Sisäilman laatu on entistä tärkeämpää

Poimi talteen vinkit raikkaampaan sisäilmaan

Sisäilmalla on merkittävää vaikutusta yksilön terveyteen, viihtyvyyteen ja jaksamiseen. Vietämme jopa 90 % ajastamme sisätiloissa ja kotona siitä huomattavan osan. Ilmanvaihto voikin olla ajoittain kovalla koetuksella, eikä täytä kaikkia hyvän sisäilman edellytyksiä. Kokosimme asiantuntijan vinkit siihen, miten kodin sisäilmaan voi itse vaikuttaa ja näin tehostaa omaa hyvinvointia. 

Hengittämällämme ilmalla on merkittävä yhteys hyvinvointiimme. Etätöiden yleistyttyä vietämme poikkeuksellisen paljon aikaa kotona ja ilmanvaihdon tarkoituksenmukainen toimivuus on syytä varmistaa. Hengittäessä, tuotamme ilmaan hiilidioksidia, minkä tilalle on saatava riittävästi raitista ja suodatettua ilmaa kaikkina vuorokauden aikoina. Hiilidioksidi liian suurina pitoisuuksina aiheuttaa väsymystä, päänsärkyä ja vetämätöntä oloa. 

– Ilmanvaihdolle on haaste, että aikaa vietetään kotona lähes ympäri vuorokauden ja koko perheen voimin. Poikkeustilan aikana oli erityisen tärkeää huolehtia siitä, että kodin ilmanvaihto on kunnossa ja on sitä edelleen. Osa asioista on ammattilaisen vastuulla, mutta myös itse voi tehdä paljon, Cervin olosuhdetekniikan ja ilmanvaihdon erikoisasiantuntija Petri Valve sanoo. 

Talon sisäilman olisi hyvä vaihtua parin tunnin välein. Energiansäästön, vedon tunteen tai muun syyn vuoksi moni kuitenkin kytkee ilmanvaihdon pienemmälle tai sulkee korvausilmaventtiilit, jolloin ilmanvaihto häiriintyy eikä ilma vaihdu riittävän usein. 

– Kotona kannattaa käydä säädöt läpi ja tarkistaa, että ilmanvaihto on asianmukaisesti päällä. Korvausilmaventtiilit löytyvät kotoa usein ikkunan karmista tai sen lähettyviltä.  Asunnoissa, joissa on koneellinen tulo-poistojärjestelmä (LTO), sisäilma tulee huoneista löytyvän venttiilin kautta. Taloyhtiön vastuulla on huolehtia, että näissä ovat suodattimet ja tiivisteet kunnossa ja että suodattimet vaihdetaan kahdesti vuodessa. Kuntotarkastuksen ja painesuhteiden mittaukset voi ammattilainen tehdä useimmiten ilmankin, että tarvitsee mennä huoneistoihin sisälle, Valve jatkaa. 

Cervin vinkit hyvään sisäilmaan – avaa tästä pdf

  1. Poistoilmanvaihto päälle. 
    Huolehdi siitä, että poistoilmanvaihto on koko ajan päällä. Vedon ehkäisemiseksi moni kääntää venttiilit kiinni, jolloin kodin ilmanvaihto häiriintyy. 
  2. Siivoa säännöllisesti.
    Imuroi ja pyyhi tasot pölystä ja muusta liasta. Pesuaineilla lika irtoaa tehokkaasti, mutta älä käytä aineita liikaa. Vältä aineita, jotka sisältävät ärsyttäviä ainesosia tai voimakkaita tuoksuja.  
  3. Säädä kodin sisälämpötila 20–22 asteeseen.
    Makuuhuoneessa lämpötila voi olla hieman tätäkin alhaisempi. Alhaisempi sisälämpötila on myös energiatehokkaampi. 
  4. Varmista, että suodattimet vaihdetaan säännöllisesti.
    Puhtaat ja laadukkaat suodattimet pitävät tuloilman raikkaana. Pääasia, että suodattimet vaihdetaan säännöllisen rytmin mukaisesti. Suositus suodattimien vaihdolle on kaksi kertaa vuodessa. Taloyhtiöissä ilmanvaihdon suodattimien vaihto kuuluu Kiinteistöliiton vastuunjakotaulukon suositusten mukaan taloyhtiölle. 
  5. Tarkistuta LTO-laitteen kunto. 
    Energian säästämiseksi useissa taloissa käytetään nykyään lämmöntalteenottojärjestelmää (LTO). Mikäli LTO-laitteessa on vuotoja, pienhiukkaset kulkeutuvat helposti takaisin huoneilmaan. Laitteen painesuhteiden ja tiivisteiden tarkistaminen on tehtävä asiantuntevan henkilön toimesta.  
  6. Tarkkaile ilmankosteutta
    Etenkin talvikuukausina ja jos kodissasi on koneellinen ilmanvaihto, on hyvä kevyesti kostuttaa ilmaa. Käytä kuitenkin ilmankostuttimia maltilla, sillä liika kosteus voi kertyä rakenteisiin. Sopiva huoneilman suhteellinen kosteus on talviaikaan 20–40 %.
  7. Minimoi vedon tunne.
    Vedon tunnetta syntyy, kun iho jäähtyy paikallisesti. Vedon tunnetta voidaan vähentää ilmanvaihdon säädöillä ja hallitulla koneellisella ilmanvaihdolla. Vetoisuutta pienentämällä myös huoneen lämpötilaa voidaan laskea, mikä taas laskee lämmitysenergian kulutusta.  
  8. Kiinnitä huomiota materiaalivalintoihin.
    M1-luokitus takaa turvalliset ja päästöttömät materiaalit, joista haihtuu mahdollisimman vähän mitään yhdisteitä huonetilaan. Huomioi tämä esimerkiksi maalia valittaessa. Luokitus koskee nykyään myös pehmustamattomia kalusteita.  
  9. Tilaa ammattilainen puhdistamaan ilmanvaihtokanavat vähintään 7 vuoden välein 
    Samalla ammattilainen tarkastaa koneellisen ilmanvaihdon riittävän tehon ja tekee tarvittaessa muita huoltotöitä. Puhtaat ilmanvaihtokanavat näkyvät sisäilman laadun lisäksi myös pienempänä energian kulutuksena. 

 

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Puhdas sisäilma

Uutisvirta

22.11.2024

Mikä on korvausilma ja miksi se on tärkeää?

Puutteellinen korvausilma aiheuttaa vedon tunnetta, alipainetta ja ilmanlaadun heikkenemistä. Lue mitkä ovat merkkejä puutteellisesta korvausilmasta ja lataa käytännön vinkit sen lisäämiseksi.

23.8.2024

Koneellisen poistoilmanvaihdon huolto taloyhtiöissä

Koneellisen poistoilmanvaihdon perusteet taloyhtiössä Koneellinen poistoilmanvaihto on tuttu näky 1970-luvun jälkeen rakennetuissa kerrostaloissa ja taloyhtiöissä. Tämän tyyppiset järjestelmät ovat pitäneet vuosikymmeniä huolen siitä, että käryt ja käytetty ilma poistuu tehokkaasti huoneistoista. Järjestelmän toimivuuden kannalta on kuitenkin syytä kiinnittää erityishuomiota riittävän korvausilman saantiin. Jotta asukkailla on mahdollisuus hengittää raikasta ilmaa tulee riittävä määrä korvausilmaa virrata sisään […]

2.8.2024

Hormikartoitus ja puhdistus on tehokas huoltotoimenpide historiallisessa rakennuksessa

Case: Bostads Ab Norra Kajen 10, Pohjoisranta 10:ssä tilasi Cerviltä kattavan hormikartoituksen ja puhdistuksen vanhalle rakennukselleen, jossa oli haasteita hormien ja ilmanvaihdon suhteen.