihdon huoltoja tehdään määräaikaishuoltojen välissäkin, tavoite on pitää rakennuksen ilmanvaihdon suorituskyky mahdollisimman hyvänä – jatkuvasti. Käytäntö on osoittanut, että jos koko järjestelmän kattava huolto tehdään 7–10 vuoden välein, huoltojen välinen aika on toiminnan kannalta aivan liian pitkä.
Koko järjestelmää ei kuitenkaan välttämättä aina tarvitse puhdistaa. Joskus riittää, että puhdistetaan vain tietty osa ilmanvaihtojärjestelmästä eli noudatetaan tarpeeseen perustuvaa huoltoa. Samalla tavalla autostakin vaihdetaan usein vain moottoriöljy.
Ilmanvaihdon kevyemmässä huollossa huolletaan puhaltimet, jotka ovat järjestelmän sydän. Niiden lisäksi tarkistetaan ja säädetään venttiilit, jotka ovat järjestelmän haavoittuvimmat osat.
Rakennusten ilmanvaihtojärjestelmät ovat uniikkeja, sillä ilmanvaihtokanavat ovat eripituisia. On myös otettava huomioon talon asukkaiden elämäntavat eli selvitettävä, miten kiinteistöjä käytetään ja kuinka suurelle rasitukselle ilmanvaihto altistuu. Asuuko talossa paljon iäkkäitä ihmisiä vai kenties lapsiperheitä? Näillä kaikilla on vaikutusta ilmanvaihtojärjestelmän toimivuuteen pitkien määräaikaishuoltojen välisenä aikana.
Jotta järjestelmä toimii aina parhaalla mahdollisella tavalla, suosittelemme 3–5 vuoden välein tehtäväksi kevyempää huoltoa – tarpeeseen perustuen