Espoon Nupurin päiväkotiin mittava energiaremontti – “Ekoteko, mikä mahdollistaa myös jäähdytyksen kesähelteillä”

Cervi Group käynnistää Espoon Nupurin päiväkotiin mittavan energiaremontin ja ilmanvaihdon modernisoinnin.

Cervi Group käynnistää Espoon Nupurin päiväkotiin mittavan energiaremontin ja ilmanvaihdon modernisoinnin. Päiväkodin lämmitysmuoto vaihtuu ympäristöystävällisempään maalämpöön, mikä mahdollistaa myös viilennyksen kesähelteillä. Uudistustyö ei aiheuta käyttöhaittaa, ja päiväkoti toimii remontin ajan normaalisti. Hanke on osa Espoon kaupungin tavoitetta korvata kiinteistöjensä hiilipohjaisia lämmitysmuotoja maalämmöllä.

Ekoteko, mikä mahdollistaa myös jäähdytyksen kesähelteillä.

Pohjois-Espoossa sijaitsevassa vuonna 1952 rakennetussa kiinteistössä toteutetaan vuoden 2024 aikana merkittävä ilmanvaihto- ja energiaremontti. Kiinteistössä toimii Espoon kaupungin Nupurin päiväkoti. Rakennuksessa on edelleen käytössä alkuperäinen öljylämmitys, mikä nyt vaihdetaan nykypäivän ekologisempaan energiamuotoon, maalämpöön. Lisäksi kohteessa uusitaan ilmanvaihtokoneiden moottorit, mikä mahdollistaa jatkossa olosuhteiden mukaisen ilmanvaihdon hienosäädön.

– Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että sisäilman laatua havainnoivat anturit pystyvät tarpeen mukaan tehostamaan tai vähentämään ilmanvaihtoa. Esimerkiksi viikonloppuisin, kun kiinteistö on tyhjillään, riittää vähäisempi perusilmanvaihto, Cervi Groupin toimitusjohtaja Petri Valve kertoo.

– Olosuhdetekniikkaan perustuva ilmanvaihto on vahvasti terveys- ja hyvinvointikysymys, mutta myös kustannusasia. Riittävä ilmanvaihto, raikas sisäilma sekä miellyttävä sisälämpötila vaikuttavat valtavasti jaksamiseen ja vireyteen. Ja tänä päivänä, kun meillä on käytössä teknologioita, joilla kiinteistöjen energiankulutusta voidaan merkittävästi alentaa, on suorastaan edesvastuutonta olla käyttämättä niitä, Valve painottaa.

Vaikka maalämmön vaihtaminen lämmitysmuodoksi onkin ollut viime vuosina jopa pienoisessa buumissa, julkisissa rakennuksissa, kuten päiväkodeissa, se on edelleen verrattain harvinainen ratkaisu.

– Maalämmöllä on loistava hyötysuhde sen käyttämään energiaan nähden. Etenkin kaukolämpöverkon ulkopuolelle jäävissä julkisissa kiinteistöissä maalämpö on ehdottomasti yksi harkinnan arvoisista vaihtoehdoista, Valve tiivistää.

Hanke osa Espoon kaupungin tavoitetta hiilineutraalista Espoosta 2030 mennessä

Espoon kaupunki uusii parhaillaan hiilipohjaisia lämmitysjärjestelmiä ja korvaa niitä maalämmöllä. Tällä hetkellä kaupungilla on päätetty 14:sta pääasiassa Pohjois-Espoon haja-asutusalueella sijaitsevasta kohteesta, joissa öljylämmitys vaihdetaan maalämpöön. Niistä neljässä kohteessa remontti on jo valmistunut, ja kymmenen osalta uudistustyö on vielä edessä. Nupurin päiväkoti on yksi näistä kohteista.

– Rakennukset ja rakentaminen tuottavat kolmasosan Suomen ilmastopäästöistä. Vaihtaminen fossiilisesta öljystä kestävämpiin lämmitysmuotoihin on konkreettinen tapa vähentää päästöjä ja toteuttaa tavoitetta hiilineutraalista Suomesta 2035 ja hiilineutraalista Espooosta 2030, Espoon kaupungin Tilapalvelut-liikelaitoksen toimitusjohtaja Maija Lehtinen kertoo.

Öljylämmityksen muutostyöt ovat osa hallituksen kestävän elvytyksen nopeita toimia, jotka auttavat taloutta elpymään ja vastaavat samalla vihreän siirtymän vauhdittamiseen.

– Nyt kun rakennusala on valtavissa vaikeuksissa ja työvoimaa on runsaasti saatavilla olisi todella tärkeä pitää ala elinvoimaisena ja edistää hankkeita, jotka vievät meitä kohti suuria tavoitteitamme. On hienoa huomata, että Espoossa panostetaan fossiilittomaan tulevaisuuteen merkittävillä investoinneille, Valve päättää.

Cervi Group käynnistää Espoon Nupurin päiväkotiin mittavan energiahankkeen

 

 

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Energiansäästö Referenssi

Uutisvirta

4.1.2024

Pakkassään ilmanvaihto: Säästä energiaa oikeilla käytännöillä

Ilmanvaihto on yksi kiinteistöjen merkittävimpiä energian kuluttajia, ja kovilla talvipakkasilla lämmitykseen kuluvan sähkön määrä nousee huomattavasti. Tällöin erilaiset kotikonstit sähkön säästöön ovat monelle tervetulleita. Tässä alkuvuoden pakkasiin muutama tärkeän vinkki, jotka on hyvä pitää mielessä myös hyisevillä keleillä. 1. Ilmanvaihtoventtiileitä ei saa koskaan tukkia tai sulkea, tällä on kiinteistölle vakavia ja kauaskantoisia seurannaisvaikutuksia. On hyvä […]

23.11.2023

Taitava kiinteistösijoittaja panostaa sijaintiin, kuntoon ja kestävään ylläpitoon

Kiinteistösijoittaminen vaatii harkittuja päätöksiä, joissa keskeistä ovat sijainti, kunto, ennakoiva huolto ja energiatehokkuus. Kestävät ratkaisut kuten Energiatehokkuus ja asiakastyytyväisyys käsi kädessä

26.9.2023

Säännöllinen vuosihuolto pitää oppilaitoksen kylmälaitteet kunnossa

Case: Mercuria Vantaan Martinlaaksossa sijaitseva Mercuria on laaja oppilaitos monipuolisine tiloineen ja tuhansine opiskelijoineen. Koulun arki on vilkasta, ja sen tilojen kylmälaitteet ovat olennainen osa päivittäistä toimintaa. Kuinka Mercuria pitää kylmälaitteensa kunnossa ja varmistaa, että ne toimivat moitteettomasti? Tutustu tarinaan säännöllisestä vuosihuollosta, yhteistyöstä Cervin kanssa ja kestävän kehityksen näkökulmasta. Vantaan Martinlaaksossa sijaitsevassa Mercuriassa on neliöitä […]