Koska taloyhtiön ilmanvaihtokanavat tulee tarkistaa ja puhdistaa?

Ilmanvaihdon puhdistuksesta, -säädöstä, -mittauksesta ja hormikartoituksista vastaava Cervin Markus Salmela on huolissaan: ”Kaupunkien keskustoissa ja paljon liikennöidyillä alueilla 10 vuotta on ehdottomasti jo liian pitkä väli ilmanvaihtokanavien puhdistukselle.”

Säädökset hämmentää

Aikaisempien määräysten mukaan ilmanvaihtokanavat tuli puhdistaa asuinkiinteistöissä 10 vuoden välein ja julkisissa rakennuksissa 5 vuoden välein. Tänä päivänä vuosiin perustunut puhdistusvelvoite on poistunut mutta sen sijaan velvoitetaan, että ilmanvaihtokanavat tulee tarkistaa säännöllisesti ja puhdistaa aina tarvittaessa.

Puhdistusväliin vaikuttavat muun muassa asuinympäristö, liikenne ja alueen muut päästöt. Näin ollen puhdistus tulee tehdä joissain paikoissa tiheämmin, 5-7 vuoden välein, kun taas joissain puhdistusvälin voi antaa hieman venyä, jos alue muutenkin puhdasta ja kaikki kunnossa. Tällöinkin tarkastusvelvoitteen tulee täyttyä ja se pitää pystyä todentamaan.

”Ilmanvaihtokanaviin kertyvä pöly ja rasva lisäävät kiinteistön palokuormaa. Pöly palaa herkästi ja levittää tulipaloa massiivisesti. Kun pölykuormaa kertyy, niin viimeistään palotarkastaja reagoi siihen. Ilmanvaihtojärjestelmät pitäisi olla suunniteltu niin, että niissä on palopellit ja venttiilit, jotka myös toimivat palon rajoittimina. Oikein toimiessaan tulipalon sattuessa palopeltien sulakkeet laukeavat ja pellit osastoivat iv-hormit rajoittaen tulen ja savun leviämistä”, kertoo Salmela.

Riskinä kaikenlaiset omat virittelyt

Jos asukkaat koskevat ilmanvaihdon säätöihin, esimerkiksi pyöräyttävät venttiilit kiinni, tekevät omatoimisia remontteja tai vaikkapa liesituulettimien asennuksia, niin ilma ei enää virtaa oikein.  Kun järjestelmä ei toimi suunnitelmien mukaisesti ilma vaihtuu liian vähän tai liikaa, mikä vaikuttaa asuinviihtyvyyteen, rakenteisiin ja pahimmillaan jopa terveyteen ja turvallisuuteen. 

Salmela kertoo vuosien varrella nähneensä kaikenlaisia virityksiä. On esimerkiksi kiinnitetty hormiston palopellit rautalangalla väkisin auki, kun kytkimen sulake on syystä tai toisesta lauennut eikä uutta ole löytynyt tilalle.  Tai pellit on jätetty sulakkeiden lauetessa kiinni, eikä silloin tietyssä osassa kiinteistöä ilma vaihdu juuri ollenkaan. Tämä vaikuttaa kiinteistön ilmanvaihtoon ja vaarantaa myös paloturvallisuutta tulipalotilanteessa.

”Kaikki nämä asiat tulee tarkistettua Cervin tekemän puhdistuksen ja säätötyön aikana, mikä myös raportoidaan työn tilaajalle ja tilaajan halutessa korjataan”, lupaa Salmela.

Lue myös artikkeli: Näin ilmanvaihtokanavat nuohotaan

 

Ota yhteyttä

Mikäli vastuullinen, energiatehokas ja käyttäjäystävällinen ilmanvaihto kiinnostaa, autamme mielellämme!

Ota yhteyttä

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Puhdas sisäilma

Uutisvirta

22.1.2024

Kattava ilmanvaihtoremontti Helsingin Hämeentie 26:ssa: Perinteitä kunnioittaen kohti modernia tekniikkaa

Helsingin Hämeentie 26:ssa tehdään mittavaa perusparannus- ja kehittämishanketta, yli 100-vuotiaassa Asunto Oy Laaksolassa. Kiinteistöä tuodaan perinteitä kunnioittaen kohti modernia tekniikkaa. Kattava urakan yhteydessä kiinteistön talotekniikkaa uudistetaan merkittävästi esimerkiksi ilmanvaihdon osalta. Urakassa hormien sukitus ja korvausilman varmistaminen ovat keskeisessä roolissa.

4.1.2024

Pakkassään ilmanvaihto: Säästä energiaa oikeilla käytännöillä

Ilmanvaihto on yksi kiinteistöjen merkittävimpiä energian kuluttajia, ja kovilla talvipakkasilla lämmitykseen kuluvan sähkön määrä nousee huomattavasti. Tällöin erilaiset kotikonstit sähkön säästöön ovat monelle tervetulleita. Tässä alkuvuoden pakkasiin muutama tärkeän vinkki, jotka on hyvä pitää mielessä myös hyisevillä keleillä. 1. Ilmanvaihtoventtiileitä ei saa koskaan tukkia tai sulkea, tällä on kiinteistölle vakavia ja kauaskantoisia seurannaisvaikutuksia. On hyvä […]

22.11.2023

Ilmasta asiaa: Mitä tarkoittaa syrjäyttävä ilmanvaihto?

Mitä tarkoittaa syrjäyttävä ilmanvaihto, millaisiin kohteisiin se sopii ja mitkä ovat sen olennaisimmat hyödyt? Kun puhumme syrjäyttävästä ilmanvaihdosta, tarkoitamme nykyään koneellisen ilmanvaihdon menetelmä, missä ilmaa tuodaan tilaan lattian tasossa, hallitusti ja pienellä nopeudella. Samalla ilma suodatetaan ja lämmitetään ennen kuin se leviää huoneistoon. Tuloilman lämpötila on aina alhaisempi kuin huonelämpötila, jolloin kylmempi tuloilma leviää lattiatasossa. […]