Jumbossa hyödynnetään kierrätysenergiaa – lämmön talteentotto keskeisessä roolissa

Kun neliöitä on kesällä viilennettävänä ja talvella lämmitettävänä yli 140 000 on tarkkaan mietittävä, tehdäänkö kaikki voitava energian säästämiseksi. Rakennuksissa käytetään lähes 40 prosenttia kaikesta Suomessa kulutettavasta energiasta ja ne aiheuttavat yli 30 prosenttia kaikista päästöistä. Ympäristön kannalta kiinteistöjen vastuullinen toiminta hiilidioksidipäästöjen pienentämisessä on erittäin tärkeää, samalla on mahdollisuus leikata energiakuluja. Kauppakeskus Jumbossa asia on ratkaistu hyödyntämällä kierrätysenergiaa.

Vihreät arvot ja kierrätysenergiaa – siitä se ajatus lähti

Valtaosa kiinteistöjen päästöistä syntyy niiden käytön aikaisesta energiankulutuksesta.

Ympäristökuormituksen vähentäminen ja ilmastonmuutoksen hillintä ovat tärkeä osa kiinteistön omistajien yritysvastuullisuustoimintaa. Jumbossakin aloite projektiin tuli kiinteistön omistajataholta.

”Tutkimme yhdessä Granlundin kanssa eri tapoja toteuttaa energiatehokkuushanke. Muun muassa aurinkoenergia oli pitkään vaihtoehtona, mutta esiselvitysten ja laskelmien jälkeen päädyimme lämpöpumppuprojektiin”, kertoo Kauppakeskus Jumbon kiinteistöpäällikkö Hannu Hirvonen.

”Kartoituksella havaittiin sopivat parannuskohteet ja lähdettiin suunnittelemaan kokonaisuutta. Vihreät arvot ja kierrätysenergiaa – siitä se ajatus lähti”, kertoo projektijohtaja Jussi Saarinen Granlundilta.

Jumbossa uudet lämpöpumput keräävät kaupan kylmälaitteiden lauhdutuslämpöä talteen, jonka lisäksi kohteessa hyödynnetään poistoilmanvaihdon lämmöntalteenottoa. Kerättyä lämpöä käytetään kauppakeskuksen iv-verkoston ja sitä kautta tilojen lämmitykseen. Energiatehokkuushankkeeseen kuului lisäksi käyttövettä lämmittävän pienemmän lämpöpumpun asennus. 

Tavoitteena on kiinteistön lämmönkulutuksen laskeminen, jota pystytään toteuttamaan ottamalla talteen päivittäistavaramarkettien kylmälaitteiden hukkalämpö talteen lämpöpumpuilla.

”Jo nyt näemme, miten otamme satoja kilowatteja jatkuvasti lämpöenergiaa talteen”, toteaa Hirvonen.  ”Näyttää siltä, että tavoitteet tulevat toteutumaan”, vahvistaa Saarinen.

Jumbon energiankierrätysjärjestelmä on valmistuessaan Suomen suurin, ja lämpöpumput tuottavat talvisin lämpöä 700 kilowattitunnin keskiteholla. Laskelmien mukaan energiankierrätysjärjestelmä tulee kattamaan 75 prosenttia kauppakeskuksen energiantarpeesta, kerrotaan SKOL teknologiateollisuuden artikkelissa.

Lämmöntalteenotto osana energiatehokkuushanketta

Cervi tuli mukaan projektiin normaalin kilpailutuksen kautta, kokeneen IV-urakoitsijan roolissa. Kauppakeskuksella oli suora urakkasopimus Cervin kanssa ilmanvaihdon osalta. Kyseessä oli mittava, puoli vuotta kestänyt hanke, jonka aikana Cervi uusi tuloilmakoneiden patterit, asensi kiinteistön vesikatolle ilmanvaihtolaitteiston erillispoistoihin yhteensä seitsemän huippuimuria lämmöntalteenottoon ja teki tarvittavat kanavamuutokset.

”Projektin alussa oli pientä viivettä laitesaatavuudesta johtuen, mutta sen jälkeen homma rullasi ammattimaisesti niin työnjohdossa kuin kentälläkin”, kiittelee Hirvonen.

”On hienoa, että saimme olla mukana tässä energiatehokkuushankkeessa ja edistää kiinteistön energiansäästötavoitteita ja samalla tuoda asiakkaalle kustannussäästöjä”, summaa Cervin projektipäällikkö Tomi Nikkonen.

Energiatehokkuushankkeen kokonaissuunnittelusta ja projektinjohdosta vastasi Granlund. Cervin IV-töiden lisäksi projektin sähköurakoinnista vastasi Adamax Oy ja putkitöistä Metalli ja LVI Lundgren Oy. Hankkeen tilaaja-asiakkaana oli Kiinteistö Oy Vantaanportin kiinteistökeskus, jonka omistajina ovat kaksi suurta vakuutusyhtiötä Keskinäinen Työeläkevakuutusyhtiö Elo ja Varma sekä Kesko ja HOK-Elanto.

Kauppakeskus Jumbossa hyödynnetään lämmöntalteenotolla kierrätysenergiaa

*lähteet ROTI2021 raportti ja Rakennusteollisuus ry

 

Ota yhteyttä

Cervi on täyden palvelun ilmanvaihtoalan yritys. Siihen kuuluu luonnollisesti myös, että olemme täällä asiakkaitamme varten. Vastaamme siitä, että rakennuksissa on hyvä sisäilman laatu ja korvausilma on puhdasta. Oli tarpeesi tai toiveesi mikä tahansa, me haluamme kuulla sen.

Ota yhteyttä

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Energiansäästö Modernisointi Referenssi

Uutisvirta

26.9.2023

Säännöllinen vuosihuolto pitää oppilaitoksen kylmälaitteet kunnossa

Case: Mercuria Vantaan Martinlaaksossa sijaitseva Mercuria on laaja oppilaitos monipuolisine tiloineen ja tuhansine opiskelijoineen. Koulun arki on vilkasta, ja sen tilojen kylmälaitteet ovat olennainen osa päivittäistä toimintaa. Kuinka Mercuria pitää kylmälaitteensa kunnossa ja varmistaa, että ne toimivat moitteettomasti? Tutustu tarinaan säännöllisestä vuosihuollosta, yhteistyöstä Cervin kanssa ja kestävän kehityksen näkökulmasta. Vantaan Martinlaaksossa sijaitsevassa Mercuriassa on neliöitä […]

25.4.2023

Painovoimainen ilmanvaihto on villi länsi

Kantakaupunkien kalleimmissa neliöissä asuvien sisäilma on yleisesti maan huonointa – määräysten puolesta painovoimaista ilmanvaihtoa ei säädellä tai valvota Etenkin kantakaupungissa valtaosa kiinteistöistä on rakennettu 1900-luvun alkupuolella tai ennen sitä. Pääsääntöisesti niissä on edelleen sen aikainen, eli painovoimainen ilmanvaihto. Nykykäsitysten mukaan painovoimaista ilmanvaihtoa ei oikeastaan edes pidetä ilmanvaihtona, sillä sen toimivuus vaihtelee huomattavasti esimerkiksi kiinteistön kunnon, […]

13.4.2023

Painovoimaisen kiinteistön ilmanvaihdon parantaminen

Painovoimaisen kiinteistön ilmanvaihdon parantaminen voi tuntua haastavalta, mutta siihenkin löytyy fiksummat ratkaisut kuin ikkunasta tuulettaminen. Esimerkiksi mekaaniset vedonparantajat voidaan asentaa ilman suurempia rakennusteknisiä töitä ja vieläpä edullisesti. Tästä hyvänä esimerkkikohteena on 1960-luvulla rakennettu Asunto-osakeyhtiö Lokkisaarentie Helsingin Vuosaaressa, missä Cervi tehosti kuuden painovoimaisen talon ilmanvaihtoa asentamalla kaikkiin hormeihin Turbovent-vedonparantajat – yhteensä 700 kappaletta!

Bureau veritas

bureau veritas