Sukkaa putkeen ja puhdasta ilmaa sisälle

Edelläkävijyys, ilmanvaihtoalan kehittäminen ja uusien menetelmien tuominen markkinoille on Cerville tärkeää. Kutsuimme kesäkuussa yhteistyökumppaneitamme Tampereelle katsomaan uutta ja äärettömän helppoa ilmanvaihtohormien saneerausmenetelmää, jota ei juurikaan ole käytetty Suomessa. Työnäytettä oli seuraamassa merkittäviä kumppaneitamme korjaus-, suunnittelu- ja asiantuntijatoimistoista.

Ennen ja jälkeen

Mutkat tai jyrkät kulmat eivät ole sukituksen esteenä

Kyseessä on Linervent-sukitus joka on periaatteessa vastaava saneerausmenetelmä, jota viemäreihinkin tehdään, mutta ilmanvaihtohormille. Siinä paloturvallinen kevlar-sukka kyllästetään sideaineella, kaulitaan tasaiseksi levyksi ja rullataan paineistettavaan syöttölaitteeseen. Syöttölaitteen avulla sukka puhalletaan ilmanvaihtohormiin. Menetelmässä sukka kääntyy hormin sisällä nurinpäin ja liimautuu paineilman voimasta tiiviisti hormin reunoihin pinnoittaen sen.  Elastinen sukka mukautuu hyvin hormin seinämässä oleviin epätasaisuuksiin. Positiivisinta on, etteivät mutkat tai jyrkät kulmatkaan enää estä hormin tiivistämistä sukittamalla.  

Hajuton ja nopea hormisaneeraus sukittamalla

Etukäteisvalmistelut tässä sukitusmenetelmässä ovat vähäiset. Huoneistoissa riittää, että venttiiliaukot suojataan. Lisäksi hormit kuvataan, jotta saadaan etukäteen käsitys hormin muodosta sekä mahdollisista esteistä hormin sisällä. Tarvittaessa hormi puhdistetaan ja poistetaan mahdolliset tukokset. Alkuvalmisteluihin menee noin puolisen päivää. Varsinainen sukan pinnoitus ja asetus yhteen hormiin sujuu noin tunnissa, eli päivän aikana kyetään tekemään, kohteesta riippuen, 6-7 hormin sukitukset.

Uudella menetelmällä sukka pystytään ohjaamaan mutkiin ja jopa 90kulmiin, T-haaroihin ja vaakahormeihin ilman rakenneavauksia. Tarvittaessa hormi puhdistetaan ennen sukitusta ja poistetaan mahdolliset tukokset yms.

Kun sukka on paikallaan riittää, että huoneistoissa avataan venttiilien kohtiin mattopuukolla reiät ja asetetaan venttiilit paikalleen. Menetelmä ei myöskään edellytä muita toimenpiteitä, kuten erillisiä tiivistyksiä.

Kyseessä on hajuton ja nopea menetelmä, joka ei edellytä hormin rakenteellisia avauksia. Työ onkin siistiä ja mutkatonta myös asukkaille.

Sopii lähes kaikkien ilmanvaihtohormien saneeraukseen

Linervent-sukitus soveltuu hyvin rakenneaineisten hormien pinnoitukseen (esimerkiksi tiili-, enterniitti/asbesti, pelti- tai betoni), joten potentiaalisia kohteita löytyy merkittävästi. Menetelmä on varteenotettava etenkin koneellisen ilmanvaihdon kohteisiin, joita saneerataan ja tehdään paljon tällä hetkellä.

Linervent-sukituksen vaivattomuus viehättää

Sukitusta seuranneet yhteistyökumppanimme olivat tosi hyvällä fiiliksellä ja kiinnittivät huomion erityisesti menetelmän vaivattomuuteen. Käytetyt materiaalit ovat lähes hajuttomia verrattuna vanhempiin menetelmiin eikä tämä menetelmä vaadi rakenneavauksia. Lisäksi työ on äärettömän helppoa ja siistiä, koska venttiilikohtien avaus onnistuu mattopuukolla, eikä muuta eristettä tarvita venttiilin väliin.

Miksi tämä oli ainutlaatuista?

  • Nopeus
  • Ei tarvita rakenneavauksia
  • Helppo työstää
  • Hajuttomuus
  • Pystyy asentamaan useampia sukkia päivässä
  • Elastinen, ovat Ruotsissa asentaneet kanavaan, missä oli jopa 7 kpl 90 asteen mutkaa!

 

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Energiansäästö Modernisointi

Uutisvirta

26.7.2024

Hormikartoitus – Perusteellista tietoa kiinteistön hormien ja ilmanvaihdon tilasta

Hormikartoitus on tärkeä osa kiinteistön kunnossapitoa, joka auttaa varmistamaan ilmanvaihtojärjestelmän toimivuuden ja turvallisuuden. Mutta miksi hormikartoitus kannattaa tehdä ja missä tilanteissa se on erityisen hyödyllistä? Tässä artikkelissa vastaamme näihin kysymyksiin ja kerromme, kuinka hormikartoitus voi parantaa kiinteistön arvoa ja asuinmukavuutta. Miksi hormikartoitus kannattaa tehdä? Hormikartoitus antaa selkeän kuvan kiinteistön ilmanvaihdon tilasta ja mahdollisuuksista sen parantamiseen. […]

28.6.2024

Cervin IV-huoltohenkilö auttaa asiakkaita konkreettisesti energiansäästössä

Juuso on työskennellyt Cervin korjauspalveluissa reilut kaksi vuotta ja tuo mukanaan laajan osaamisen ja kokemuksen alalta. Taustalla on merkonomi-tutkinto ja parisen vuotta talotekniikan insinöörikoulutusta, ennen kuin työelämä imaisi mukaansa. Nyt hänellä on yli kymmenen vuoden kokemus talotekniikan alalta, sisältäen kolmen vuoden työskentelyn Australiassa ja Uudessa-Seelannissa rakennuksilla. Näin Juuso kertoo arjestaan Cervin Korjauspalvelut-yksikössä. Parasta on osaava […]

26.6.2024

Ilmanvaihdon modernisointi on sekä hyvinvointi- että vastuullisuusteko

Kuumenneet hellekesät ovat kouriintuntuva muistutus siitä, että rakennusten viilennyksen tarve on yleistymässä myös Suomessa.