Jumbossa hyödynnetään kierrätysenergiaa – lämmön talteentotto keskeisessä roolissa

Kun neliöitä on kesällä viilennettävänä ja talvella lämmitettävänä yli 140 000 on tarkkaan mietittävä, tehdäänkö kaikki voitava energian säästämiseksi. Rakennuksissa käytetään lähes 40 prosenttia kaikesta Suomessa kulutettavasta energiasta ja ne aiheuttavat yli 30 prosenttia kaikista päästöistä. Ympäristön kannalta kiinteistöjen vastuullinen toiminta hiilidioksidipäästöjen pienentämisessä on erittäin tärkeää, samalla on mahdollisuus leikata energiakuluja. Kauppakeskus Jumbossa asia on ratkaistu hyödyntämällä kierrätysenergiaa.

Vihreät arvot ja kierrätysenergiaa – siitä se ajatus lähti

Valtaosa kiinteistöjen päästöistä syntyy niiden käytön aikaisesta energiankulutuksesta.

Ympäristökuormituksen vähentäminen ja ilmastonmuutoksen hillintä ovat tärkeä osa kiinteistön omistajien yritysvastuullisuustoimintaa. Jumbossakin aloite projektiin tuli kiinteistön omistajataholta.

”Tutkimme yhdessä Granlundin kanssa eri tapoja toteuttaa energiatehokkuushanke. Muun muassa aurinkoenergia oli pitkään vaihtoehtona, mutta esiselvitysten ja laskelmien jälkeen päädyimme lämpöpumppuprojektiin”, kertoo Kauppakeskus Jumbon kiinteistöpäällikkö Hannu Hirvonen.

”Kartoituksella havaittiin sopivat parannuskohteet ja lähdettiin suunnittelemaan kokonaisuutta. Vihreät arvot ja kierrätysenergiaa – siitä se ajatus lähti”, kertoo projektijohtaja Jussi Saarinen Granlundilta.

Jumbossa uudet lämpöpumput keräävät kaupan kylmälaitteiden lauhdutuslämpöä talteen, jonka lisäksi kohteessa hyödynnetään poistoilmanvaihdon lämmöntalteenottoa. Kerättyä lämpöä käytetään kauppakeskuksen iv-verkoston ja sitä kautta tilojen lämmitykseen. Energiatehokkuushankkeeseen kuului lisäksi käyttövettä lämmittävän pienemmän lämpöpumpun asennus. 

Tavoitteena on kiinteistön lämmönkulutuksen laskeminen, jota pystytään toteuttamaan ottamalla talteen päivittäistavaramarkettien kylmälaitteiden hukkalämpö talteen lämpöpumpuilla.

”Jo nyt näemme, miten otamme satoja kilowatteja jatkuvasti lämpöenergiaa talteen”, toteaa Hirvonen.  ”Näyttää siltä, että tavoitteet tulevat toteutumaan”, vahvistaa Saarinen.

Jumbon energiankierrätysjärjestelmä on valmistuessaan Suomen suurin, ja lämpöpumput tuottavat talvisin lämpöä 700 kilowattitunnin keskiteholla. Laskelmien mukaan energiankierrätysjärjestelmä tulee kattamaan 75 prosenttia kauppakeskuksen energiantarpeesta, kerrotaan SKOL teknologiateollisuuden artikkelissa.

Lämmöntalteenotto osana energiatehokkuushanketta

Cervi tuli mukaan projektiin normaalin kilpailutuksen kautta, kokeneen IV-urakoitsijan roolissa. Kauppakeskuksella oli suora urakkasopimus Cervin kanssa ilmanvaihdon osalta. Kyseessä oli mittava, puoli vuotta kestänyt hanke, jonka aikana Cervi uusi tuloilmakoneiden patterit, asensi kiinteistön vesikatolle ilmanvaihtolaitteiston erillispoistoihin yhteensä seitsemän huippuimuria lämmöntalteenottoon ja teki tarvittavat kanavamuutokset.

”Projektin alussa oli pientä viivettä laitesaatavuudesta johtuen, mutta sen jälkeen homma rullasi ammattimaisesti niin työnjohdossa kuin kentälläkin”, kiittelee Hirvonen.

”On hienoa, että saimme olla mukana tässä energiatehokkuushankkeessa ja edistää kiinteistön energiansäästötavoitteita ja samalla tuoda asiakkaalle kustannussäästöjä”, summaa Cervin projektipäällikkö Tomi Nikkonen.

Energiatehokkuushankkeen kokonaissuunnittelusta ja projektinjohdosta vastasi Granlund. Cervin IV-töiden lisäksi projektin sähköurakoinnista vastasi Adamax Oy ja putkitöistä Metalli ja LVI Lundgren Oy. Hankkeen tilaaja-asiakkaana oli Kiinteistö Oy Vantaanportin kiinteistökeskus, jonka omistajina ovat kaksi suurta vakuutusyhtiötä Keskinäinen Työeläkevakuutusyhtiö Elo ja Varma sekä Kesko ja HOK-Elanto.

Kauppakeskus Jumbossa hyödynnetään lämmöntalteenotolla kierrätysenergiaa

*lähteet ROTI2021 raportti ja Rakennusteollisuus ry

 

Ota yhteyttä

Cervi on täyden palvelun ilmanvaihtoalan yritys. Siihen kuuluu luonnollisesti myös, että olemme täällä asiakkaitamme varten. Vastaamme siitä, että rakennuksissa on hyvä sisäilman laatu ja korvausilma on puhdasta. Oli tarpeesi tai toiveesi mikä tahansa, me haluamme kuulla sen.

Ota yhteyttä

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Energiansäästö Modernisointi Referenssi

Uutisvirta

14.3.2023

Ovatko kiinteistöt jo myöhästymässä ilmasto- ja energiatavoitteista? Jääkö säästöt saavuttamatta?

Kiinteistöjen vaikutus ilmastonmuutokseen on merkittävä: arviolta kolmannes globaaleista kasvihuonekaasupäästöistä syntyy rakennusalalla. Nyt alkaa olla viimeisiä aikoja hyvittää kiinteistöistä aiheutuvia ilmastosyntejä ja samalla säästää energiaa. Ilmaston lämpeneminen ja sen vaikutus sään ääri-ilmiöiden yleistymiseen aiheuttavat suurta rasitusta kiinteistöjen rakenteille ja sisäolosuhteille. Yksi tuntuvimmista muutoksista ovat Suomessakin lisääntyvät hellejaksot, jotka vaikeuttavat rakennusten sisälämpötilojen hallintaa. Rakenteiden lisäksi ilmanvaihto ja […]

7.10.2022

Arvotalon asukkaille raikkaampaa sisäilmaa ilmanvaihtoremontilla

Vanhat painovoimaiset talot ovat aina erilaisia ja ne vaativat asiantuntevaa huomiota. Kun korjausurakkan suunnittelu ja toteutus saadaan toimimaan saumattomasti, painovoimainenkin rakennus saadaan täyttämään tämän päivän vaatimukset.

4.10.2022

Ilmanvaihdon säätö ja tasapainotus – Helppo ja nopea keino energiansäästöön

Energiansäästö on jo pidemmän aikaa ollut kiinteistöalla kärkiaiheita sekä ilmastollisista että kustannussyistä. Tasapainottamalla ilmanvaihto suunnitelmien mukaiseksi voidaan säästää kiinteistön lämmitystarpeessa ja käyttää kertyvää säästöä johonkin muuhun.

Bureau veritas

bureau veritas