Pakkassään ilmanvaihto: Säästä energiaa oikeilla käytännöillä

Ilmanvaihto on yksi kiinteistöjen merkittävimpiä energian kuluttajia, ja kovilla talvipakkasilla lämmitykseen kuluvan sähkön määrä nousee huomattavasti. Tällöin erilaiset kotikonstit sähkön säästöön ovat monelle tervetulleita. Tässä alkuvuoden pakkasiin muutama tärkeän vinkki, jotka on hyvä pitää mielessä myös hyisevillä keleillä.

1. Ilmanvaihtoventtiileitä ei saa koskaan tukkia tai sulkea, tällä on kiinteistölle vakavia ja kauaskantoisia seurannaisvaikutuksia. On hyvä ymmärtää, että ilmanvaihto koostuu sekä raikkaasta tuloilmasta että poistoilmasta. Mikäli toinen osa tästä kokonaisuudesta ei toimi, ei toinenkaan voi toimia.

Käytännössä tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että jos pakkasen myötä asukkaat innostuvat sulkemaan tai tukkimaan tuloilmaventtiileitä, ei rakennukseen virtaa enää puhdasta ilmaa. Tämä taas aiheuttaa sen, ettei imua pääse syntymään ja siten myös ilma, jonka pitäisi poistua, jää sisälle seisomaan. Lisäksi ilma lähtee väkisin kulkemaan vääristä paikoista, kuten rakenteista, viemäreistä ja postiluukuista, sisäilman erityisasiantuntija ja Cervi Groupin toimitusjohtaja Petri Valve sanoo.

2. Koneellista ilmanvaihtoa ei saa koskaan kytkeä pois päältä. Mikäli asunnossa on koneellinen ilmanvaihto, on tärkeää muistaa, että järjestelmää ei saa koskaan kytkeä kokonaan pois päältä. Ilmanvaihdon tehostusta voi itse lisätä tilanteen mukaan esimerkiksi pesutilojen kosteuden poistoon, keittiön kärynpoistoon tai lisäämään ilmanvaihdon tehoa, kun asunnossa on normaalia enemmän ihmisiä paikalla. Koneellisen ilmanvaihdon tehotasot ovat yleisimmin 1=poissa, 2=kotona, 3-4=tehostus. Poissaolo tasoa käytetään vain esimerkiksi lomamatkojen aikana.

3. Satsaa laadukkaisiin ilmanvaihdon suodattimiin, jotta epäpuhtauksia ja saasteita päätyy sisäilmaan mahdollisimman vähän. Kiinteistöissä tämä on taloyhtiön vastuulla. Taloyhtiön vastuulla on huolehtia myös siitä, että hormit pysyvät puhtaina ja ilma pääsee niistä vapaasti virtaamaan.

4. Jos sinulla on tarve tuulettaa, tee se nopeasti. Tuuletuksessa ikkunat avataan kunnolla muutamaksi minuutiksi, jonka jälkeen ne suljetaan. Jos on mahdollista tehdä tuuletus ristivedolla, on se tehokkain tapa. Turhalla tuulettamisella hukkaat valtavan määrän kalliisti lämmitettyä sisäilmaa taivaan tuuliin.

Kovilla pakkasilla monet lämmittävät sisäilmaa polttamalla takkaa. On hyvä muistaa, että turvallisen käytön takaamiseksi tulisijat tulee nuohota vähintään kerran vuodessa, Valve muistuttaa.

Kiinteistöt kuluttavat noin 40 % kaikesta Suomessa käytettävästä energiasta

Kiinteistöt vievät noin 40 % Suomen kokonaisenergiankulutuksesta. Ilmanvaihdon osuus tästä on noin 40 %. Mikäli laitekanta on vanhentunutta, kuluttaa se huomattavan määrän energiaa tai hukkaa poistoilman kautta lämmitettyä ilmaa. Arvioiden mukaan kiinteistöissä haihtuu ilmanvaihdon kautta tyypillisesti taivaan tuuliin kymmeniä prosentteja energiaa.

Ilmanvaihdon modernisoinnilla ja tarpeenmukaistamisella on kiinteistön lämmitysenergian kulutukseen iso vaikutus. Samassa suhteessa kun energian hinta kohoaa, investoinnin takaisinmaksuaika lyhenee. Ilmanvaihdon modernisoinnilla voidaankin saavuttaa lämmitysenergian kulutuksessa merkittävät säästöt.

Harva jättäisi esimerkiksi auton bensatankkiakaan korjaamatta, jos se sattuisi vuotamaan, ja ratkaisisi ongelmaa tankkaamalla aina vain lisää. Tätä samaa ajatusta olisi hyvä herätellä taloyhtiöissä myös ilmanvaihdon osalta, Valve huomauttaa.

 

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Energiansäästö Puhdas sisäilma

Uutisvirta

22.1.2024

Kattava ilmanvaihtoremontti Helsingin Hämeentie 26:ssa: Perinteitä kunnioittaen kohti modernia tekniikkaa

Helsingin Hämeentie 26:ssa tehdään mittavaa perusparannus- ja kehittämishanketta, yli 100-vuotiaassa Asunto Oy Laaksolassa. Kiinteistöä tuodaan perinteitä kunnioittaen kohti modernia tekniikkaa. Kattava urakan yhteydessä kiinteistön talotekniikkaa uudistetaan merkittävästi esimerkiksi ilmanvaihdon osalta. Urakassa hormien sukitus ja korvausilman varmistaminen ovat keskeisessä roolissa.

23.11.2023

Taitava kiinteistösijoittaja panostaa sijaintiin, kuntoon ja kestävään ylläpitoon

Kiinteistösijoittaminen vaatii harkittuja päätöksiä, joissa keskeistä ovat sijainti, kunto, ennakoiva huolto ja energiatehokkuus. Kestävät ratkaisut kuten Energiatehokkuus ja asiakastyytyväisyys käsi kädessä

22.11.2023

Ilmasta asiaa: Mitä tarkoittaa syrjäyttävä ilmanvaihto?

Mitä tarkoittaa syrjäyttävä ilmanvaihto, millaisiin kohteisiin se sopii ja mitkä ovat sen olennaisimmat hyödyt? Kun puhumme syrjäyttävästä ilmanvaihdosta, tarkoitamme nykyään koneellisen ilmanvaihdon menetelmä, missä ilmaa tuodaan tilaan lattian tasossa, hallitusti ja pienellä nopeudella. Samalla ilma suodatetaan ja lämmitetään ennen kuin se leviää huoneistoon. Tuloilman lämpötila on aina alhaisempi kuin huonelämpötila, jolloin kylmempi tuloilma leviää lattiatasossa. […]