Cervin ja Entoksen syksyllä 2018 lanseeraama TopAir-älypuhallin on herättänyt suurta kiinnostusta: puhaltimia asennetaan jo useita viikoittain.
Antureilla ohjattu älypuhallin säätää ilmanvaihdon todellisen tarpeen mukaan ja parantaa merkittävästi asumisviihtyvyyttä ja säästää energiaa. Samalla sisäilman laatu paranee.
Miten TopAir älypuhallin toimii?
Älypuhallin käy aina vähintään perusteholla ja täyttää rakennusmääräyskokoelman vähimmäisvaatimukset. Sen toiminta perustuu tarpeenmukaiseen ilmanvaihtoon.
Tarpeenmukaisessa ilmanvaihdossa puhaltimeen on asennettu anturit, jotka mittaavat poistuvasta ilmavirrasta muun muassa hiilidioksidin määrän, kosteuden, lämpötilan ja ilmamäärät. Myös VOC-anturi kuuluu optiona valikoimaan.
Kun älypuhaltimeen kuuluvat anturit havaitsevat, että jokin raja-arvo muuttuu, puhallin lisää automaattisesti ja portaattomasti käyntinopeutta, kunnes pitoisuus taas sallii käyntinopeuden laskemisen takaisin perusteholle.
Asumisviihtyisyys paranee, kun vetoisuus sisätilassa vähenee. Äänimaailmasta tulee miellyttävämpi, kun puhaltimen ei tarvitse enää toimia tarpeettomasti täysteholla.
Myös sisäilman laatu paranee niissä kiinteistöissä, joissa korvausilman määrä on riittämätön ja joissa ilma on hakeutunut alipaineen takia epäterveellisiä reittejä asuntoihin.
Kun samalla lämmityksen tarve vähenee, saavutetaan merkittävää säästöä. Säästöä syntyy, kun asuntoja ei turhaan huuhdella kylmällä ulkoilmalla kello-ohjatun täystehon jäädessä pois.
Koska puhallin on yhteydessä verkkoon, on myös mahdolliset huoltotoimenpiteet mahdollista hoitaa automaattisella huoltokutsulla. Kone yksinkertaisesti ilmoittaa huoltoon, että jokin raja-arvo on ylittynyt -tai alittunut. Tällöin apu saadaan paikalle usein ennen kuin asukkaat ovat edes ongelmaa havainneet.