Säännöllinen vuosihuolto pitää oppilaitoksen kylmälaitteet kunnossa

Case: Mercuria

Vantaan Martinlaaksossa sijaitseva Mercuria on laaja oppilaitos monipuolisine tiloineen ja tuhansine opiskelijoineen. Koulun arki on vilkasta, ja sen tilojen kylmälaitteet ovat olennainen osa päivittäistä toimintaa. Kuinka Mercuria pitää kylmälaitteensa kunnossa ja varmistaa, että ne toimivat moitteettomasti? Tutustu tarinaan säännöllisestä vuosihuollosta, yhteistyöstä Cervin kanssa ja kestävän kehityksen näkökulmasta.

Vantaan Martinlaaksossa sijaitsevassa Mercuriassa on neliöitä 13 000 neljässä kerroksessa. Opetustilojen lisäksi koululla on muun muassa monipuolisia ryhmätyötiloja, oma ruokala, liikuntatilat ja auditorio. Kiinteistö on rakennettu 80-luvulla, mutta sitä on laajennettu ja peruskorjattu 90- ja 2000-luvulla sekä tiloiltaan että talotekniikan osalta. Mercurian tiloissa toimivat sekä kauppaoppilaitos, lukio että Vantaan aikuislukio. Samaan kiinteistökokonaisuuteen kuuluu myös Kulttuuritalo Martinus.

Jari Vihanne on toiminut Mercuriassa vuodesta 2009 alkaen, vastaten neuvonnasta, kiinteistö- ja henkilöturvallisuudesta sekä ennaltaehkäisevästä turvallisuudesta.

Vilkas arki ja tilojen tehokäyttö haastaa kiinteistön ylläpidon

Oppilaitoksen tiloissa työskentelee noin 1500 opiskelijaa ja lähes 100 henkilökuntaan kuuluvaa. Tilat ovat ahkerassa käytössä aamuseitsemästä iltaan kymmeneen, mikä aiheuttaa rajoitteita huoltojen ja korjaustoimien toteuttamiselle. Koululaisilla on onneksi pitkähkö kesäloma, jolloin nämä työt asettuvat juhannuksen jälkeiseen aikaan. Valmista on oltava silloin, kun koulut elokuussa alkavat. Kesälomakausi on kiireisintä aikaa remonttien, huoltojen ja suursiivousten osalta. Vihannekin kertoo vastanneensa puheluihin ja hoitaneensa niihin liittyviä asioita usein vielä kesälomallaan, jopa golfkentältä.

– On siten mukavampi palata töihin, kun tietää, että asiat ovat edistyneet ja valmista on tullut. Siinä ovat hyvät luottokumppanit, kuten Cervi, tärkeitä, kertoo Vihanne.

Kylmälaitteet ovat luottotiimin hoidossa

Jo useamman vuoden ajan Vihanne on luottanut Cervin kylmätiimiin kiinteistön kylmälaitteiden huollossa.

Keittiössä on isot kylmä- ja pakastinhuoneet, tiskihuoneessa jäähdytys- ja kosteudenpoistolaitteet ja koko ravintolasalissa on viilennys. Muutamia tilakohtaisia jäähdyttimiäkin löytyy mm. tärkeästä serverihuoneesta. Aikaisemmin kiinteistössä käytössä oli myös Martinuksen kanssa yhteinen vesijäähdytteinen järjestelmä, mutta se on vanhentuneena jo poistettu käytöstä.

– Cervi on huoltanut meillä kylmälaitteita useamman vuoden ajan ja luottokumppanin puoleen on voinut kääntyä helposti, kiittelee Vihanne.

Kesän vuosihuollossa keittiön kylmiön ja pakkashuoneen koneet huollettiin, varmistettiin kaikkien tilojen jäähdytyslaitteistojen kylmäaineet ja tehtiin vuototarkastukset sekä puhdistettiin sisä- ja ulkoyksiköt. Cervin tekemään huoltoon kuuluu myös aina toimintatarkastus ja mahdolliset suositukset jatkotoimista. Niiden perusteella suunnitelmiin onkin jo otettu lähes 15 vuotta vanhojen laitteiden uusiminen.

– Arvostan suuresti, että huollon aikana mahdolliset muutkin viat laitteistosta löydetään ja raportoidaan, jolloin ne saadaan pikaisesti myös korjattua, jatkaa Vihanne.

Jari kertoo olevansa kiinnostunut talotekniikasta, mikä helpottaa palveluiden ostamista, vaikkei syväosaamista aiheeseen olekaan. Kesällä kiinteistönhoidossa ei lomaa juuri ole. Suursiivoukset, remontointi ja kaikki niihin liittyvä tulee olla valmiina ennen koulujen alkua.

– Tärkeintä on, että minulla on hyvät kontaktit ja puhelinnumerot, joihin soitan, jos tarvitsen apua. Joskus asia hoituu neuvoilla puhelimessa, joskus tarvitaan osaajat paikalle. Yhteistyö Cervin kanssa onkin toiminut erittäin hyvin. Aika nopeasti pitää olla paikalla, jos esimerkiksi keittiön kylmiö tai pakastin hajoaa.

Ennakointi on vastuullisinta kiinteistön ylläpitoa

Mercuriassa on jo hyvän aikaa sitten havahduttu vastuulliseen energiankäyttöön. Koululle on esimerkiksi tulossa jo oma aurinkovoimala, joka otetaan käyttöön vuoden vaihteen jälkeen. Aurinkovoimala tuottaa jatkossa jopa 15 % kiinteistön päivittäisestä energiankäytöstä.

Mercurian kestävän kehityksen teemoihin liittyvät myös rakennusten kestävä käyttö ja ennakointi. Esimerkiksi sisäilman laatua mitataan antureilla ja saatua tietoa jaetaan esimerkiksi näytöillä kaikille kiinteistön käyttäjille. Tarvittaessa niiden perusteella voidaan tehdä korjaavia toimenpiteitä ennen kuin isompia ongelmia pääsee syntymään.

Energiatehokkuus ja kiinteistön ennakoiva hoito näkyy esimerkiksi reagointina Cervin raporteissa esiin tulleisiin huomioihin. Nyt suunnitellaan jo kylmiöiden remontteja ja uusimista ensi kesänä energiasäästävämmiksi ja tehokkaammiksi.

– Tosi tyytyväisiä ollaan Cervin kylmätiimiin, kuittaa Vihanne lopuksi.

 

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Jäähdytys Referenssi

Uutisvirta

29.2.2024

Espoon Nupurin päiväkotiin mittava energiaremontti – “Ekoteko, mikä mahdollistaa myös jäähdytyksen kesähelteillä”

Cervi Group käynnistää Espoon Nupurin päiväkotiin mittavan energiaremontin ja ilmanvaihdon modernisoinnin. Päiväkodin lämmitysmuoto vaihtuu ympäristöystävällisempään maalämpöön, mikä mahdollistaa myös viilennyksen kesähelteillä. Uudistustyö ei aiheuta käyttöhaittaa, ja päiväkoti toimii remontin ajan normaalisti. Hanke on osa Espoon kaupungin tavoitetta korvata kiinteistöjensä hiilipohjaisia lämmitysmuotoja maalämmöllä.

5.6.2023

Cervi ottaa askeleen kohti valtakunnallistumista ja ostaa Kokkolan Kylmäpalvelu Oy:n

Cervi laajentaa toimintaansa Pohjanmaalle ostamalla Kokkolan Kylmäpalvelu Oy:n. Yrityskauppa on osa Cervin strategian mukaista valtakunnallistumista. Samalla Cervi vahvistaa etenkin teollisen palveluiden liiketoimintaansa.

5.6.2023

Myös Suomessa on herättävä rakennusten viilennyksen tarpeeseen – “Rakennuskantamme ei kestä nykyisen kaltaisia hellekesiä”

Kuumat ja kuivat hellekesät yleistyvät, mutta silti vain harvassa suomalaisista rakennuksista on viilennys. Liiallinen kuumuus on myös sisäilman laatuun vaikuttava tekijä, jolla on negatiiviset vaikutukset etenkin lasten ja vanhusten terveyteen. Nykyiset viilennysjärjestelmät on hyvä huoltaa ennen viilennyskauden alkua, jottei vanhentunut laitekanta toimi tehottomana ja syö turhaan energiaa. Kotimainen rakennuskantamme on suunniteltu siten, ettei se kestä […]