Jumbossa hyödynnetään kierrätysenergiaa – lämmön talteentotto keskeisessä roolissa

Kun neliöitä on kesällä viilennettävänä ja talvella lämmitettävänä yli 140 000 on tarkkaan mietittävä, tehdäänkö kaikki voitava energian säästämiseksi. Rakennuksissa käytetään lähes 40 prosenttia kaikesta Suomessa kulutettavasta energiasta ja ne aiheuttavat yli 30 prosenttia kaikista päästöistä. Ympäristön kannalta kiinteistöjen vastuullinen toiminta hiilidioksidipäästöjen pienentämisessä on erittäin tärkeää, samalla on mahdollisuus leikata energiakuluja. Kauppakeskus Jumbossa asia on ratkaistu hyödyntämällä kierrätysenergiaa.

Vihreät arvot ja kierrätysenergiaa – siitä se ajatus lähti

Valtaosa kiinteistöjen päästöistä syntyy niiden käytön aikaisesta energiankulutuksesta.

Ympäristökuormituksen vähentäminen ja ilmastonmuutoksen hillintä ovat tärkeä osa kiinteistön omistajien yritysvastuullisuustoimintaa. Jumbossakin aloite projektiin tuli kiinteistön omistajataholta.

”Tutkimme yhdessä Granlundin kanssa eri tapoja toteuttaa energiatehokkuushanke. Muun muassa aurinkoenergia oli pitkään vaihtoehtona, mutta esiselvitysten ja laskelmien jälkeen päädyimme lämpöpumppuprojektiin”, kertoo Kauppakeskus Jumbon kiinteistöpäällikkö Hannu Hirvonen.

”Kartoituksella havaittiin sopivat parannuskohteet ja lähdettiin suunnittelemaan kokonaisuutta. Vihreät arvot ja kierrätysenergiaa – siitä se ajatus lähti”, kertoo projektijohtaja Jussi Saarinen Granlundilta.

Jumbossa uudet lämpöpumput keräävät kaupan kylmälaitteiden lauhdutuslämpöä talteen, jonka lisäksi kohteessa hyödynnetään poistoilmanvaihdon lämmöntalteenottoa. Kerättyä lämpöä käytetään kauppakeskuksen iv-verkoston ja sitä kautta tilojen lämmitykseen. Energiatehokkuushankkeeseen kuului lisäksi käyttövettä lämmittävän pienemmän lämpöpumpun asennus. 

Tavoitteena on kiinteistön lämmönkulutuksen laskeminen, jota pystytään toteuttamaan ottamalla talteen päivittäistavaramarkettien kylmälaitteiden hukkalämpö talteen lämpöpumpuilla.

”Jo nyt näemme, miten otamme satoja kilowatteja jatkuvasti lämpöenergiaa talteen”, toteaa Hirvonen.  ”Näyttää siltä, että tavoitteet tulevat toteutumaan”, vahvistaa Saarinen.

Jumbon energiankierrätysjärjestelmä on valmistuessaan Suomen suurin, ja lämpöpumput tuottavat talvisin lämpöä 700 kilowattitunnin keskiteholla. Laskelmien mukaan energiankierrätysjärjestelmä tulee kattamaan 75 prosenttia kauppakeskuksen energiantarpeesta, kerrotaan SKOL teknologiateollisuuden artikkelissa.

Lämmöntalteenotto osana energiatehokkuushanketta

Cervi tuli mukaan projektiin normaalin kilpailutuksen kautta, kokeneen IV-urakoitsijan roolissa. Kauppakeskuksella oli suora urakkasopimus Cervin kanssa ilmanvaihdon osalta. Kyseessä oli mittava, puoli vuotta kestänyt hanke, jonka aikana Cervi uusi tuloilmakoneiden patterit, asensi kiinteistön vesikatolle ilmanvaihtolaitteiston erillispoistoihin yhteensä seitsemän huippuimuria lämmöntalteenottoon ja teki tarvittavat kanavamuutokset.

”Projektin alussa oli pientä viivettä laitesaatavuudesta johtuen, mutta sen jälkeen homma rullasi ammattimaisesti niin työnjohdossa kuin kentälläkin”, kiittelee Hirvonen.

”On hienoa, että saimme olla mukana tässä energiatehokkuushankkeessa ja edistää kiinteistön energiansäästötavoitteita ja samalla tuoda asiakkaalle kustannussäästöjä”, summaa Cervin projektipäällikkö Tomi Nikkonen.

Energiatehokkuushankkeen kokonaissuunnittelusta ja projektinjohdosta vastasi Granlund. Cervin IV-töiden lisäksi projektin sähköurakoinnista vastasi Adamax Oy ja putkitöistä Metalli ja LVI Lundgren Oy. Hankkeen tilaaja-asiakkaana oli Kiinteistö Oy Vantaanportin kiinteistökeskus, jonka omistajina ovat kaksi suurta vakuutusyhtiötä Keskinäinen Työeläkevakuutusyhtiö Elo ja Varma sekä Kesko ja HOK-Elanto.

Kauppakeskus Jumbossa hyödynnetään lämmöntalteenotolla kierrätysenergiaa

*lähteet ROTI2021 raportti ja Rakennusteollisuus ry

 

Ota yhteyttä

Cervi on täyden palvelun ilmanvaihtoalan yritys. Siihen kuuluu luonnollisesti myös, että olemme täällä asiakkaitamme varten. Vastaamme siitä, että rakennuksissa on hyvä sisäilman laatu ja korvausilma on puhdasta. Oli tarpeesi tai toiveesi mikä tahansa, me haluamme kuulla sen.

Ota yhteyttä

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Energiansäästö Modernisointi Referenssi

Uutisvirta

22.1.2024

Kattava ilmanvaihtoremontti Helsingin Hämeentie 26:ssa: Perinteitä kunnioittaen kohti modernia tekniikkaa

Helsingin Hämeentie 26:ssa tehdään mittavaa perusparannus- ja kehittämishanketta, yli 100-vuotiaassa Asunto Oy Laaksolassa. Kiinteistöä tuodaan perinteitä kunnioittaen kohti modernia tekniikkaa. Kattava urakan yhteydessä kiinteistön talotekniikkaa uudistetaan merkittävästi esimerkiksi ilmanvaihdon osalta. Urakassa hormien sukitus ja korvausilman varmistaminen ovat keskeisessä roolissa.

4.1.2024

Pakkassään ilmanvaihto: Säästä energiaa oikeilla käytännöillä

Ilmanvaihto on yksi kiinteistöjen merkittävimpiä energian kuluttajia, ja kovilla talvipakkasilla lämmitykseen kuluvan sähkön määrä nousee huomattavasti. Tällöin erilaiset kotikonstit sähkön säästöön ovat monelle tervetulleita. Tässä alkuvuoden pakkasiin muutama tärkeän vinkki, jotka on hyvä pitää mielessä myös hyisevillä keleillä. 1. Ilmanvaihtoventtiileitä ei saa koskaan tukkia tai sulkea, tällä on kiinteistölle vakavia ja kauaskantoisia seurannaisvaikutuksia. On hyvä […]

23.11.2023

Taitava kiinteistösijoittaja panostaa sijaintiin, kuntoon ja kestävään ylläpitoon

Kiinteistösijoittaminen vaatii harkittuja päätöksiä, joissa keskeistä ovat sijainti, kunto, ennakoiva huolto ja energiatehokkuus. Kestävät ratkaisut kuten Energiatehokkuus ja asiakastyytyväisyys käsi kädessä