Lämmityskauden alkaessa sisäilman laatu puhuttaa jälleen. Ihmiset viettävät enemmän aikaa sisätiloissa, jolloin sisäilman kuivuus, tunkkaisuus tai veto voivat aiheuttaa mielipahaa ja vaikuttaa jopa terveyteen.
Tässä vaiheessa onkin hyvä muistaa kiinteistöjen ilmanvaihtolaitteiden suodatinvaihdot sekä järjestelmän käyttökunnon tarkistus (mm. pellit talvi asentoon). Näin ulkoilman pölyt ja pienhiukkaset eivät pääse sisälle ja energiahukka on maltillinen.
Asuinviihtyvyyttä voidaan parantaa ja saada lämmityskustannuksia alas myös asentamalla kiinteistön ilmanvaihdon tarpeisiin mukautuvat älypuhaltimet. Siinä järjestelmän automatiikka säätää ilmanvaihdon tehoa automaattisesti sisäilman lämpötilan, hiilidioksidipitoisuuden, kosteuden tai muun kuormitusta aiheuttavan mukaan. Vedon tunne asunnoissa vähenee, ilmanvaihdosta johtuva melu vaimenee ja saavutetaan huomattava energiansäästö.
Toimitilapuolella samat ominaisuudet saadaan aikaiseksi tulo-poistoilmanvaihtolaitteisiin suunnitelluilla älypuhaltimilla.
Entä jos sisäilman laadusta ei päästä taloyhtiössä yhteisymmärrykseen?
Joskus taloyhtiöissä on eriäviä näkemyksiä siitä, onko kiinteistön sisäilma hyvää ja laadukasta vai ei. Eri ihmisillä on eriasteinen ”sisäilman kipukynnys”. Tällöin sisäilman laadun mittaamiseen kannattaa ottaa asiantuntija avuksi.
Asiantuntijan kanssa on hyvä keskustella siitäkin, jos osa asukkaista tuulettaa jatkuvasti. Painovoimaisen ilmanvaihdon talossa lämpöä menee tällöin hukkaan. Hetkellinen läpituuletus on hyväksyttävää.
Pitäisikö teillä sisäilman laatua mitata tai haluatko kuulla lisää älypuhaltimista?