Lymyileekö talosi hormeissa merkittävä energiahukka?

Erityisesti 60-, 70- ja vielä 80-luvun taloissa on yleistä, että ilmanvaihtohormit vuotavat ja koko ilmanvaihto on epätasapainossa.

Asukas huomaa ilmanvaihdon epätasapainon siitä, kun ilma tuntuu seisovalta ja tunkkaiselta tai kodissa on vetoisaa ja viileää. Pahimmassa tapauksessa ilma ei vaihdu kosteissa tiloissa riittävästi, minkä seurauksena ilmaantuu esimerkiksi homepilkkuja kattoon.

Ilman pitää liikkua hormeissa ja sisätiloissa hallitusti ja korvausilmaa täytyy tulla riittävästi ja suodatettuna sisään. Jos ulko-ovi vinkuu ja postiluukusta tuulee kovaa, korvausilmaventtiileistä ei tule tarpeeksi ilmaa sisälle, eivätkä taloyhtiön paineolosuhteet ole kunnossa. Silloin on aika säätää taloa tasapainoon kaikkien huoneistojen osalta ja tutkia, onko jossakin isompi vuoto.

Ilmanvaihdon epätasapainosta aiheutuu riesaa ja turhaa rahanmenoa

Kun kiinteistöjen ilmanvaihtoa aletaan tutkia ja korjata, on huomattava, että pelkkien korvausilmaventtiilien uusiminen tai ilmanvaihdon aikaohjelmien asetusten ja tehon säätäminen isommaksi ei riitä korjaamaan tilannetta. Mahdolliset vuodot hormeissa pitää tutkia ja tukkia ensin ja vasta sen jälkeen päästään tasapainottamaan koko kiinteistön ilmanvaihtoa.

”Mikäli ilmanvaihtohormit olisivat tiiviitä, ilmanvaihtolaitteen tehoa voisi laskea ja kone voisi käydä jopa puolta pienemmällä teholla. Näin korvausilma kulkeutuisi hallitusti raitisilmaventtiilien kautta huoneistoon. Energiaa säästyisi, ja sisäilma olisi puhtaampaa”, kertoo Cervin korjausrakentamisen Uudenmaan liiketoiminnasta vastaava Tuomas Välinen.

Vuotavat hormit eivät ole hyvät myöskään paloturvallisuuden kannalta, eikä reiällinen hormi täytä koskaan vaadittuja paloluokkia. Kaiken kaikkiaan vuotavat hormit aiheuttavat turhaa rahanmenoa ja epämukavaa melua ja vetoa. Vuodot voivat rikkoa jopa laakereita, koska laitteet joutuvat käymään suuremmilla tehoilla. Ylipäätään laitteistojen elinikä lyhenee ja iv-laitteiden huoltoväli tihenee.

Sisäilma paranee ja kulut pienenevät ilmanvaihdon energiaremontilla

Onneksi vuotavia hormeja voi korjata. Jos hormista löytyy vain yksittäinen vuotokohta, sen voi paikata, mutta jos saumat johdonmukaisesti vuotavat joka paikassa, niin sukittaminen tai putkittaminen on oikea korjaustapa. Yhteiskanavajärjestelmään tehtävä sukitus on yksinkertainen ja helppo. Samalla ilmanvaihdon energiaremontti kannattaa tehdä koko taloon, jolloin paineet saadaan talossa kauttaaltaan hyväksi ja sisäilmaolosuhteet tasapainoon.

Cervi tekee suunnittelutoimistoille suunnittelun tueksi ilmanvaihtohormien kartoituksia, joissa tehdään tarvittavat tiiveyskokeet ja joissa voidaan todentaa mahdolliset vuodot hormeissa. Lähes jokaisessa vanhemmassa kohteessa niitä löytyy.

”Olivatpa hormit sitten rakenneaineisia tai alkuperäistä kierresaumakanavaa, voin sanoa 60-, 70-, ja 80-luvulla rakennetuista kiinteistöistä ilman ilmantiiveyskokeiden tekemistäkin, että hormit vuotavat reilusti eivätkä mahdu tiiveysluokkaan – tai jopa vuotavat monin kerroin sallittuun määrään nähden”, kertoo Välinen.

Cerviltä saa kiinteistöön sopivan korjaustapaehdotuksen ja budjetin, jonka jälkeen asiaa päästään edistämään taloyhtiössä. Myös isännöintitoimisto voi tilata työn suoraan Cerviltä. Kartoitus- ja tiiveyskokeiden tulokset ja korjaustapaehdotukset budjetteineen käsitellään taloyhtiön hallituksessa tai tulokset voidaan viedä isännöitsijän toimesta yhtiökokoukseen hyväksyttäväksi.

Taloyhtiöillä ongelmana on usein hinta – ja tietoisuuden puute siitä, että hormien pitää olla tiiviit

Taloyhtiöt säästävät valitettavan usein väärässä paikassa. Ensin korjataan putket ja sähköt, ja jos jää rahaa, perehdytään ilmanvaihtoon. Erillisenä remonttina rakenneaineisten hormien avaaminen on kallista. Parasta olisi, jos koko remontti tehtäisiin kerralla kunnolla. Taloyhtiön kannalta linjasaneerauksen yhteydessä tehty ilmanvaihdon energiaremontti on usein järkevin vaihtoehto.

Ilmanvaihto voidaan kuitenkin korjata kuntoon myös myöhemmin, jolloin yksittäinen urakka tulee edullisemmaksi. Eikä hormeja tarvitse välttämättä avata, mikäli käytetään uudenaikaisia menetelmiä. Tällöin ilmanvaihtohormien saneerauksesta aiheutuva haitta on asukkaillekin vain muutama päivä viikkojen sijaan.

Cervi on tiivistänyt As Oy Koskelan Veljestuvan iv-hormit sukittamalla.

Hormin massaus, putkitus vai sukitus?

Tutustu Cervin tapoihin korjata ilmanvaihtohormeja.

 

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Energiansäästö Modernisointi Puhdas sisäilma

Uutisvirta

17.4.2024

Rahoitusmahdollisuus Cervi Groupin asiakkaille: Helppo tie energiatehokkuuteen

Energiaremontin tai muun projektin rahoittaminen voi olla haasteellinen askel monelle yritykselle, erityisesti taloyhtiöille. Mutta älä huoli, meillä on ratkaisu tähän pulmaan. Cervi Group on solminut yhteistyösopimuksen rahoituskumppani Funder Financen kanssa, tarjoten asiakkaillemme helpon pääsyn rahoitukseen tarpeidensa mukaan.

29.2.2024

Espoon Nupurin päiväkotiin mittava energiaremontti – “Ekoteko, mikä mahdollistaa myös jäähdytyksen kesähelteillä”

Cervi Group käynnistää Espoon Nupurin päiväkotiin mittavan energiaremontin ja ilmanvaihdon modernisoinnin. Päiväkodin lämmitysmuoto vaihtuu ympäristöystävällisempään maalämpöön, mikä mahdollistaa myös viilennyksen kesähelteillä. Uudistustyö ei aiheuta käyttöhaittaa, ja päiväkoti toimii remontin ajan normaalisti. Hanke on osa Espoon kaupungin tavoitetta korvata kiinteistöjensä hiilipohjaisia lämmitysmuotoja maalämmöllä.

4.1.2024

Pakkassään ilmanvaihto: Säästä energiaa oikeilla käytännöillä

Ilmanvaihto on yksi kiinteistöjen merkittävimpiä energian kuluttajia, ja kovilla talvipakkasilla lämmitykseen kuluvan sähkön määrä nousee huomattavasti. Tällöin erilaiset kotikonstit sähkön säästöön ovat monelle tervetulleita. Tässä alkuvuoden pakkasiin muutama tärkeän vinkki, jotka on hyvä pitää mielessä myös hyisevillä keleillä. 1. Ilmanvaihtoventtiileitä ei saa koskaan tukkia tai sulkea, tällä on kiinteistölle vakavia ja kauaskantoisia seurannaisvaikutuksia. On hyvä […]