Tutkimus: Asunnon energialuokka kiinnostaa, mutta ilmanvaihtoratkaisun päivittäminen koetaan kalliiksi

Kodin energialuokan vaikutus kulutukseen kiinnostaa suomalaisia. Cervin suuren sisäilmatutkimuksen mukaan jopa 53 % suomalaisista kertoo kiinnittävänsä huomiota asunnon energialuokkaan uutta kotia etsiessä. Vaikka modernit ilmanvaihtoratkaisut säästävät pitkässä juoksussa merkittävästi energiaa, moni kokee silti ilmanvaihtoratkaisun päivittämisen uuteen kalliiksi.

Ilmanvaihdon käyttämä energia ja kodin lämmityskustannukset ovat merkittävä osa suomalaisten kotitalouksien menoja. Keskimäärin jopa yli puolet energiankulutuksesta kuluu kodin lämmityskustannuksiin.

Suomalaiset ovatkin ainakin osittain valveutuneita kodin energialuokan vaikutuksista kulutukseen. Cervin tutkimuksen mukaan yli puolet suomalaisista kiinnittää huomiota asunnon energialuokkaan uutta kotia etsiessään. Energialuokka kiinnostaa tutkimukseen osallistuneita melko tasaisesti tämänhetkisestä asumismuodosta riippumatta.

Ilmanvaihtoratkaisun uusiminen kannattaa myös taloudellisesti

Vaikka kodin energialuokka kiinnostaa suurinta osaa suomalaisista, koettiin ilmanvaihtoratkaisun päivittäminen uuteen kuitenkin usein kalliiksi. 69 % vastaajista oli täysin tai jonkin verran samaa mieltä siitä, että päivittäminen on kallista.

Yleisistä käsityksistä poiketen, ilmanvaihdon uusiminen ei kuitenkaan ole kustannuksiltaan esimerkiksi putkiremontin kaltainen asuinkiinteistön suurremontti. Aikansa eläneen ilmanvaihtoratkaisun päivittäminen uuteen kannattaa sekä sisäilman laadun että kustannusten kannalta. Modernit tarpeenmukaiset ilmanvaihtoratkaisut säästävät merkittävästi energiaa.

Älykäs ilmanvaihto mahdollistaa tarpeenmukaisen ilmanvaihdon kodeissa, toimistoissa ja julkisissa tiloissa. Järjestelmä ohjaa puhdasta sisäilmaa sinne, missä sitä tarvitaan, ja puolestaan laskea tehoa siellä, missä optimaaliseen ilman vaihtumiseen riittää pienempikin teho, Cervin toimitusjohtaja Petri Valve kertoo.

Älykkäällä tarpeenmukaisella ilmanvaihdolla voidaan taata myös se, että virusriskin minimoimiseksi tehostettu ilmanvaihto säilyy optimaalisena eikä aiheuta liiallisen ilmanvaihdon ongelmia.

Energiakustannuksissa voi säästää merkittävästi myös esimerkiksi huonelämpötilaa hieman laskemalla. Etenkin makuuhuoneissa sopiva lämpötila on muuta asuntoa alhaisempi.

Lue lisää Cervin suuresta sisäilmatutkimuksesta ja lataa tutkimusraportti kokonaisuudessa täältä

 

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Energiansäästö Uutinen

Uutisvirta

14.3.2023

Ovatko kiinteistöt jo myöhästymässä ilmasto- ja energiatavoitteista?

Kiinteistöjen vaikutus ilmastonmuutokseen on merkittävä: arviolta kolmannes globaaleista kasvihuonekaasupäästöistä syntyy rakennusalalla. Nyt alkaa olla viimeisiä aikoja hyvittää kiinteistöistä aiheutuvia ilmastosyntejä ja samalla säästää energiaa. Ilmaston lämpeneminen ja sen vaikutus sään ääri-ilmiöiden yleistymiseen aiheuttavat suurta rasitusta kiinteistöjen rakenteille ja sisäolosuhteille. Yksi tuntuvimmista muutoksista ovat Suomessakin lisääntyvät hellejaksot, jotka vaikeuttavat rakennusten sisälämpötilojen hallintaa. Rakenteiden lisäksi ilmanvaihto, lämmitys […]

15.2.2023

Cervi jatkaa kasvuaan – osti forssalaisen Ivason

Ilmanvaihtoon, puhtaaseen sisäilmaan ja jäähdytykseen erikoistunut Cervi laajentaa toimintaansa kotimaassa ostamalla forssalaisen ilmanvaihtoon erikoistuneen Ivaso Oy:n. Yrityskaupan myötä Cervi vahvistaa alueellista läsnäoloaan ja ottaa askeleen kasvusuunnitelmissaan.

19.12.2022

Hyvää joulua ja raikasta uutta vuotta.

Hyvät asiakkaamme ja yhteistyökumppanimme! Tänä jouluna annamme lahjaksi elämää Itämerelle. Tuemme lahjoituksella Baltic Sea Action Groupin työtä. Hyvää joulua ja raikasta uutta vuotta 2023 koko Cervin Huippujengiltä!

Bureau veritas

bureau veritas