Tutkimus: Asunnon energialuokka kiinnostaa, mutta ilmanvaihtoratkaisun päivittäminen koetaan kalliiksi

Kodin energialuokan vaikutus kulutukseen kiinnostaa suomalaisia. Cervin suuren sisäilmatutkimuksen mukaan jopa 53 % suomalaisista kertoo kiinnittävänsä huomiota asunnon energialuokkaan uutta kotia etsiessä. Vaikka modernit ilmanvaihtoratkaisut säästävät pitkässä juoksussa merkittävästi energiaa, moni kokee silti ilmanvaihtoratkaisun päivittämisen uuteen kalliiksi.

Ilmanvaihdon käyttämä energia ja kodin lämmityskustannukset ovat merkittävä osa suomalaisten kotitalouksien menoja. Keskimäärin jopa yli puolet energiankulutuksesta kuluu kodin lämmityskustannuksiin.

Suomalaiset ovatkin ainakin osittain valveutuneita kodin energialuokan vaikutuksista kulutukseen. Cervin tutkimuksen mukaan yli puolet suomalaisista kiinnittää huomiota asunnon energialuokkaan uutta kotia etsiessään. Energialuokka kiinnostaa tutkimukseen osallistuneita melko tasaisesti tämänhetkisestä asumismuodosta riippumatta.

Ilmanvaihtoratkaisun uusiminen kannattaa myös taloudellisesti

Vaikka kodin energialuokka kiinnostaa suurinta osaa suomalaisista, koettiin ilmanvaihtoratkaisun päivittäminen uuteen kuitenkin usein kalliiksi. 69 % vastaajista oli täysin tai jonkin verran samaa mieltä siitä, että päivittäminen on kallista.

Yleisistä käsityksistä poiketen, ilmanvaihdon uusiminen ei kuitenkaan ole kustannuksiltaan esimerkiksi putkiremontin kaltainen asuinkiinteistön suurremontti. Aikansa eläneen ilmanvaihtoratkaisun päivittäminen uuteen kannattaa sekä sisäilman laadun että kustannusten kannalta. Modernit tarpeenmukaiset ilmanvaihtoratkaisut säästävät merkittävästi energiaa.

Älykäs ilmanvaihto mahdollistaa tarpeenmukaisen ilmanvaihdon kodeissa, toimistoissa ja julkisissa tiloissa. Järjestelmä ohjaa puhdasta sisäilmaa sinne, missä sitä tarvitaan, ja puolestaan laskea tehoa siellä, missä optimaaliseen ilman vaihtumiseen riittää pienempikin teho, Cervin toimitusjohtaja Petri Valve kertoo.

Älykkäällä tarpeenmukaisella ilmanvaihdolla voidaan taata myös se, että virusriskin minimoimiseksi tehostettu ilmanvaihto säilyy optimaalisena eikä aiheuta liiallisen ilmanvaihdon ongelmia.

Energiakustannuksissa voi säästää merkittävästi myös esimerkiksi huonelämpötilaa hieman laskemalla. Etenkin makuuhuoneissa sopiva lämpötila on muuta asuntoa alhaisempi.

Lue lisää Cervin suuresta sisäilmatutkimuksesta ja lataa tutkimusraportti kokonaisuudessa täältä

 

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Energiansäästö Uutinen

Uutisvirta

19.11.2024

Nuoremman polven konkari Niilo Mäkinen on nimitetty SKLL:n hallitukseen

Olemme iloisia ilmoittaessamme, että Suomen Kylmäliikkeiden Liitto ry on valinnut Kylmäset Oy toimitusjohtajan Niilo Mäkisen ensi vuonna hallitukseensa. Tämä nimitys vahvistaa Cervi Groupin sitoutumista kylmäalan kehittämiseen ja yhteistyöhön koko toimialan kanssa. Niilon asiantuntemus ja intohimo alaa kohtaan luovat erinomaisen pohjan alan edistämiseen ja kestävien ratkaisujen löytämiseen yhdessä muiden ammattilaisten kanssa. Niilo kommentoi nimitystään seuraavasti: ”Oli […]

3.10.2024

Ekolämpönen Oy liittyy Cervi Groupiin ja täydentää Cervin energiatehokkaan olosuhdetekniikan asiantuntijuutta. 

Ekolämpönen Oy liittyy Cervi Groupiin ja tuo vahvistusta Cervin olosuhdetekniikan asiantuntijuuteen. Etelä-Suomessa toimiva Ekolämpönen on erikoistunut energiatehokkaisiin ratkaisuihin, erityisesti maalämmön ja poistoilman lämmöntalteenoton yhdistämiseen taloyhtiöille ja liike- ja toimitiloille. 

25.9.2024

Opiskelut alkoivat, mutta ne eivät tarjoa ratkaisua ilmanvaihto- ja kylmäalan osaajapulaan – Cervi: “Jatkuvasti kasvavalle kylmäpuolelle ei tahdo löytyä opettajia”

Osaajapula on ilmanvaihto- ja kylmäalalla yleinen ongelma, jota alan nykyiset opintojen aloituspaikat eivät paikkaa. Samalla rakennusalan huonon suhdanteen vuoksi potentiaalisia alanvaihtajia olisi tarjolla, mutta aikuiskoulutustuen lakkauttaminen hankaloittaa uudelleen kouluttautumista. Miten tämä käytännössä näkyy?